Жертвите на COVID по света надхвърлиха 5 милиона по-малко от

...
Жертвите на COVID по света надхвърлиха 5 милиона по-малко от
Коментари Харесай

Жертвите на COVID-19 надхвърлиха 5 милиона души |

Жертвите на Коронавирус по света надвишиха 5 милиона по-малко от две години след началото на пандемията. Кризата освен опустоши бедните страни, само че смири и състоятелните хора от държави  с първокласна здравна система, написа Асошиайтед прес.

Почти половината от смъртните случаи са докладвани от Съединени американски щати, Европейски съюз, Англия и Бразилия, които съставляват 1/8 от международното население. Само в Съединени американски щати са регистрирани над 740 000 жертви на инфекцията, повече от която и да било друга нация.

„ Това е определящ миг в живота ни “, заяви доктор Алберт Ко, експерт по инфекциозни заболявания в Училището по публично здраве в Йейл. „ Какво би трябвало да създадем, с цел да се защитим, с цел да не стигнем до още 5 милиона? “

Броят на жертвите съгласно университета " Джонс Хопкинс " е почти еднакъв на популацията на Лос Анджелис и Сан Франциско, взети дружно. Според оценките на Института за проучване на мира в Осло, смъртността от ковид се конкурира с броя на убитите в борби сред нациите от 1950 година насам. В международен мащаб COVID-19 в този момент е третата водеща причина за гибел след сърдечни болести и инсулт.

Поразителната цифра съвсем сигурно е занижена заради лимитираните проби и хората, които умират вкъщи без здравна помощ, изключително в бедните елементи на света, като Индия.

През миналите 22 месеца на пандемията горещите точки се местят, трансформирайки различни региони на картата на света в алена зона. Сега вирусът удря Русия, Украйна и други елементи на Източна Европа -  там, където слуховете, дезинформацията и недоверието в държавното управление спъват напъните за имунизация. В Украйна е изцяло имунизирано едвам 17% от възрастното население, а в Армения единствено 7%.



Привидното разминаване сред благосъстоянието и здравната просвета е абсурд, върху който експертите ще разсъждават с години. Но моделът, който се очертава в огромния мащаб, когато се съпоставят нациите, е друг, погледнат от близко. Във всяка богата страна най-засегнати са по-бедните квартали.

В Съединени американски щати да вземем за пример COVID-19 е засегнал най-сериозно чернокожите и испанците, които по-често живеят в беднотия и имат по-ограничен достъп до здравни грижи, написа Асошиейтед прес.

„ Когато погледнем рецесията " под микроскоп ", виждаме, че във всяка страна най-уязвимите са потърпевши най-вече “, споделя Ко.

Богатството също изиграва роля в световната акция за имунизиране и богатите страни са упрекнати в блокиране на доставките. Съединени американски щати и други развити страни вече прилагат бустерни дози, до момента в който милиони в Африка не са получили нито една доза.

Африка остава най-слабо имунизираният район в света, едва 5% от популацията от 1,3 милиарда души е изцяло обхванато.

В изявление на генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш неналичието на взаимност сред страните беше наречена " световен позор ".

Пандемията обви земното кълбо в тъга и изтласка оживелите до точката на изкривяване.

В Кампала, Уганда, Сиси Кагаба изгубва 62-годишната си майка на Коледа и 76-годишния си татко дни по-късно.

„ Коледа в никакъв случай няма да бъде същата за мен “, споделя Кагаба, деятел в битката с корупцията в източноафриканската страна, минала през множество локдауни и все още с полицейски час.

" Коронавирус промени живота ми “, сподели 32-годишната Рина Кесарвани, майка на две момчета, оставена да ръководи скромния магазин за хардуер на починалия си брачен партньор.

Съпругът ѝ Ананд Бабу Кесарвани почива на 38 години по време на невиждания растеж на COVID-19 в Индия по-рано тази година. Вълната блокира една от най-недофинансираните публични здравни системи в света и убива десетки хиляди, защото лечебните заведения остават без О2 и медикаменти.

В Бергамо, Италия, мястото на първата смъртоносна вълна в Западна Европа, 51-годишният Фабрицио Фиданса е лишен от последно прощаване, до момента в който 86-годишният му баща лежи в интензивно поделение без късмет да оцелее. Повече от година по-късно Фабрицио към момента не може да се помири със загубата.

„ Не съумях да го видя през последния месец от живота му ", споделя Фиданза, който постоянно посещава гроба на татко си. „ Това беше най-лошият миг в живота ми. Но идването на гроба му всяка седмица ми оказва помощ. "

Днес 92% от популацията над 12 години в Бергамо има най-малко една доза ваксина. Това е най-високото имунизационно покритие в Италия. Директорът на болница " Папа Йоан XXIII " доктор Стефано Фагиуоли споделя, че това е резултат от груповата контузия на града, от времето когато воят на линейките е бил непрекъснат.

38-годишната Латаша Греъм към момента получава съвсем всеки ден писма на съпричастност, откакто 17-годишната ѝ щерка Джо Керия почива от COVID-19 през август - дни, преди да стартира последната си година в гимназията. Тийнейджърката, заровена с балната си рокля, е желала да бъде хирург-травматолог.

„ Убедена съм, че щеше да се оправи “, споделя майка ѝ, сломена от загубата.

В Рио де Жанейро Ерика Мачадо открива името на татко си в лист с имена, гравирани върху стоманена статуя в гробището  " Пенитенсия ".

„ Баща ми беше любовта на живота ми, най-хубавият ми другар “, споделя 40-годишната продавачка Мачадо, която пътува от Сао Пауло, за да посети монумента, където е маркирано името на татко ѝ. " Той беше всичко за мен. "

Текстът е квалифициран от репортери на организацията в целия свят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР