„Жената е негърът на света, да, така е… замисли се…

...
„Жената е негърът на света, да, така е… замисли се…
Коментари Харесай

Жената е негърът на света

„ Жената е негърът на света, да, по този начин е… замисли се…

… Караме я да си боядисва лицето и да танцува…

… в случай че не ще да е робиня, споделяме, че не ни обича…

… в случай че е естествена, споделяме, че се прави на мъж “

Джон Ленън,

Woman is the nigger of the world (1972)

Жената е негърът на света и няма потребност да се чудите какво се е трансформирало през десетилетията от 1972 година насам., когато Джон Ленън е написал горните думи. Почти нищо. Дори някъде някой закон да се промени и (поне на хартия!) да улесни живота на дамите тук или там по света, се намира някой чукундур, който да скапе всичко и да върне човечеството столетия обратно в еволюцията. Пример: колата на саудитска шофьорка изгоря тази нощ в Мека. Палежът е осъществен от двама съседи на Салма аш Шериф. Мъжете били възмутени от обстоятелството, че жена може да ръководи моторно транспортно средство. „ Тия не ги мислете, те не подлежат на цивилизоване! “, е прекомерно постоянно срещан коментар по отношение на сходни произшествия, случили се в страни, населявани от не-бели не-християни. Което единствено акцентира правотата на думите от заглавието – освен, че на средностатистическия бял гражданин на „ цивилизована “ страна не му пука за дамите, само че и не му пука за „ ония, кафявичките и черничките “. Само за информация, погледнете календара. И вашият ли демонстрира 2018? Странно, нали?

А знаете ли какво нормално не виждат тези хора, които самоуверено хвърлят мнения из пространството? Не виждат казуса в личния си двор. Те, да вземем за пример, се подиграват на мюсюлманките са забрадени, до момента в който личните им баби на село вървят със забрадки – освен това по сходни културно-социално-религиозно-традиционни аргументи.

Не виждат също по този начин, че дамите в личните им страни са насилвани и бити.

Ще стартираме с тежките образци, само че по-късно наложително ще погледнем и една друга форма на насилието.

Изследване на учени от университета в Ланкастър демонстрира, че в Англия има голям % нарастване на домашното принуждение над дами, когато националният тим по футбол играе. Особено на Световно състезание. 38% е нарастването на случаите на побои от страна на сътрудник или брачен партньор, когато тимът загуби и 26% – когато завоюва.

Положението в съвсем всички страни е сходно. Подобно проучване е правено и в Съединени американски щати, където резултатите не са доста по-различни (само типът спорт). И в България знаем по какъв начин е. Тук най-малко сме очевидци от първа ръка и няма потребност да си даваме образци от проучвания. Насилието над дами (или деца, или животни – изобщо всеки, който е по-слаб) показва съществено социопатско изтощение да се справяш с живота и напрежението. Шефът те тормози, ти биеш дамата за съсипия. Защото е не запомнила да изстуди бирата или ти е дала отговор, когато е трябвало да мълчи. Няма значение, мотив все ще има. А най-добре е, до момента в който пишеш коментар в интернет, където, като същински неизвестен мъж, казваш на света, че ония кафявите са нецивилизовани животни, да шибнеш един пестник на дамата – ей по този начин, за ентусиазъм и мощ.

А в този момент – другото лице на насилието:

Има доста същински истории, които систематизирани, звучат по този начин: „ Взе ми джипа, взе ми парите, изгони ме от къщата, взе ми детето. Той има връзки на всички места – прокурори, съдии, сподели, че ще ме преследва, в случай че се опитам да му се опълча, и ще ме съсипе “. Това е историята на доста дами, подлъгали се по лъскавите коли и „ неприятните момчета “ в тях – рожба на това, което назоваваме „ Прехода “.

Сами са си отговорни, нали? Ние безгрешните защо сме тук, в случай че не с цел да ги съдим?! Само че в едно поляризирано на крайности общество, каквото беше нашето до наскоро и белезите на което към момента личат, каква им беше алтернативата на тези дами? Домакини, бачкатори, които вървят на работа, гледат децата, отглеждат и един брачен партньор, носят ракия, салата, перат, готвят, чистят, пазарят, усъвършенстват мусаката и това другото, дето мъжете доста го обичат. И когато се скапваха от всичко това, мъжете ги гледаха с пренебрежение, тъй като не са задоволително женствени.

„ Караме я да износи и отгледа децата ни и по-късно я зарязваме, тъй като е станала дебела остаряла кокошка “. Това също е от Джон Ленън, от същата ария.

Онези „ лъскавите “ мацки направиха непоносим избор и се качиха в джиповете при новобогаташите. Изборът им е непоносим и не трябва да е образец за никого, това е ясно. Само че никой не вижда по-далеч от носа си, с цел да проумее, че в общество, в което изборите са единствено два, все някой ще направи неверния и (след като са единствено два) чисто математически това ще е огромен %. Странно е, че огромна част от мъжката популация на страната ни видя в мутрите, новобогаташите и тези, които ги създаваха, модели за подражателство и удивление, а в дамите към тях… по какъв начин да се изразя… сещате се за думата, която стартира с „ ку “ и приключва на „ ви “. И за какво? Както и: мъжът с доста връзки е „ ‘баси пича “, а дамата с доста връзки е… нали…! И през днешния ден доста дами вършат този непоносим избор, тъй като им наподобява по-лесен, само че в този момент има повече избори и би трябвало с ръка на сърцето да си признаете, че в този момент дамите вземат повече и по-различни решения за себе си.

И тук някак естествено се появява и тематиката за това, другото принуждение – което е още по-разпространено на всички места.

Колко грозни артисти има? А какъв брой грозни певици? Усещате накъде бием, нали? Отново болшинството съумели (певици например) са наричани с онази думичка, която значи, че вършат доста секс за полза. Добре, признаваме, че значително са тези, които го вършат. Отново приказваме за един непоносим избор. Но, в случай че те можеха да реализират триумфа си, БЕЗ да им се постанова да спят с богати миризливци, двоумя се, че щяха да минат през всички тези легла. Нали?! Мислите, че им е елементарно? Че се забавляват по този начин? Не се. Стискат зъби и не престават в името на триумфа и кариерата. Решили са, че те са им по-важни, най-важни. Фрапиращият смут е, че единствено по този начин могат да ги реализиран. Нещо, което не стои в такава степен (далеч, надалеч не стои в такава степен!) за мъжете от шоу-бизнеса или която и да е друга сфера. Да, това също Е принуждение.

„ Ама те единствено чалгарките го вършат и поп-певиците, те са к***и. Вижте рок-певиците да вземем за пример, те не го вършат “

Не е правилно! В България може би, само че не и по света. В България по една или друга причина (съвсем друга мъчителна тематика е това) чалгата отиде на върха и с цел да са на върха, хем се продават на тази музика, хем се продават и… по оня – другия метод. Там, където рок музиката е към момента измежду водещите и известни стилове, които те изстрелват на върха (или кънтри-музиката, или хип-хопът), и рок-певиците минават през доста легла. Но там МОЖЕ и по другия метод, единствено с гений. По-бавно и мъчно, само че може. Справка: всички елементарни девойки, които напълно не минават за секс-символи, само че са световноизвестни певици. Тук единствено с гений се стига най-много до кръчма/бар/мижав фестивал.

И още веднъж да се върнем на битовото равнище:

Искаме дамата до нас да е красива и женствена, да носи грим и токчета, само че желаеме, щом се прибере от работа, да почисти, до момента в който ние си почиваме, да сготви и след това да си легне с нас.

И до момента в който пиша всичко това, се дълбая в спомените си и, в случай че желая да съм справедлив, ще би трябвало да кажа, че и аз напълно не съм почтен. Преди да ми узреят някои неща в главата, не съм се сещал, че очаквам/налагам/разочаровам се от неща, които е трябвало да са подценени още най-малко 2 генерации преди да се родя. Някога съм гледал жена до себе си и съм си казвал: „ Пак ли кецове… за какво не токчета? “ или: „ Няма ли да си постави грим и през днешния ден? “ Давам единствено бегли образци. Не ми се връща към това мислене. Стига. Но въпреки всичко и аз съм растял, обкръжен от това общество, обучаван от него, не беше елементарно да не се подведа.

Докато повтаряме тъпотии като „ сама си е отговорна “, „ пробва се да се прави на мъж “, „ я да си знае мястото “, „ ще й затворя устата “, дамата ще е негърът на света. А мъжът ще е селският глупак. Да, знам, че не ви харесва. И да, знам, че дамите от време на време прекаляват в напъните си да ни тормозят и да ни вгорчават живота с всякакви гадорийки, само че това им е съвсем единственият късмет да изравнят салдото на силите във взаимоотношенията и да си го върнат, като се поналожат и те малко (тук не приказвам за теб и твоята жена съответно, вие може да сте изключение. Говоря за мъжете и дамите по принцип).

P.S. Не се чуди какво има да „ възвръща “ тя в този баланс, в случай че ти си „ ‘баси пича “ – добричък и свестен. Този преди теб не е бил и е оставил неприятна диря. Моите съболезнования, само че по този начин стоят нещата – едни скапват, други би трябвало да поправят. Или пък не – нали стана ясно, че всички имаме избор. Добър или неприятен – имаме.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР