Жители на карловски села ще посрещнат и тази Коледа във

...
Жители на карловски села ще посрещнат и тази Коледа във
Коментари Харесай

Жителите на наводнените села в Карловско ще посрещнат и тази Коледа във фургони

Жители на карловски села ще посрещнат и тази Коледа във фургони след опустошителното наводняване преди година. Пострадалите фамилии към момента възвръщат домовете, градините и оградите си. Някои разчитат напълно на лични средства и спестявания. Други ще теглят нови заеми. Мостът в село Каравелово, който беше опустошен изцяло и откъсна и раздели селото на две, все още е възобновен на 50%. За да бъде приключен той и да стартира ремонтът на останалите улици, се чака финансова помощ от страната. Необходими са още 50 милиона лв..

„ Започвам всичко изначало. Целият ми дом отпътува. Живея във фургон на остарели години ", показа пред NOVA Недка Димитрова, гражданин на село Богдан.

73-годишната жена е трудноподвижна с пенсия от 700 лева и живее сама. Спасение от конденза няма, само че пък разчита на климатика, с цел да не мръзне в студените нощи в металната структура. Във фургона може да остане до пролетта, по-късно страната си ги желае назад. За това синът й почнал да възвръща разрушената й къща.

„ Оправихме една стая и банята. Материалите са доста скъпи. В задънена улица сме. Напролет ще теглим заем и ще продължа ремонта ", показа дамата.

„ До момента сме съвсем приключили 19-километра нов общински път, който стартира от Московец. Започнахме и построяването на нови речни корита, които да се чистят по-лесно и да бъдат устойчиви на естествени катаклизми ", посочи кметът на общината Емил Кабаиванов.

74 милиона лв. коства цялостното възобновяване на засегнатата инфраструктура. До момента обаче страната е отпуснала единствено 16 милиона. Кметът на Карлово е изпратил писмо до премиера и до вътрешния министър за ново финансово обезпечаване.

„ Следващата година чакаме още над 50 милиона. Ако имаме поетапно финансиране, ще можем до края на 2024 година да кажем, че сме се възстановили ", сподели още Кабаиванов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР