Жертви на домашно насилие вече могат да потърсят помощ в

...
Жертви на домашно насилие вече могат да потърсят помощ в
Коментари Харесай

С приемна в пловдивска болница фондация помага на жертви на домашно насилие

Жертви на домашно принуждение към този момент могат да потърсят помощ в новата приемна на фондация „ Джендър Алтернативи “ в УМБАЛ „ Свети Георги “ в Пловдив. В нея потърпевшите ще получат гратис психическа и юридическа поддръжка. В тази задача ще оказват помощ и лекари от болничното заведение, които са подготвени да разпознават жертвите на принуждение и откакто оказват помощ на потърпевшите с лекуване, ще ги пренасочват към приемната, която се намира до входа на незабавния бранш.

Тук към този момент нуждаещите се от поддръжка се поемат от представителите на фондация „ Джендър Алтернативи “, които като се изключи че коментират на жертвите на домашно принуждение законодателството, им оферират обществена помощ, а съгласно съответния случай ги и насочват към други институции. Според координатора на фондацията Рада Еленкова, в последно време случаите на жертви на домашно принуждение се усилват. „ Смятам, че това е по този начин, тъй като домашното принуждение стопира да бъде табу тематика. Хората се разчупват. Не го намират към този момент за частен проблем и се обръщат към професионална помощ, което за нас е най-важното “, счита тя.
Служителите на Консултативния център на фондацията за предходната година са създали 437 съвещания на лица, потърпевши от домашно принуждение. Те са главно дами, възрастни хора и деца, само че не липсват случаи и на мъже.
„ За предходната година по медийни изявления ние сме открили, че има 28 убийства на дами, в резултат на домашно принуждение. Това са убийства от техните сегашни или някогашни сътрудници. Което прави по към две дами на месец убийства на дами. Това е много стряскащо “, безапелационна е Рада Еленкова.
Приемната работи всеки работен ден от 9 до 17 часа. Тя е открита със взаимната поддръжка на Министерството на правораздаването, МВР-Пловдив, УМБАЛ „ Свети Георги “ и фондация „ Джендър други възможности “ и ще работи до края на ноември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР