Жители на Приморска Добруджа планират протест и блокада на международния

...
Жители на Приморска Добруджа планират протест и блокада на международния
Коментари Харесай

Жители на Приморска Добруджа протестират срещу забраните в защитена зона Комплекс Калиакра

Жители на Приморска Добруджа възнамеряват митинг и обсада на интернационалния път Варна - Констанца във връзка възбраната на всевъзможни действия, застрашаващи местообитанията в предпазена зона „ Комплекс Калиакра ”.

За петък - 4 август, от 10.00 ч. в община Каварна е планувано публично разискване на Интегрирания проект за ръководство на зоната. По думите на Виктор Лучиянов - един от уредниците на митинга, специалистите на Министерство на околната среда и водите няма да бъдат позволени до залата за разискване.

Планът планува запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна в предпазени зони „ Калиакра ” и „ Белите скали ”. Това обаче ще засегне поминъка на хората от Приморска Добруджа, споделя Лучиянов.

„ Според хората от Министерство на околната среда и водите, територията от Балчик до Дуранкулак би трябвало да стане резерват, в това число 15 км във вътрешността в морето. Това значи, че се не разрешава развъждането на зърнени култури, дини, пъпеши, зеленчуци, лозя. Обезщетението е еднократно, по 26 лева на декар земя - това е грабеж на хората в Добруджа. Забранява се новото строителство. Няма да може да се лови и риба ”, съобщи пред Дарик Лучиянов.

По думите му даже балчишкото летище, което е настоящо, попада в тези зони и е оповестено за хабитат на птиците. „ В министерството са заградили едни територии, без даже да видят къде се намират те ”, споделя балчиклията.

Ако не бъдат чути, протестиращите считат да блокират и пътя Варна - Констанца.

Интегрираният проект за ръководство на предпазените зони в района на Калиакра бе направен, откакто Съдът на Европейски Съюз осъди България за допускане на дейности, които заплашват флората и фауната в зоните.

Правителството разиска краткотрайни ограничения за отбрана на региона на Калиакра
По тематиката Община Шабла ще сезира Европейска комисия поради новата предпазена зона " Било "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР