Жилищното поскъпване в София се забавя – за сметка на

...
Жилищното поскъпване в София се забавя – за сметка на
Коментари Харесай

Вечерни новини: Жилищното поскъпване в София се забавя; Кабинетът увеличи пенсията за старост с 29 лв.

Жилищното повишаване в София се забавя – за сметка на другите градове
Ситуацията на пазара на недвижими парцели в България се успокоява. Ръстовете на цените са много по-плавни. В София обстановката също е много по-спокойна и спрямо най-големите градове в страната, растежът на цените в столицата е минимален – както на годишна база, по този начин и на тримесечна. Това излиза наяве от последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за показателя на цените жилищата.
Кабинетът усили обществената пенсия за напреднала възраст с 29 лева
Социалната пенсия за напреднала възраст се усилва на 276.64 лева от началото на идващия месец, разгласи след държавното съвещание общественият министър Иванка Шалапатова. Повишението е с 12%, с колкото се възнамерява да бъдат обновени и пенсиите по така наречен „ швейцарско предписание “, считано от 1 юли тази година.
ПП-ДБ и ГЕРБ се схванаха за „ регулярни срещи “ по значими тематики
„ Продължаваме промяната – Демократична България “ и ГЕРБ са се разбрали връзката сред двете обединения да стане доста по-регулярна. За тази цел ще организират срещи всеки вторник, с цел да разискват значими въпроси от Народното събрание и други значими тематики. На тях ще участват министър председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.
Политическа партия, Демократична България и „ Спаси София “ поддържаха публично Васил Терзиев за кмет на София
Основателят на българската софтуерна компании „ Телерик “ Васил Терзиев е кандидат-кметът на София, повдигнат от „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ Спаси София “. Той бе публично разгласен през днешния ден, на конференция на трите политически сили.
Лицензирането на американското нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ стартира през юли
Заявлението за лицензиране на нуклеарното гориво, създавано от американската Westinghouse за потребление в V блок на АЕЦ „ Козлодуй “, ще бъде импортирано в Агенцията по нуклеарно контролиране (АЯР) през юли. Това заяви зам.-енергийният министър Александър Ненов, предава кореспондент на Economic.bg.
Военният министър стартира концепция за народен фонд за защита
Новият боен министър Тодор Тагарев показа главните цели в своето ръководство, измежду които е и основаването на капиталов фонд за рационализация и превъоръжаване. Идеята е с него армията да разполага със „ постоянна многогодишна рамка за обмисляне на съответните планове “.
Кабинетът бърза да завърши проектите за въглищните райони
Правителството към този момент се е заело с завършването на териториалните проекти за зеления преход в трите въглищни региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил. Това сподели министър-председателят акад. Николай Денков по време на Четвъртия Софийски стопански конгрес, който се организира през днешния ден.
Гвоздейков се надява автомагистрала „ Струма “ да е подготвена до 2027 година
Министърът на превоза Георги Гвоздейков изрази убеденост, че автомагистрала „ Струма “ може да е подготвена до 2027 година Регионалният му сътрудник – зам.-министърът Ивайло Стайков – обаче не се ангажира с точни периоди.
Министерство на регионалното развитие започва кандидатстване по новата стратегия „ Развитие на районите “
Министерство на районното развиване отваря за кандидатстване европейската стратегия „ Развитие на районите “ 2021 – 2027 година Общият запас по нея е в размер на над 3.6 милиарда лева, а главната й цел е облагородяването на българските райони. Акцентът е подложен върху зелените начинания.
Пристанище Варна построява нов зърнен терминал със заем от Европейска инвестиционна банка
Пристанище Варна ще се снабди с нов зърнен терминал, който ще се финансира със заем в размер на 50 млн. евро от Европейската капиталова банка (ЕИБ). За задачата Европейска инвестиционна банка и „ Логистичен център – Варна “ ЕАД, част от групата на „ Билдком “, подписаха съглашение.
Бизнесът в България взима все по-скъпи заеми
Бизнесът в България взима най-скъпите си банкови заеми за последните близо пет години. Това е в унисон със стягането на паричната политика от страна на Европейската централна банка – наклонност, която е налице в съвсем целия свят като инструмент за преодоляването на инфлацията. Статистиката на Българската национална банка демонстрира още, че макар скока при лихвите за бизнеса, тези за жилищните заеми не престават да стоят на многогодишното си дъно.
Достойна грижа за възрастните хора в България – бизнес идеята на Александър
Бизнес за баба и дядо. Колкото и нереално да звучи, има няколко макроикономически условия, които основават напредък и голямо търсене в промишлеността на грижата за възрастни хора и болногледачи. Търсенето за подобен вид грижа занапред ще пораства.
Лагард: Инфлацията към момента не е победена
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард сподели във вторник, че инфлацията към момента е прекомерно висока и към момента е прекомерно рано ЕЦБ да разгласи победа над покачването на потребителските цени.
Robinhood на българина Влад Тенев редуцира към 7% от чиновниците си
Платформата за търговия на българина Влад Тенев Robinhood редуцира огромна част от своите работни места на цялостен работен ден. Компанията разгласи решението си със блян да компенсира разноските на фона на забавящото се търсене на нейните услуги.
Фейсбук пуска абонамент за виртуална действителност
Собственикът на Фейсбук пусна абонаментна услуга за виртуална действителност в опит да направи тази ниша от бизнеса си печеливша. Потребителите, които заплащат за въпросната услуга, ще получават достъп до две нови игри на месец, оповестява Meta.
Бившият началник на Audi бе наказан поради „ Дизелгейт “
Бившият основен изпълнителен шеф на Audi Руперт Щадлер получи условна присъда от една година и девет месеца за машинация „ по немарливост “ в абсурда „ Дизелгейт “ от 2015 година Решението на съда в Мюнхен прави Щадлер първия почитан авто шеф, който бива наказан в абсурда, обвързван с неверното отчитане на излъчванията.
Китайската Baidu твърди, че има по-добър чатбот от ChatGPT
Baidu Inc, притежателят на водещата уеб търсачка в Китай, съобщи, че последната итерация на неговата услуга с изкуствен интелект надминава по доста основни индикатори известния ChatGPT. Компанията разгласи във вторник, че Ernie 3.5, най-новата версия на неговия генеративен AI модел, е надминал „ ChatGPT в изчерпателните резултати “ и е надминал „ GPT-4 в няколко китайски благоприятни условия “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР