Жени бежанци от Украйна и доброволци разчистват стара болница в

...
Жени бежанци от Украйна и доброволци разчистват стара болница в
Коментари Харесай

Бежанци и доброволци превръщат стара пловдивска болница в бежански център

Жени бежанци от Украйна и доброволци разчистват остаряла болница в Пловдив, с цел да я трансфорат в център за настаняване на бежанци. В самодейността вземат участие служащи от общинските предприятия, спешните центрове и представители на неправителствени организации, ангажирани да оказват помощ на хора търсещи леговище и избавление от войната.

След 7 години под ключ постройката на остарялата белодробна болница в Пловдив наподобява смущаващо. Но 30 украинки намерили избавление от войната, разчистват стаите с цел да ги трансфорат в място, където може да се живее за известно време.

" Сега събираме ненужните неща, помитаме стаите, мием пода и девойките на първия етаж изнасят всичко, което е по силите им. А шкафовете ги подвигат мъже, които ни оказват помощ ", споделя Лена от Чернигов.

Служители на общинските компании " Паркове и градини " и " Чистота " разчистват двора, а доброволци изнасят от стаите остарели мебели, здравна инсталация и техника. Всички се надяват, че след ремонт на инсталациите за ток и вода, на първите два етажа ще има подобаващи битови условия.

" Основно ни трябват шпакловка, бои експерти, които могат да поддържат с ремонта и пари за покрива - т.е. приказваме за до 100 хиляди лв., да оправим съществени, базови неща, а след това лека-полека ще оправим и всичко друго ", изясни Наталия Елис - уредник.

Кметът на Пловдив настоя след почистването да бъде направена и стерилизация.

" Много работа ни чака, доста е свършена за няколко дни, само че това не ни плаши, по този начин или другояче до 2 седмици ще имаме опция да настаняваме хора ", сподели Здравко Димитров.

След ремонтите и обзавеждането се чака спешният център да има потенциал за близо 300 души. А от името на всички тях художничка от Харков рисува на фасадата знак на признателност.

" Искам да направя това лого тук на входа на постройката и да е рисунката която ще посреща всеки ", показа Валерия Кличевич.

" Това е огромна признателност за втория дом и втория късмет, който се дава на украинските бежанци ", споделя Лана Петкова от спешния щаб към регионалната администрация.

Докато всички изнасяха и изхвърляха, почетният консул на Украйна възстановявяше паметника на Димитър Кудоглу индивидът дарил белодробна болница на пловдивчани. Все още не е уточенено какъв брой пари ще са нужни, с цел да бъде постройката напълно пригодена за спешен център. Предварителните сметки са за 10 милиона лв..

Репортер: Димитър Димитров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР