Жители на множество квартали на Истанбул устроиха снощи протест на

...
Жители на множество квартали на Истанбул устроиха снощи протест на
Коментари Харесай

Бият тенджери в Истанбул срещу отмяната на вота

Жители на голям брой квартали на Истанбул устроиха нощес „ митинг на тенджерите “, откакто научиха за решението на Висшата изборна комисия (ВИК) на Турция да анулира резултатите от изборите, в които победи претендентът на опозицията Екрел Имамоглу, съобщи РИА Новости.

Представителят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването във ВИК Реджеп Йозел разгласи по-рано за решението на комисията. Повторните избори би трябвало да се проведат на 23 юни. По думите на Йозел анулацията на резултатите е обвързвана с това, че някои членове на изборни комисии по места са били държавни чиновници, а и поради съществуването на неподписани протоколи за резултатите.

Граждани на Истанбул от кварталите Бешикташ, Кадъкьой, Шишли и други посрещната решението на ВИК с митинги под формата на удряне по тенджери и други железни предмети. Протестите започнаха към 22.00 часа локално време нощес в Бешикташ и Фарикьой, а по-късно се причислиха и други региони, като протестиращите бяха подкрепени от водачи на коли.

В обществените мрежи се появиха известия, които оповестиха за митинга с пердашене на тенджери, тук-там участници с тенджери имало по прозорци и балкони. Точно такава реакция, която наблюдаващите нарекоха „ гражданска война на тенджерите “ се състоя из цяла Турция при митингите през 2013 година поради тогавашните проекти на управляващите да застрояват парка Гези в центъра на Истанбул.

Пак по известия на обществените платформи група от неколкостотин протестиращи се събрала в региона на Бешикташ, където скандирали лозунги на опозиционната Народно-републиканска партия „ Право и правдивост “.

Кметските избори в Истанбул на 31 март бяха извоювани с дребна преднина от Екрем Имамоглу, претендент на опозиционната Народнорепубликанска партия. Той встъпи в служба предишния месец.

Резултатите обаче бяха оспорени от ръководещата Партия на справедливостта и развиването на президента Реджеп Тайип Ердоган, която твърдеше, че е имало редица нередности, които са повлияли на резултата. Имамоглу встъпи в служба на 17 април

Опозиционната партия победи за първи път от 1994 насам на избори за кмет в истанбул и турската столица Анкара. Нейни претенденти завоюваха и в Измир, Анталия, Адана, Мерсин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР