Жертвите и радиацията от от експлозията на руски военен полигон

...
Жертвите и радиацията от от експлозията на руски военен полигон
Коментари Харесай

Нова хипотеза: Край Северодвинск е избухнала ядрена ракета, потънала преди 10 месеца

Жертвите и радиацията от от детонацията на съветски боен полигон на 8 август не са поради несполучлив опит на нова съветска крилата ракета с нуклеарен мотор. Петимата експерти на " Росатом " и двамата военни са починали при несполучлив опит да бъде вдигната от дъното на Двинския залив такава ракета, потънала при провален тест от края на октомври 2018 година

Това се твърди в две съвсем по едно и също време публикувани изявления на Радио " Свобода " и на американския ефирен канал CNBC. Рускоезичното издание на Радио Свободна Европа/Радио Свобода показва лично следствие по общодостъпни източници, до момента в който CNBC цитира отчет на американското разузнаване с едни и същи съществени изводи.

Преди седмица Радио " Свобода " разгласява част от роман на съветски боен, който споделя, че починалите и потърпевшите " са излезли на понтона и под него всичко се е взривило ". Силно потърпевша палтформа се вижда на няколко фотоси и любителски видео записа от залива, а в този момент се обяснява, че сините контейнери върху двата понтона са за транспорт на нуклеарни боклуци с ниска радиоактивност и са заснемани край полигони за ракетни тествания. Понтоните се създават за потребностите на центъра в Саров, където от десетилетия е сърцето на руската и съветската нуклеарни оръжейни стратегии. Те служат и за снабдяване на съставни елементи от нуклеарни съоръжения, каквато се счита, че руснаците тестват за крилата ракета.

 Понтоните за центъра Саров с единия съвсем погубен наследник резервоар (вдясно)
Понтоните за центъра Саров с единия съвсем погубен наследник резервоар (вдясно)

Военният е капитан първи сан Владимир Боси, командващ отделение 09703, където от 50-те години на ХХ век е полигонът, а думите му са от среща на 12 август с жителите на близкото село Ньонокс:

" Понтонът е бил изхвърлен във въздуха и от намиращите се на него предмети те са получили несъвместими с живота увреждания. Това са служащи на " Росатом ". Откарали са ги в профилираната болница на " Росатом " Кой ви сподели, че тествания е имало единствено на 8 август? Изпитания имаше и много преди този момент. "

Боси твърди пред селяните, че по време на случая е тестван ракетен мотор, " захранван с нуклеарни изотопи " и им предлага " да не се приближавате до предмети, изхвърлени на брега през последните дни ".

 Полигонът край Ньоноск на 12 август - в дребните фотоси се вижда един от понтоните с резервоар на брега, както и специфичния транспортен съд
Полигонът край Ньоноск на 12 август - в дребните фотоси се вижда един от понтоните с резервоар на брега, както и специфичния транспортен съд " Звёздочка " (долу вдясно).

На уеб страницата sanatatur.ru, в който си поддържат връзка риболовци от региона на Архангелск, има изказвания от свидетел, който споделя, че е видял в залива няколко кораба и до единия от тях се чула детонация и изригнал дирек вода с височина стотина метра. Друг написа, че " при гърмежа е получил пробойна един от околните кораби - " Звезда " или " Звёздочка ". Трети споделя " извадили са бойна глава, която е потънала още предходната година и по незнайни аргументи е детонирала на баржата ".

" Звёздочка " е от план 20180, от който в Русия работи единствено един подобен транспортен съд и той елементарно се разпознава на сателитни фотоси поради двата жълти крана и площадка за хеликоптер. Той има и два отдалечено ръководени подводни робота и се употребява за издигане от дъното на потънала техника. Другият транспортен съд, за който публично е доказано, е " Серебрянка " с апаратура за събиране и запазване на течни нуклеарни боклуци.

" Серебрянка " към този момент е бил в Двинския залив най-малко веднъж - през октомври предходната година 5 дни след края на тествания на полигона, поради които сред 15 и 20 октомври е затворено въздушното пространство в региона, написа още Радио " Свобода ". Но на 8 август 2019 година няма съобщение за закриване на въздушното пространство по крайбрежието, което насочва към умозаключение, че тогава или не са правени проби на ракета, или военните не са желали да ги оповестяват по какъвто и да е метод, с цел да ги запазят в дълбока секретност.

Авторът Максим Крутов категорично споделя, че нямат задоволително доказателства, с цел да твърди, че става дума за опит с плана, прочут като " Буревестник " - ракета с нуклеарен мотор и безграничен обхват. Възможно е да е имало подобен тест, само че ракетата незабавно да е паднала в морето или тестването да е правено под водата. Допустимо е даже да е пробван подводен дрон с нуклеарен мотор, именуван " Посейдон ".

Видимо повредата край Северодвинск не е провокирала рисково радиоактивно замърсяване, само че сподели, че опитите на оръжие с нуклеарно задвижване водят до радиационни произшествия, които един ден може да свършат с доста по-голяма покруса, добавя Крутов.

 Специалният транспортен съд
© twitter.com/shtatsky_ru

Специалният транспортен съд " Звёздочка ".

Той предлага следната последователност на събитията, която най-добре изяснява и свързва известните обстоятелства:

- в края на октомври 2018 година на полигона има несполучливо тестване на крилата ракета " Буревестник "

- тогава там е корабът " Серебрянка ", който от Саров през Мурманск може да е доставил " нуклеарен мотор " за ракетата

- ракетата дружно с реактора и недокрай изгорялата стартова степен падат близо до брега

- при започване на август 2019 година е изработен опит тя да бъде извадена, разглобена и унищожена

- по тази причина, с цел да я издигне от дъното там е " Звёздочка ", след което останките от ракетата да бъдат сложени на понтоните в специфичните сини контейнери и натоварени на " Серебрянка "

- гърмежът евентуално е на горивото в реактивния мотор

- детонацията унищожава реактора и изхвърля във въздуха присъщи радиоизотопи, двата понтона са нечисти с радиоактивни материали

- умират и са ранени няколко души на понтоните и боен водолаз, който може да е бил под водата в този миг

- " Серебрянка " се прибира в Мурманск, тъй като няма какво да прибира, реакторът е погубен

- " Звёздочка " остава най-малко до 12 август, може би поради пробойна, може би с цел да работи като избавителен транспортен съд

- радиацията е краткотрайна и не е рискова за населението; риболовците пращат улова си за инспекция и получават отговор, че той не е рисков.



CNBC заяви без такива детайлности същата версия като оценка, направена от американското разузнаване. " Това не е ново изстрелване на оръжието, а е било задача за изваждане на изгубена ракета от предходен тест ", споделя източник на телевизионния канал, директно осведомен с отчета на разузнаването. " Имало е детонация на един от корабите в интервенцията и това е провокирало реакцията в нуклеарния реактор, довела до приключване на радиация. "

Телевизията напомня, че предходната година е научила за сходна подготовка за изваждане на задвижвана с нуклеарна сила ракета, изгубена в Баренцово море след провален тест. Участвали са 3 кораба, единият от които е профилиран за работа с радиоактивни материали. Ако тогава руснаците са съумели, най-вероятно това е станало модел за реагиране в такава обстановка и може той да е употребен край Северодвинск.

Според американски източници на CNBC сред ноември 2017 година и февруари 2018 година са правени 4 старта на " Буревестник " и единствено един от тях е приключил с " условен триумф " - полет от 35 км, след което ракетата е изгубила ръководство. Най-краткият е единствено 4 секунди, за които са изминати към 7 км. През март тази телевизия заяви, че към този момент позитивните резултати са толкоз нищожни, а разноските толкоз огромни, че Москва е решила да сътвори едвам няколко единици от супероръжието, оповестено тържествено от Владимир Путин през 2017 година

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР