Жените в Иран имат по-различен статут от тези в арабския

...
Жените в Иран имат по-различен статут от тези в арабския
Коментари Харесай

„Негар“, или жената-чудо от Иран

Жените в Иран имат по-различен статут от тези в арабския свят, даже и единствено тъй като са от друга етническа група. Те са предприемчиви, решителни, приказливи и безстрашни пред мъжете, които държат формалната власт в фамилията и в света. Освен това множеството актриси в иранските филми са необикновено красиви. При това, най-малко в тази ситуация с Негар, едноименната основна героиня на кино лентата, съвсем с чисто лице, само че с толкоз грижливо изписани устни и вежди, че по-скоро е доста майсторски грим. Ефектът във всеки случай е впечатляващ. И по този начин Негар, млада и красива, с дънки, напъхани в ботушите, развяващо се палто и повърхностно заметнат върху косата шал, потегля да проверява сама гибелта на татко си. Официалната догадка е, че татко й се е самоубил, само че Негар и майка й не желаят да повярват. Баща й в никакъв случай не би ги оставил на произвола на ориста, а истината е, че в Иран мъжът постоянно е стопански значимият фактор в фамилията. Изправени пред безмилостната орис да останат на улицата без личен дом и да разчитат на милостта на роднините, двете би трябвало най-малко да схванат кое е довело мъжа в къщата до толкоз извънредно решение. На пръв взор филмът стартира като битова драма.

В първите минути в фрагмента има и един наблюдаващ, който споделя историята – това, а и други детайли във кино лентата ми замязяха на Франсоа Озон. Изобщо филмът мощно припомня на европейско или даже холивудско кино, правилно не от най-касовото, само че по тази причина пък с много детайли на тайнствен трилър, екшън и даже филм на ужасите. Зад сцените на възмездие евентуално са закодирани действително съществуващи в Иран проблеми – зависимостта на дамите от мъжа в фамилията, безсилието на домакините да защитят ползите си в света, към момента живата традиция на кръвното възмездие, даже и търговията на черно със спортни коне.

Негар е нещо като иранската версия на жената-чудо. След като се оказва, че в живота й няма мъж, който да я отбрани, тя поема правораздаването в свои ръце. Актрисата Негар Джавахериян е просто идеална за тази роля – с каменно лице тя минава през всички житейски обстановки и си разрешава да крещи единствено пред майка си и вуйна си. Това прочее въобще не е ирански патент. Още един филм на фестивала „ “, който ни разкрива изцяло непредвидени лица на дамата от Близкия Изток – мощна и красива.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР