Жилищата са поевтинели средно с 9.9%, като най-ударени са големите

...
Жилищата са поевтинели средно с 9.9%, като най-ударени са големите
Коментари Харесай

Жилищното строителство в Германия е в криза

Жилищата са поевтинели приблизително с 9.9%, като най-ударени са огромните градове. Спадът е по-голям при къщите, от колкото жилищата и по-смекчен в едва населениете селски региони. Бизнес климатът се е влошил до рекордните -54.8. Всяка пета строителна компания рапортува отказани поръчки, съгласно данните на IFO. Почти половината пък усещат липса на поръчки. Очаква се дефицит на жилища сред 900 хиляди и 1 млн. в най-лошия случай. Строителните позволения през първото полугодие са за 135.2 хиляди жилища - спад от 27.2% на годишна база.
Жилищното строителство в Германия е в невиждана рецесия, демонстрира проучване на немския стопански институт IFO, който следи бранша от 1991 година Бизнес климатът в бранша е понижен до рекордните -54.8 през септември 2023 година Само преди четири-пет години (през 2018 и 2019 г.) този индикатор е бил в пик - малко над 30. Отрицателен връх има и при цените на жилищата - понижението на годишна база е 9.9% по данни на Федералната статистическа организация (Destatis). В опит да даде глътка въздух на промишлеността държавното управление реши да отсрочи стандартите за изолираност на постройките, които оскъпяват строителството, и обезпечи пакет от 45 милиарда евро за поддръжка на бранша.
Рекорден спад в цените
Цените на жилища в Германия са се намалили рекордно през второто тримесечие - 9.9% на годишна база, регистрира формалната статистика. Това е най-големият спад от 2000 година насам, когато Федералната статистическата организация стартира да следи данните. Главната причина евентуално е по-ниското търсене в следствие от поскъпналото финансиране и задържащата се висока инфлация, разяснява Der Spiegel. Спадът при жилищните парцели на тримесечна база обаче понижава. През второто по отношение на първото тримесечие на 2023 година той е 1.5% при 2.9% и 5.1% през двете предходни тримесечия.

Значителни спадове в цените се следят в цялата страна, само че трендът е по-силен в градовете. В Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф общо къщите са поевтинели с 12.6% на годишна база, а жилищата - с 9.8%.
Реклама
" Спадът е минимален в едва обитаемоте селски региони. Там жилищата са със 7% по-евтини от второто тримесечие на 2022 година, а къщите - с 8.1%. В съпоставяне с първото тримесечие на 2023 година спадът при жилищата е 2.1% по-евтини, а къщите са леко поскъпнали - с 0.7% ", споделят статистиците.

Цените на парцелите евентуално ще паднат сред 4% и 6% общо за годината поради покачващите се лихви и скъпите строителни материали, предвиждат от DZ Bank. " Предвид доста влошените условия за финансиране и несигурността за бъдещите вложения в енергийно възобновяване и нови отоплителни технологии, спадът в цените наподобява сдържан, в едноцифрения процентов диапазон ", споделят създателите на изследването.

Прогнозата на Reuters след извършено през ноември анкетно изследване измежду 14 специалисти от бранша е, че спадът ще е с 8% тази година и с 2.8% идната година. Ситуацията, наподобява, се утежнява - в изследването от август предстоящият годишен спад беше 5.6%, а за 2024 година се очакваше застоялост на пазара.
Бизнес климатът се утежнява
Една от пет строителни компании (21.4%) през септември оповестява за отказани поръчки съгласно данните на IFO. За октомври процентът пораства до 22.2%, написа Reuters. За съпоставяне - дълготрайната междинна стойност на индикатора е едвам 3.5%. Липсата на поръчки също е проблем, от който през септември се оплакват 46.6% от фирмите, а през октомври - 48.7%, съвсем двойно над междинното.
Реклама
" Много планове към този момент не са рентабилни поради покачването на лихвите и строителните разноски. Апартаментите, които не са стартирани през днешния ден, ще липсват от наемния пазар след две години ", споделя Клаус Уолрабе, водещ изследванията на IFO, представен от Der Spiegel. Според него развиването в бранша е трагично.

Изследователите изясняват рецесията в жилищното строителство с внезапния скок на лихвите наред с други фактори. Ефективната рента, която семействата заплащат при заем с закрепен лихвен % за сред пет и 10 години, сега е 3.81% - три пъти повече спрямо 2021 година, написа Der Spiegel.

В същото време строителството става все по-скъпо. От началото на пандемията цените са нарастнали с над 40%, което се дължи на по-скъпите материали, на дългите и скъпи процеси по утвърждение на градежите и на високи стандарти за резистентност, изясняват откривателите.
Очаква се дефицит на жилища
Строителната промишленост в Германия дълго беше в подем, само че поради високите лихви и строителни разноски стартира анулация на поръчки, оповестява Der Spiegel. Строителните асоциации предизвестяват за предстоящ дефицит на жилища. В най-лошия случай за Германия той ще е сред 900 хиляди до 1 млн. жилища до 2025 година, споделя Аксел Гедашко, президент на Централната асоциация на жилищната промишленост (GdW), пред Bild.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР