Жените в Исландия, включително министър-председателят, стачкуват във вторник, за да

...
Жените в Исландия, включително министър-председателят, стачкуват във вторник, за да
Коментари Харесай

Жените в Исландия, включително министър-председателят, стачкуват за равно заплащане и край на насилието

Жените в Исландия, в това число министър-председателят, стачкуват във вторник, с цел да упорстват за завършек на неравностойното възнаграждение и насилието, учредено на пола

От EGILL BJARNASON Associated Press, 24 октомври 2023 година, 4:34 ч. опазване на здравето и други фактори.

Не страната реализира цялостно тъждество и в Исландия остава разлика в заплащането сред половете.

Напускането във вторник, продължаващо от среднощ до среднощ, беше оповестено за най-голямото след първото в Исландия сходно събитие на 24 октомври 1975 година, когато 90% от дамите отхвърлят да работят, чистят или гледат деца, с цел да изразят яд против дискриминирането на работното място.

През 1976 година Исландия одобри закон, гарантиращ равни права, без значение от пола. Оттогава имаше няколко частични стачки, последно през 2018 година, като дамите напускаха работа в ранния следобяд, символизирайки времето от деня, когато дамите приблизително стопират да печелят спрямо мъжете.

Училищата и здравната система на Исландия, в които работната мощ е доминирана от дами, споделиха, че ще бъдат мощно наранени. Националният оператор RUV заяви, че понижава телевизионните и радиопредавания за деня и заяви, че единствено един банков клон в страната е бил отворен. в цяла Исландия, най-големият в Рейкявик, където огромна част от центъра на столицата беше затворен за придвижване и десетки хиляди се събраха на тревистия рид Arnarhóll за протест.

Говорители изброява мрачни обстоятелства за икономическото неравноправие и половото принуждение в Исландия, завършвайки с въпроса: „ Ти наричаш това тъждество? “ Тълпата гръмна в отговор: „ Не! “

„ Все още не сме постигнали задачите си за цялостно тъждество сред половете и към момента се оправяме с разликата в заплатите, учредена на пола, което е недопустимо през 2023 година “, сподели Якобсдотир пред новинарския уеб страница mbl.is. „ Все още се борим с насилието, учредено на пола, което беше приоритет за оправянето на моето държавно управление. “

Кабинетът на Якобсдотир е разграничен поравно сред мъже и дами министри, и съвсем половината от законодателите в Народното събрание на Исландия, Алтинги, са дами.

Но до момента в който дамите в Исландия бутнаха или счупиха стъкления таван до висши длъжности - от свещеник на водачите на националната асоциация по битка — най-нископлатените работни места, като разчистване и гледане на деца, към момента се правят най-вече от дами.

Работата, от значително значение за Икономиката на Исландия, доминирана от туризма, също зависи мощно от имигрантите, които като цяло работят по-дълго и се прибират с най-ниските заплати. Около 22% от женската работна мощ е родена в чужбина, съгласно статистическите данни на Исландия.

„ Чужденките са по-уязвими “, сподели Алис Кларк, художник и дизайнер от Канада, който живее в Исландия от 30 години. „ Надяваме се, че това, което се прави през днешния ден, ще помогне да се промени това. “

Исландската стачка през 1975 година въодушеви сходни митинги в други страни, в това число Полша, където дамите бойкотираха работни места и уроци в 2016 година, с цел да стачкуват против препоръчаната възбрана на абортите. В Испания дамите проведоха 24-часова стачка през 2018 година на 8 март, Международния ден на дамата, под надпис „ Ако ние спрем, светът стопира “.

Изпълняващият длъжността министър на равенството на Испания Ирене Монтеро сподели във вторник, че стачката от 2018 година е въодушевена от напускането на Исландия през 1975 година и изрази цялостна поддръжка за последния митинг.

___

Авторите на Associated Press Джил Лоулес в Лондон и Сиаран Джайлс в Мадрид способстваха за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР