Жестоката горещина е опустошила посевите със зърнени култури из Северна

...
Жестоката горещина е опустошила посевите със зърнени култури из Северна
Коментари Харесай

Жегата заплашва да опустоши посевите със зърнени култури в Европа

Жестоката жега е опустошила посевите със зърнени култури из Северна Европа, а композиция от засушавания и проливни дъждове в житницата към Черно море понижи предстоящите добиви, появиха се опасения, че още има още вреди, които ще вдигнат цените.

С наближаването на жътвата в Северна Германия - втория след Франция максимален производител на пшеница в Европейския съюз - се появяват нови доказателства за вреди по реколтата и наблюдаващите на няколко пъти снижават упованията за добивите в 28-членния блок. " Ситуацията в Северна Европа е пагубна ", споделя Андре Дефоа, основен анализатор в " Стратеджи грейнс ". Миналата седмица тази консултантска компания понижи прогнозните си упования за реколтата от хлебно зърно за тази година в Европейски Съюз (най-големия производител на зърно в света) до равнища под 130 милиона тона. Това е най-ниското ниво от шест години насам, въпреки че Дефоа сподели, че прогнозата може да бъде ревизирана още един път.

Франция - топ производителят в Европейски Съюз - също страда от рискови прояви на времето и прогнозите са, че добивите й ще бъдат към 34 млн. тона спрямо 36,6 млн.тона през предходната година. Знойната топлота удари пшеницата и в Скандинавия, и другите балтийски страни, като в Швеция се чака реколтата да спадне с 40 на 100 на годишна база.

А във Англия, където засушаването може да докара до петгодишно дъно на добивите на пшеница, фермерите обезпокоително чакат резултатите, до момента в който на север жътвата стартира.

СПОМЕНИ ОТ СЕЗОНА 2007/2008

През последните три седмици цените на пшеницата в Европа се повишиха с 15 на 100. В сряда те доближиха връх за интервала от края на 2014 година - 208,50 евро за звук на фона на възходящи опасения за доставките на пшеница по света.

Крайното влияние на тези процеси ще се усети на международно равнище, така производството ще доближат най-ниските нива от пет години насам, разгласи предходната седмица Международният съвет по зърнените култури (International Grains Council), откакто поправя надолу прогнозите си за водещите четири европейски производители - Франция, Германия Англия и Полша.

Повишаването на цените на пазара на пшеницата възражда спомените за сезона 2007/08, когато увеличаващите се цени на зърното провокираха хранителна рецесия. Сега обаче анализатори споделят, че високите цени и други зърнени култури може частично да компенсират недостига.

Посевите с хлебно зърно в Германия, притиснати от най-високите от 1881 година температури през месец май, се чака да дадат 25 на 100 по-слаба годишна продукция тази година, споделят от фермерската асоциация Де Бе Фау (DBV). Размерът на вредите може да накара Германия, която е измежду най-големите експортьори в Европа, да внася през идващите години. Щетите породиха апели от страна на Де Бе Фау за отпущането на един милиард евро дотации поради сушата.

Във Франция посевите не са толкоз наранени и там е почнала жътвата. Сега се счита, че френските експортьори на пшеница имат най-голяма полза от бедите, сполетели съседите; фермерите в Съединени американски щати също може да извлекат изгода, като вероятно изпреварят Русия като водещ експортьор, споделят анализатори.

Дъждовете в региона на Черно море

В черноморския район посевите бяха наранени както от суша, по този начин и от проливни дъждове, което се отрази зле на качеството на зърното.

Грижата за качеството е основна за Русия, тъй като значи, че на международните пазари ще бъде препоръчана по-малко пшеница за смилане или качествено хлебно зърно. " По принцип е ясно, че реколтата няма да доближи миналогодишните върхове, само че към момента наподобява, че ще бъде релативно огромна ", споделя Аркадий Злочевский, президент на Руския съюз на зърнопроизводителите. " Проблемите са свързани най-вече с качеството ", добави той.

" Стратеджи грейнс " счита, че реколтата в Русия ще спадне с 18 на 100 тази година, споделя Дефоа. През 2017 година в Русия бяха пожънати рекордните 85,7 милиона тона хлебно зърно, включително твърда пшеница. В прилежаща Украйна, която изнася огромна част от реколтата си, добивите ще спаднат с 16 на 100 до 22-23 милиона тона поради пролетната суша и летните проливни дъждове, сподели украинският министър на земеделието.

В Румъния - трета в Европейски Съюз по експорт на пшеница - добивите ще са най-малко с 20 на 100 по-ниски, споделя Лоренциу Бачу, президент на фермерското съдружие ЛАПАР (LAPAR), съгласно който огромни площи с посеви са напълно унищожени. Спадът в добивите може да бъде още по-голям; ден след ден процентът се повишава и обстановката по места се утежнява ", споделя той и прибавя: " Дъждовете не стопираха най-малко за ден ".

(БТА)
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР