Жестомимични преводачи помагат на хората с увреден слух и в

...
Жестомимични преводачи помагат на хората с увреден слух и в
Коментари Харесай

Служител с жестов език помага на хора с увреден слух в София

Жестомимични преводачи оказват помощ на хората с повреден слух и в София от началото на годината. Такива има и във варненска община. В София, към този момент те са 4, само че се оказва че е извънредно мъчно да бъдат открити и наети. По тази причина столичният кмет Йорданка Фандъкова е предложила и на други общини в страната да употребяват техните умения.

За да употребяват жестовите преводачи, които са разполагаем в цялата общинска администрация в София, хората, които имат потребност от тази услуга, би трябвало да натиснат бутон, с който да я заявят.

Следва онлайн връзка с преводача, който би трябвало да бъде медиатор сред жителите и служителя на гишето.

" В множеството случаи, когато няма жестов преводач, а на мен ми се постанова да свърша нещо, се постанова да пиша и това забавя и затруднява процеса и за самия чиновник ", споделя Яна.

" В момента те стават доста по-независими. Стават едни от нас. Тук към този момент имаме позвънявания. Ставаше дума за налога на автомобила на един ням човек. Смятам, че се справихме. Човекът остана удовлетворен, уповавам се ", споделя жестовият преводач Благовест Захов.

Прилагането на Закона за жестовия превод е повода общините към този момент да наемат жестови преводачи. Преди наемането им обаче от Столичната община са създали поредност от срещи с хората с повреден слух, с цел да чуят от какво тъкмо имат потребност. Създали са и специфична графа за тях на онлайн портала на Общината.

" Искаха да обяснят на администрацията кои са те, от какво имат потребност, че те са равноправни хора и че не е належащо да бъдат третирани като заболели хора. Те са една общественост, която има потребност от облекчение, с цел да могат да бъдат обслужвани от администрациите в цяла България. Това беше първото, което направихме - осведомителни срещи, на които глухите хора описаха за бита си ", сподели Венера Милова, секретар на Столичната община.

Засега няма точна информация за броя на хората с повреден слух в страната. По неофициална информация в София те са към 8000 души.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР