Жената, намерена мъртва в багажник на кола в София, е

...
Жената, намерена мъртва в багажник на кола в София, е
Коментари Харесай

НПО: Намерената мъртва жена в София беше в емоционална криза, страхуваше се за живота си

Жената, открита мъртва в багажник на кола в София, е била в прочувствена рецесия и се е страхувала извънредно доста за живота си. Това сподели пред Нова тв Надежда Стойчева, шеф на фондация " Анимус ", към която жертвата се обърнала за помощ на 9 март.

Тя описа, че на 3-ти април вечерта полицията е почнала търсене на Кристина, а от неправителствената организация от самото начало са помагали на силите на реда.

Допреди гибелта си 32-годишната Кристина не била напълно сигурна дали желае да подаде сигнал в полицията. " Жените постоянно вземат решение да не подават незабавно сигнал в полицията. Една от аргументите за това е, че в обществото битува схващането, че институциите няма да оказват помощ. Другият претекст са закани, идващи от страна на насилника ", изясни експертът.

Извършителят е имал собственическо възприятие към нея и предпочитание да я подчини, посочи Стойчева. По думите на жертвата, заканите към нея са почнали от към 6 месеца преди да се обърне към фондацията. Връзката на Кристина е била към привършване. „ В сходни моменти, изключително когато става дума за престъпно проявен човек, има висок риск за жертвата, и за околните й ”, изясни Стойчева.

" Първоначално тя се опасяваше да пристигна до тук. После се срещна два-три пъти с психолог и един път - с юрист. Оценена е с доста висок риск за живота ", сподели още шефът на " Анимус ".

Комуникацията с полицията би трябвало да бъде на друго равнище, изясни представителят на неправителствената организация.

„ В българското общество голям брой години на незабавния тел. 112 има над 110 хиляди сигнали за домашно принуждение. Всяка седмица има убита жена. Ние сме се обръщали към страната да работим взаимно. В политическата рецесия се подценяват случаите за принуждение над дами. Бяхме предложили интимната връзка да влезе в законодателството по отбрана, само че политиците анулираха това ”, изясни експертът.  

Тя призна, че случаите единствено за душевен тормоз, вървят постепенно в правосъдната процедура.

По думите й от фондацията оказват помощ дамите сами да подадат сигналите за принуждение, юристите единствено съветват за детайлите. " Жените, които са в риск, би трябвало бързо да подават сигнал ", съобщи експертът. " В закона няма такова нещо някой различен да алармира полицията ", посочи тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР