Жените в Испания вече имат право на три дни менструален

...
Жените в Испания вече имат право на три дни менструален
Коментари Харесай

Платен менструален отпуск: Държава в Европа го одобри

Жените в Испания към този момент имат право на три дни " менструален отпуск “ месечно с опция да го удължат до пет дни, в случай че имат доста мъчителна менструация. Испания стана първата европейска страна, която даде на служащите право на заплатен менструален отпуск, написа " Уошингтън поуст “.

Законопроектът беше признат в средата на февруари със 185 гласа " за “, 154 " срещу “ и трима въздържали се. Испанският парламент одобри редица закони за половите и репродуктивните права.Болките по време на менструация, или дисменорея, са постоянно срещани. Повече от половината от дамите изпитват болки в продължение на един или два дни всеки месец. При някои от тях болката е толкоз мощна, че те не могат да правят естествени действия в продължение на няколко дни.

Законодателството за менструалния отпуск обаче е оспорвано даже измежду дамите.

" То става все по-разпространено и поддръжниците му настояват, че могат да реализират прогрес в равенството сред половете, като възстановяват менструацията ", казва Мариан Беърд, професор по трудови връзки в Университета в Сидни.

" Противниците обаче се притесняват, че този тип отпуск ще ускори отрицателните стандарти за пола и визиите за биологичен детерминизъм, което ще докара до повече дискриминация от страна на работодателите по отношение на дамите ", споделя тя, добавяйки, че към момента не е елементарно да се оцени въздействието на тези политики.

Менструалният отпуск не е необятно публикуван в Съединените щати, само че обособени компании вкарват такава политика, като да вземем за пример основаният в Лос Анджелис производител на известно астрологично приложение и международна софтуерна компания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР