Жилищните сгради в България трябва да имат гаранционен срок за

...
Жилищните сгради в България трябва да имат гаранционен срок за
Коментари Харесай

Инженери: Жилищните сгради в България трябва да имат гаранционен срок

Жилищните здания в България би трябвало да имат гаранционен период за прилагане, записан в нотариалните актове, а не както до момента - единствено експлатационен от 10 години. На това мнение са част от строителните инженери в Благоевград, оповестява Българска национална телевизия.

Симитлийското село Крупник в Кресненското дефиле още помни мощните земетресения от 1904 година със мощ 7.8 и 7.2 по Рихтер. Малкото по това време селце е сринато, а починалите са над 200. Днес специалистите са единомислещи, че компромис със строителството в една от най-опасните сеизмични зони на България не би трябвало да има.

" Между 90-те години качеството на материалите, които са влагани в постройките е подозрително. След 2005 година, с навлизането на новите съвременни технологии и за куфраж, и нови съвременни способи от Европейския съюз, качеството на постройките се усъвършенства доста, а след 2015 можем да твърдим, че имаме доста добра земетръсна резистентност на постройките ", разяснява строителният инженер Спас Митев.

" В България строителните материали са качествени, дават отговор на трусове до 9-та степен ", разяснява Васил Байрактарски търговец на строителни материали и строител

Според строителния отрасъл най-големите опасности при градежите през днешния ден са полагането на по-малко материали, бързото строителство и некачествената работна ръка. Контролът върху процеса значително се съблюдава, само че има и компликации:

" Държавата не може да се оправи сама с това нещо. Тя би трябвало да даде част от контролните функционалности на компании, проектанти, конкуренцията поражда повишение на качеството. Не на последно място стои казусът и с по-старите жилищни здания и така наречен „ период на валидност. Дали по-късно ще бъдат разрушавани, привеждани в нови правила или да не могат да бъдат продавани, само че би трябвало да се знае, че животът на постройките е стеснен ", сподели Спас Митев, строителен инженер.

Висок риск при трусове носят и нерегламентираните поправки на носещи стени в жилищата. Независимо дали са ново или остаряло строителство, при по-силен трус, изчезнала носеща стена би сринала цялостен 5 етажен блок, считат експертите.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР