Жените в Европейския съюз са по-образовани от мъжете - в

...
Жените в Европейския съюз са по-образовани от мъжете - в
Коментари Харесай

Жените в ЕС са по-образовани от мъжете, една трета са на ръководни постове

Жените в Европейския съюз са по-образовани от мъжете - в съвсем всички страни членки делът на дамите с висше обучение е по-голям от каузи на мъжете - 33% към 30%. Това демонстрират данните от проучването " Животът на дамите и мъжете в Европа - статистически портрет 2018 " на Евростат, показано от Националния статистически институт.

Най-големите разлики се следят в балтийските страни членки и във Финландия, Швеция и Словения.

При делът на хората с ниска степен на обучение (основно и по-ниско) съвсем не се следи разлика, сочи статистиката - 22% при дамите и 23% при мъжете. В съвсем всички страни - членки на Европейски Съюз, делът на дамите, приключили приблизително обучение или професионално образование след приблизително обучение (44%), е по-малък спрямо този на мъжете (48%).

Заетостта понижава по отношение на броя на децата

През 2017 година приблизително в Европейски Съюз коефициентът на претовареност при мъжете (73%) е по-висок от този при дамите (62%). Изследването подчертава, че разликата сред коефициентите на претовареност на дамите и мъжете нараства с увеличение на броя на децата. За същата година коефициентът на претовареност на дамите и мъжете без деца е надлежно 66% и 74%, а на дамите и мъжете с едно дете - надлежно 71% и 86%. За дамите с две деца процентът остава съвсем същият (72%), до момента в който при мъжете с две деца той нараства до 90%. За родителите с три или повече деца коефициентът на претовареност понижава и е 57% за дамите и 85% за мъжете. Този модел се следи в огромна част от страните членки.

В този подтекст значим аспект от съвместяването на професионалния и фамилния живот е работата на ненапълно работно време. Делът на мъжете и дамите, работещи на ненапълно работно време, е друг. В Европейски Съюз през 2017 година 32% от заетите дами са работили на ненапълно работно време спрямо 9% от мъжете. Съществуват разлики измежду страните членки, като най-голям дял от дамите работят на ненапълно работно време в Нидерландия - 76%, Австрия - 47%, и Германия - 46%, а от мъжете - в Нидерландия - 27%, и Дания - 16%. Най-нисък е делът на дамите и мъжете, работещи на ненапълно работно време, в България - по 2%.

В Европейски Съюз през 2017 година коефициентът на безработица е 7.9% при дамите и 7.4% при мъжете. В 13 страни членки коефициентът на безработица е по-висок при дамите, в 12 е по-висок при мъжете, а в Белгия, Люксембург и Полша е идентичен при дамите и мъжете. Най-голяма разлика сред коефициентите на безработица при дамите и мъжете, като коефициентът е по-висок при дамите, се следи в Гърция (26.1% при дамите и 17.8% при мъжете) и в Испания (19.0% при дамите и 15.7% при мъжете). Обратно - по-ниско ниво на безработица при дамите, в сравнение с при мъжете, се следи в Литва (5.7% при дамите и 8.6% при мъжете) и Латвия (7.7% при дамите и 9.8% при мъжете).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР