Жилищните недвижими имоти се характеризират с най – висока стойност

...
Жилищните недвижими имоти се характеризират с най – висока стойност
Коментари Харесай

Таньо Марковски за спецификата на сделките с имоти по време на COVID |

Жилищните недвижими парцели се характеризират с най – висока стойност на фона на останалото ползване на семействата. Те са и най–голямата инвестиция която семействата вършат. Жилището е неоспорима нужда на семействата, от една страна, само че и доста скъпа стока от друга. Жилищният пазар в България до преди няколко месеца се намираше в напредък.

Ценовите нива на недвижимите парцели, към началото на 2020 година се доближаваха до равнищата от предкризисната 2007 година. В някои райони, най-вече София, Варна, Пловдив и Бургас, размера на новото строителство не успяваше да отговори на растящото търсене на жилища. Динамиката на растящото търсене на недвижимости, се изяснява от една страна с нарастването на приходите на популацията, най-вече в огромните градове, и най – към този момент в столицата, и въпреки това, с наклонността за гладко намалява на равнищата на лихвените проценти при жилищните и ипотечни заеми през последните години.

И до момента в който растежът на цените на парцелите през годините 2005 – 2007 съгласно доста анализатори беше умозрителен, изпреварваше доста темповете на растеж на приходите, и на процедура докара до балон, след финансовата рецесия от 2008 година възобновяване беше постепенно и лиши сред 4 и 5 години, само че за сметка на това пазарът стана доста по – уравновесен. Ръстовете в цените на парцелите на годишна база бяха в диапазона 5-7 %, а упованията за 2020 година бяха цените на парцелите ще останат постоянни и пазарът ще действа с естествени темпове.

Уви пандемията Covid 19, засегна всички браншове, както на световната стопанска система, а също по този начин и на локалната стопанска система. Видни икономисти и анализатори показват мнението, че въвеждането на карантинни ограничения докара до рекордните спадове в стопанските системи. Въпреки че и в предишното е имало пандемии, и по – рискови заболявания, НО - „ никои не е затварял света ”. Именно рестриктивните мерки и многото неизвестности и спекулации свързани с въздействието на Коронавирус – 19, доведоха на известно изстудяване на пазара и оттегляне на част от участниците в него – в това число купувачи, продавачи и строителни бизнесмени.

Именно тези ограничавания бяха повода пазарът на недвижими парцели, на процедура да „ замръзне ” от средата на март до края на май на 2020 година През летните месеци обаче се следи известно свестяване на пазара и завръщането му към нормалността. През този интервал се следи минимална промяна в ценовите нива на парцелите, която е в рамките на 5 до 10 %.

Именно нежното възкръсване на пазара, кара експертите в областта на недвижимите парцели и участниците на пазара да имат позитивни упования към послените месеци на 2020 година, а също и за 2021 година Нещо повече, от към две години се следи наклонност задгранични жители, от всевъзможни възрасти, най-вече от страни членики на Европейски Съюз да се ориентират към България като място за живеене. Това се изяснява с по – скъпия живот в Западна Европа и данъчната тежест от една страна, и със сравнитено наличния метод на живот в България от друга. Като образец можем да посочим европейски столици като Париж, Берлин, Виена, Брюксел и други, в които месечния наем на двустаен апартамент е не по – малко от 1000 евро, а цените на 1 кв.м. са над 5000 евро.

Изследване във Франция демонстрира че, средностатистическия работещ французин, стартира да работи на 01-01 и работи за страната до 31-09. „ Всеки специалист в региона на парцелите знае, че недвижимите парцели са нещо, към което хората със спестявания прибягват постоянно по време на рецесия “ - показва Таньо Марковски..

Друг позитивен фактор, предполагащ възобновяване на имотния пазар е държанието на банките – лихвените проценти останаха на невиждано ниски равнища, експанзионистичната /винаги промоционална / политика на банките се резервира и към сегашния миг.

За огромните градове – София, Варна и Пловдив се резервира наклонността да са привлекателен център за работоспособно население, което има жилищни потребности. Над 55% от купувачите са младежи.

По -голямата част от бизнеса се върна към естественото си действие, като даже и тежко засегнатия хотелиерски бранш, е с упования за удължение на летния сезон най-малко до края на септември, което ще понижи в началото упования отрицателен резултат от пандемията.

И не на последно място, чака се при започване на 2021 година да има дейно лекуване и ваксина против Коронавирус, което ще ни върне към нормаността.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР