Жените, които раждат деца с тегло над 3,5 кг, страдат

...
Жените, които раждат деца с тегло над 3,5 кг, страдат
Коментари Харесай

Жени със скрит диабет раждат големи бебета

Жените, които раждат деца с тегло над 3,5 кг, страдат от прикрит диабет или са застрашени да развият болестта, предизвестиха от Българското сдружение по ендокринология.

За да не се закъснее с лекуването, бъдещите майки би трябвало да бъдат изследвани за болестта по време на бременността. Това съобщи водещият ендокринолог проф. Анна-Мария Борисова,пред Монитор.

Диабетът взима епидемиологични размери в последните години. Ето за какво Международната диабетна федерация и Кралската диабетна асоциация предлагат да се прави обременяване с глюкоза на дами, на които преди малко им е обявено, че са бременни, добави тя и посочи, че това е методът да определяне на болестта, както и на риска то да бъде развито.

Факт е, че в актуалното общество дамите забременяват на все по-късна възраст. С напредването на годините рискът от развиването на захарен диабет нараства. Оказва се, че у нас към 26% от хората на сред 20 и 44-годишна възраст имат затлъстяване, а това е интервалът за настъпване на бременност. Те са изложени на риск за диабет само че не знаят. Ако бременната е с диабет и не се лекува, може да помята, да роди прибързано или детето да е с малформации. Когато се знае за съществуването на диабета, лекарите взимат ограничения и тези опасности се заобикалят.

В 24-ата и 28-ата седмица се прави второ обременяване с глюкоза за търсене на характерния за бременността диабет, именуван още гестационен диабет. То се прави единствено на тези, на които при първото проучване не е потвърдено съществуването на захарен диабет, разясни проф. Анна – Мария Борисова.

Световната здравна организация също предизвестява за зараза от диабет. По нейни данни за 15 години броят на диабетиците е повишен съвсем трикратно.

През 2000 година те са били 151 милиона, а 2015 година – 415 милиона по света. В същото време за 10 години в България се открива увеличение на техния брой, като годишно той нараства с към 23 000 души. Наднорменото тегло и обездвижването са главните рискови фактори за развитето на болестта. От него не са пощадени и хипертониците, хората с висок холестерол и тези, които имат в рода диабетици първа степен. Затова когато човек трансферира 45-годишна възраст, би трябвало да следи кръвната си захар безапелационни са ендокринолозите. Това става с направление от персоналния доктор, прецизират те. Диабетът е породен от равнищата на захар (глюкоза) в кръвта.

Тялото има непотребна глюкоза, когато панкреасът не създава задоволително инсулин или в случай че клетките не реагират на него. Проучвания демонстрират, че единствено 10% от пациентите са с диабет вид 1. Той е по-често срещан при хора под 30 години. Това нормално се предизвиква от неспособността на организма да създава инсулин, като аргументите в множеството случаи са генетични.За разлика от него диабет вид 2 е най-често срещаният - при 90 на 100 от засегнатите от това заболяване. Приоритетно той поразява хората над 40-годишна възраст. И тук панкреасът е в основата на казуса – или той не създава задоволително инсулин, или клетките не реагират на инсулина (инсулинова резистентност).

Диабет вид 2 може да работи в човешкото тяло безсимптомно години наред, до момента в който при този от вид 1 признаците се появяват единствено няколко седмици, когато той към този момент е налице. Това е и главната причина, заради която пациентите от така наречен категория „ тежки диабетици “ се откриват, когато болестта към този момент е напреднало, получават се затруднения, в това число диабетно ходило, неведнъж налагащо ампутация. По предписание в такива случаи зрението постепенно, само че изрично също се поврежда.

Затова, ендокринолозите предлагат хората над 40-те да си вършат кръвни проучвания всяка година. Това е най-сигурният метод да са наясно с равнищата на кръвната захар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР