Жертвата на сериен измамник Марк Аклом иска обратно £750k от банката, която е използвал

...
Двамата - мъж и жена - бяха разпитани и освободени
Коментари Харесай

Двамата - мъж и жена - бяха разпитани и освободени под гаранция за много седмици, въпреки че по-късно бяха освободени без обвинение.

Каролин Уудс беше измамена в любовна измама от сериен измамник Аклом, който я ухажва и обеща да се ожени за нея, като й каза, че е богат швейцарски банкер на име Марк Конуей и таен агент на MI6.

Той беше вкаран в затвора преди четири години и сега е на свобода, но тя не си върна нито една от £750 000, които загуби.

Изображение: Каролин Уудс беше измамена с всичките си спестявания

Г-жа Уудс каза: „Вложих моите вяра в системата на наказателното правосъдие, но тя ме провали. Тя просто работи в полза на престъпника и всъщност изобщо не обръща особено внимание на жертвата.

„Акълм вече е навън, без съмнение живее добре и до старите му трикове и аз се боря да оцелея. Трябваше да проуча какво се е случило в банката по това време, но полицията ме посъветва да не го правя. Те казаха, че всичко е в тяхната система.“

Jaswant Singh Chail: Нарушителят на замъка Уиндзор, който възнамеряваше да убие кралицата, се извинява на кралското семейство

Прочетете още:
Мошеник: Животът и престъпленията на Марк Аклом

Аклом изолира г-жа Уудс от семейството и приятелите си, след което я посъветва да създаде нова банкова сметка в Barclays.

Позовавайки се на проблем с паричния поток, той я насърчи да прехвърли пари, които тя смяташе за заеми за строителни работи по плюшен дом, който той ги беше купил.

В рамките на няколко месеца през 2012 г., под ръководството на Аклом принудителен контрол, тя прехвърли всички пари в големи, понякога ежедневни плащания до £30 000 в личната сметка на един от сътрудниците на Аклом.

„Кръвоизлив на пари“

Г-жа Уудс смята, че банката й е дължала грижа и е трябвало да постави под съмнение действията й и да разследва плащанията.

Тя каза: „Като поглеждам назад към моите банкови извлечения, имаше тотален излив на пари от моята сметка, стотици хиляди паунда за няколко седмици, всички отиващи в една конкретна сметка.

„Човек би си помислил, че някъде трябва да бъде вдигнато червено знаме, щях да очаквам банката да свържете се с мен.

„Ако бяха проявили интерес към мен като клиент, може би това нямаше да се случи. Искам да кажа, че самият аз поемам отговорност за част от това."

Изображение: Аклом заблуди г-жа Уудс да я мисли, че е богат швейцарски банкер и таен агент на MI6

"Но мисля, че един от много добрите нещата, които се случиха, откакто подчертах този вид принудителен контрол и писах за него, е, че хората са много, много по-наясно," продължи тя.

"По онова време ме смятаха просто за глупава жена . Мисля, че оттогава нещата са се подобрили много и има много повече разбиране за това.“

Скоро след като спря да прави преводи, г-жа Уудс откри, че някои плащания са извършени без нейно разрешение.

Когато ги попита, тя каза, че банката й каза, че не може да обясни липсващите средства, но парите бяха изплатени обратно в сметката й. След това Barclays затвори сметката й, но не каза защо.

< p>Разорена, бездомна и склонна към самоубийство

Мина една година, преди г-жа Уудс да разбере, че е била излъгана и измамена от Аклом, оставяйки я разорена, бездомна и склонна към самоубийство.

Тя откри болестта на Аклом дълга история на измама и му казаха, че далеч не е бил богат ерген, долетял да я види от Швейцария, той е живял наблизо със съпругата си и двете си малки дъщери.По това време Аклом е избягал в чужбина.

След бавен и калпав старт на разследването, за което по-късно се извиниха, полицията на Avon и Съмърсет арестува бившия служител на Barclays, по чиято сметка Аклом е настоял да бъдат платени парите.

Той каза на полицията, че и той също , е бил под принудителен контрол на Аклом, действал е под заплаха и по-късно е станал потенциален свидетел на обвинението.

Плодотворен британски измамник: Животът и престъпленията на Марк Аклом

Мъжът ми каза наскоро: „Това е част от моя живот, който никога не искам да преразглеждам, никога не искам да говоря за него, никога не искам да се връщам към него. Защото това беше истински ад и истински кошмар за мен.

„Работих толкова усилено, за да възстановя психическото си състояние. Бях в такава манипулативна позиция, в която не можех да се движа, не виждах, не можех да ям, не можех да пия, не можех да правя нищо проклето, освен ако не бях упълномощен."

Детективите също арестуваха жена, която все още работеше в банката и в чиято сметка имаше част от парите в някакъв етап.

Когато Sky News се обади в дома й тази седмица, за да се опита да я попита за предполагаемото й участие, млад мъж заплаши, че ще се обади в полицията. Изглежда, че оттогава жената е изтрила своя бизнес профил в LinkedIn.

По време на полицейското разследване и двамата заподозрени бяха разпитани и пуснати под гаранция, но по-късно освободени без обвинение.

В писмо до Barclays г-жа Уудс , 62, написа: „Осъзнавам, че банковите предпазни мерки са се подобрили от 2012/13 г., но някои скорошни събития ме накараха да повярвам, че съм си загубил времето, преследвайки Марк Аклом и неговите съучастници чрез така наречената система за наказателно правосъдие, и че Barclays Bank трябваше да носи еднаква отговорност за моите загуби - нещо, което смятах, че ще последва естествено, след като делото стигне до съдебен процес.

"Няма абсолютно никакво съмнение, че това престъпление е било извършено с помощта на банка „вътрешен човек“.

История за любов и измама от измамник

„Има силен морален аргумент Barclays да плати“

Адвокат Арун Чаухан, който участва в консултантската служба за измами Панел, благотворителна организация, която съветва обществеността за справяне с измами, каза, че Barclays няма правно задължение да възстанови каквото и да било на г-жа Уудс, но има силен морален аргумент да го направи.

Той каза: „Мисля, че Barclays трябва да го разгледа и да каже: „Ако ние, например, установим, че нашите служители са били замесени до голяма степен и те са използвали своите вътрешни информационни познания за това как работим, за да улеснят и подпомогнат измамата“, мисля, че имат нужда да се отдръпнат и да се запитат „трябва ли да носим някаква морална отговорност за това?“

„И това може да ги накара да кажат, че трябва да предложат плащане на добра воля, но няма да направят никакво признание за отговорност .

„Ако събитията от историята се случваха днес, мисля, че пейзажът би бил много различен. Банките са много наясно с принудителния контрол, любовните измами, ситуациите, при които хората са манипулирани да извършват транзакции, не просто са измамени с фалшиви данни за сметката, но са манипулирани.

„Има стандарти за насоки относно уязвимостта на клиентите , като се грижи за уязвими клиенти. Мисля, че щеше да има много по-голяма перспектива за възстановяване (на откраднатите пари), ако тези събития се случиха днес. И това е наистина жалко."

Barclays каза на г-жа Уудс разследваше нейното твърдение. Говорител каза пред Sky News: „От съображения за поверителност не можем да коментираме делата на отделни клиенти.“

Изображение: Г-жа Уудс е била измамена от всичките си спестявания от Аклом

Марк Аклом, който сега е на 50 години, беше осъден на пет затвора години и осем месеца през 2019 г., след като се призна за виновен по пет от 20-те обвинения в измами, пред които беше изправен, като на практика призна, че е откраднал около £300 000 от г-жа Уудс.

Съдията, който го осъди, каза на г-жа Уудс, че това е „малко вероятно " тя щеше да получи всички пари обратно от Аклом.

Той беше освободен след излежаване на малко повече от две години и трябваше да прекара още много месеци, живеейки под лиценз в Обединеното кралство с ограничения върху свободата му и редовен контакт с пробация полицаи.

Но почти веднага измамникът беше екстрадиран в Испания, за да изтърпи присъдата си в затвора, от която бе избягал.

Съдията по екстрадицията каза, че периодът на лиценза му в Обединеното кралство може да бъде изслужен едновременно с неговия Испанска присъда.

Като се съгласи да бъде екстрадиран, Аклом също така избегна рядкото налагане на петгодишна заповед за предотвратяване на сериозни престъпления, което би наложило сериозни ограничения върху свободата му.

Екстрадиращият съдия му каза, че не се очаква той да се върне във Великобритания.

Acklom беше освободен в Испания през май, по-рано от очакваното. Местонахождението му е неизвестно.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР