Жители на Бургас изразиха сериозни притеснения относно потенциалната опасност от

...
Жители на Бургас изразиха сериозни притеснения относно потенциалната опасност от
Коментари Харесай

Потенциалната опасност от замърсяване на въздуха от насипни товари в бургаското пристанище?

Жители на Бургас показаха съществени терзания по отношение на евентуалната заплаха от замърсяване на въздуха с фини и ултрафини прахови частици, подбудени от насипните товари в локалното пристанище . Наши читатели ни изпратиха и снимков материал, показващ разтоварването на въглища в събота. Техните терзания са подсилени от обстоятелството, че големи количества въглищен материал са били складирани покрай центъра на града, което слага под въпрос качеството на въздуха и здравето на жителите .

По този мотив се свързахме с доктор Веселин Джендов , хирург и почетен член на научното сдружение по клетъчна биология, специалист към Римския университет „ Сапиенца “ по европейска стратегия – за радон и фини прахови частици и връзката им с рака и заболяванията на белия дроб. Според него тези микроскопични частици са извънредно рискови за човешкото здраве . Те могат да обхванат надълбоко в дихателните пътища и да се отсрочат по кръвоносните съдове, което усилва риска от респираторни и сърдечно-съдови болести , в това число рак на белите дробове.

Припомняме ви, че преди повече от година още веднъж бяхме получили сигнал от жители по тематиката. Тогава отправихме въпроси към. Те означиха, че подхващат всички нужни ограничения за понижаване на риска от замърсяване . Според думите им процесите на обработка на насипни товари са строго контролирани. 

За да се оправят пристанищата със опасността от фините прахови частици , специалисти в региона предлагат няколко основни ограничения:

– регулярно оросяване на площадките, където се съхраняват и обработват насипните товари, с цел да се минимализира разпространяването на прахуляк във въздуха
– строго съблюдаване на софтуерните карти за обработка на товарите, които са съгласувани със съответните регулаторни органи
– непрестанен мониторинг на качеството на въздуха в региона на пристанището и използване на строги ограничения при отклонения от нормите.

Д-р Джендов е безапелационен обаче, че местата за предпазване на насипни товари би трябвало да бъдат изнесени отвън града, с цел да се защищити здравето на жителите и да се обезпечи чиста и здравословна среда за живот.

Въпреки уверенията на пристанищните оператори, че са взети всички нужни защитни ограничения, публичното неодобрение и терзанията за здравето насочват вниманието към нуждата от по-строг надзор и бистрота в ръководството на насипните товари в Бургас. По думите на хората само посредством взаимни старания и непрекъснат разговор сред пристанищните управляващи, локалната общественост и здравните експерти може да се подсигурява сигурността и здравето на жителите на града.

Очакваме и вашите сигнали на [email protected]

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР