Желанието на Владимир Путин да скъса с американския долар се

...
Желанието на Владимир Путин да скъса с американския долар се
Коментари Харесай

Русия купува злато и се отървава от долари с рекорден от десетилетие темп

Желанието на Владимир Путин да скъса с американския $ се трансформира в същинска златна тресчица, написа Bloomberg.

В рамките на десетилетие Русия учетвори златните си запаси, а 2018 година се оказва най-амбициозната година до момента. През 2019 година, към този момент, Москва не демонстрира желание да забави темпото.

Данните от централната банка демонстрират, че през февруари запасите са се нараснали 1 милион тройунции - най-вече от ноември насам.

Така Русия съумява да реализира бърз напредък в напъните си да разпродаде американските активи. Анализаторите, които сътвориха терминала " дедоларизация ", спекулират за резултата върху международната стопанска система, в случай че повече страни тръгнат по пътя на Русия.

През ноември президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че европейските корпорации зависят прекалено много на американската валута и уточни, че това е проблем. Миналата година Полша и Унгария изненадаха анализаторите с първите в действителност значими покупки на злато от страна от Европейския съюз от десетилетие насам.

За Русия специалистите стартират да си задават въпроса дали страната може да резервира темпото. Някои споделят, че страната ще внесе повече злато, с цел да се защищити от геополитически шокове и от опасността от още американски наказания. Миналата година покупките на злато надвишиха добива за първи път. Но други считат, че Русия най-сетне ще стартира закъснение на наклонността.

През 2018 година Централната банка на Русия е закупила 274 тона злато - по междинни цени това се равнява на $11 милиарда. Огромното количество отрежда на страната дял от 40% закупеното от централни банки количество и 6% от общото търсене на скъпия метал в света. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР