Жечо Станков от ГЕРБ-СДС в интервю за предаването България, Европа

...
Жечо Станков от ГЕРБ-СДС в интервю за предаването България, Европа
Коментари Харесай

Жечо Станков, ГЕРБ: Промяната умишлено се опитваха да не са градивни и да вкарат държавата в апокалиптичен сценарий

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

ГЕРБ-СДС показаха взаимната си управническа стратегия с " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “. Защо чухме обаче рецензии от ГЕРБ? Приветствам в нашия ефир Жечо Станков от ГЕРБ-СДС. Здравейте, господин Станков.

Здравейте.

Г-н Станков, разбрахме, че не одобрихте управническата стратегия на " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “. Пред публицисти вие казахте, че даже в бранш " Енергетика “ тя е противозаконна. Вашият сътрудника Томислав Дончев съобщи, че всичко е показано в екселски таблици, от които се виждат единствено заклинания и лозунги.  Костадин Ангелов отново означи, че сте отишли с 13 точки, само че от тях не виждате съвсем нищо в показаната от " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “ таблица. Защо ви разочароваха " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “? Как си обяснявате всичко това?

Ами, в лицето на хората може би, когато човек каже, че нещо е нелегално, звучи прекомерно гръмко.

Да, по този начин е.

Но " нелегално “ не значи нищо друго, като се изключи че не е съобразено с настоящи закони на страната това, което оферират сътрудниците. Става типично и непрестанно за тях да се държат по метод, по който би трябвало всичко да се прави по метод, по който да не се съблюдават законите, в това число и Конституцията на страната. И тук, с цел да не съм необоснован, ще стартира съответно с ясна точка, която демонстрира, че в последна сметка се нарушава решение на Народно заседание, което е с сан на закон. А точно: става въпрос, в последна сметка, знаете, откакто сътрудниците управляваха, данните от статистиката излязоха – над 1,5 милиона сега са жителите, които живеят под прага на беднотия. И като видите на пръв взор първия ред в тяхната стратегия, ви прави усещане, че те ще дефинират " енергийна беднотия “, което на пръв взор звучи добре, само че незабавно по-късно виждате, че всички семейства, всички ние, които в домовете си употребяваме електрическа сила, ще бъдем принудени да излезем на свободния пазар, където цената на електрическата енергия е пет пъти по-висока. Това не значи нищо друго, с изключение на още повече да обеднеят хората, тъй като такива, които сега заплащат сметки за ток към 100 лв., ще стартират да заплащат сметки за ток сред 350 и 500 лв.. И като споделям, че това е нелегално, това съответно безусловно опонира на решение на Народното събрание, което внесохме персонално ние през 48-то Народно заседание, с което казахме: до 2026 година семействата наложително би трябвало да са предпазени и да останат на контролиран пазар, където страната в лицето на Комисията за енергийно и водно контролиране да взима решение каква ще е тяхната цена. И тя сега, отново споделям, е до пет пъти по-ниска от тази, която е пазарната на свободния пазар на електрическата енергия.

Г-н Станков, енергийната беднотия може би е най-голяма в България и в действителност би трябвало да й бъде обърнато голямо внимание. Това е голям проблем.

Безспорно. Именно заради това лично аз като заместник-министър на енергетиката, когато започвахме да пишем Плана за възобновяване и резистентност, заложих условия и поех ангажимент пред Европейската комисия, че България ще дефинира " енергийната беднотия “. Но тук не приказваме след дефиницията й да я увеличиш тази енергийна беднотия, като накараш хората да заплащат по-високи сметки за електрическа енергия. Напротив, би трябвало да предприемеш дълготрайни дейности, а дългата борба с енергийната беднотия минава през енергийна успеваемост, а не посредством предоставяне на избрани помощи, които се изхарчват, и всяка година би трябвало отначало да се мисли от кое място да се намерят пари. Така че напълно разнообразни са посоките, с които мислим с сътрудниците от " Промяната “. От тяхна страна те мислят по какъв начин да продължат да пораства инфлацията и да сплотява българското население, а въпреки това ние мислим за дълготрайни ограничения, с които това да се стопира, и ние сме загрижени към хората от позиция на това те да имат от ден на ден средства в джоба си, а да не ги дават за електрическа енергия или за високи цени на артикули услуги.

Означава ли това изрично че " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “ ви споделиха, обявиха ви, че не желаят да ръководят с вас, с това, което ви показаха?

Ако стартира малко по този начин, отпреди няколко седмици, всичко, което се случи, виждате, че ние подадохме ръка на сътрудниците с една съществена цел – да решим основния проблем в страната, който е политическата рецесия. Това подаване на ръка, най-малко съгласно мен към днешна дата, като го погледна, съгласно мен беше неверно изтълкувано от тях. Те си помислиха, че тази подадена ръка значи, че те са спечелили изборите и те са първа политическа мощ, което не е по този начин. 

Защото видяхме проектокабинета им, който беше напълно политически, нали по този начин? Вие не очаквахте това.

Изцяло политически и несъответен с това, което споделиха българските гласоподаватели. Българските гласоподаватели споделиха, че ГЕРБ е първа политическа мощ, с 2% по-добър резултат от обединението " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “. Това обаче не е отразено в техния кабинет. И още нещо – те по един съгласно мен неправдив и непочтен метод подведоха и своите гласоподаватели, на които обещаваха от самото начало, че няма да си приказват с коалиция ГЕРБ-СДС. Те освен че си приказваха с нас през цялото това време, а ни оставиха значително да готвим ние управническата стратегия на това държавно управление, което вместо те да ни изпратят авансово да погледнем, непосредствено взеха решение да презентират пред вас, пред медиите. Така че тук, в случай че има някой отчаян, тъй като вие започнахте с първия си въпрос дали са ни разочаровали…

Да.

Според  мен, в случай че има някой отчаян, това би трябвало да бъдат гласоподавателите на " Промяната “, тъй като те са подведени, както постоянно, с изключение на нарушаването на законите, и в това, което е поето като заричане към тях. И не престават сътрудниците да не си го признават това нещо, тъй като в последна сметка, отново дублирам, в случай че в бранш " Енергетика “ програмата е противозаконна, тъй като не подхожда на законодателство, то има доста браншове, в които сътрудниците одобриха бележките, и надлежно програмата, която се вижда в екселската таблица, в една част е стратегия на политическа партия ГЕРБ, или най-малко част от нея, тъй като политическа партия ГЕРБ и на формалната си интернет страница е качила стратегия от повече от 160 страници, която е налична до всички, която от предизборна елементарно може да стане управническа. Тя демонстрира ясни политики.

Подадена ръка, неверно разбрана.

Подадена ръка, която беше неверно разбрана, да.

Г-н Станков, бих ви попитала тогава какво очаквахте от " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “? Подчертахте, че тези, които би трябвало да бъдат разочаровани, би трябвало да са техните гласоподаватели, гласоподавателите на " Промяната “. Но да не забравяме, че вашите електорати и техните са диаметрално разнообразни. И в случай че вие сте разчитали в този миг на тях, на " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “, и се говореше по какъв начин надали не Бойко Борисов е вкарал в капан " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “, то не се ли оказа една противоположна обстановка? Защото вие подчертахте – " те си помислиха, че са спечелилите “.

Ами по-скоро към този момент не мисля, че има значение политиците кой по какъв начин и какво погрешно е схванал. Ние сме длъжници на гласоподавателите. Тези хора са правили своето обвързване – дали своят вот са, и сега най-важното нещо е да изкараме страната от политическата рецесия. Аз от ден на ден си мисля с тези придвижвания през последните няколко седмици от страна на сътрудниците от " Промяната “, че те съзнателно се опитваха да не са градивни в процеса, може би тласкайки страната към това, изтичайки този бюджет и нямайки опция това Народно заседание да одобри нов подобен, да вкараме страната в апокалиптичен сюжет, или по-скоро те да я вкарат. Защото към този момент това виждам от страна на господин Василев, който и на срещата във финансите гледаше по какъв начин да обезкости всяко едно държавно сдружение,  да изземе всяка една стотинка от бюджета му, само и само неговата теза, че в държавния бюджет има достатъчно средства за всичко, просто би трябвало да се харчат както би трябвало средствата, да издържи.

А истината е напълно друга. Дупката в бюджета е голяма – 13 милиарда, които би трябвало да се изтеглят. Даже тук ще бъда по-конкретен. На база на изтеглянето на всички средства от държавните сдружения в енергетиката, плюс поетия от него ангажимент на 1 август 2022 година две от печелившите сдружения в енергетиката да бъдат изкарани от Българския енергиен холдинг, може би за да бъдат в следствие приватизирани, ще докара до спомагателна вреда от 2,4 милиарда лв., които са заеми, които са предоставени от огромни интернационалните институции, с цел да може да действа нашата енергетика. Това е още почти към 1,5% недостиг. С други думи, тук вкарваме страната все по-дълбоко и надълбоко в дупката, от която мъчно ще има излизане с метода, който сега демонстрира Асен Василев.

ГЕРБ подготвена ли е да се оправи с това? Да разбирам ли, че вие държите да има договаряния по персоналния състав на един предстоящ проектокабинет? Готови ли сте за това?

Ние сме изкарвали страната неведнъж от най-тежките рецесии. Помните, и след тройната коалиция, след Орешарски, след банкрута на КТБ, откакто бяха взимани неверни решения и страната беше наказана в това число да заплати реакторите на руснаците – всички тези проблеми, всички тези рецесии ги преодоляхме, плюс икономическа и Коронавирус рецесия. Така че ние сме посочили на целия български народ. Ако има някой, който да изкарва България от рецесиите, това е точно държавно управление на ГЕРБ. Тук обаче единствено желая да отворя една скоба. Само си представете Бойко Борисов министър председател, а Асен Василев финансов министър. 

Бойко Борисов сподели, че е единственият другар на Асен Василев, тъй че нищо не се знае.

Точно по този начин. Но аз, почтено да ви кажа, поради обстоятелството, че съм имал достойнството да работя с господин Борисов, до момента в който той е министър председател – той е човек, който е придирчив и слага задания, които би трябвало да бъдат изпълнявани, и страната да е постоянна. Аз не мога да си показва, че господин Асен Василев ще изкара и един месец в държавно управление, в което Борисов е министър председател, тъй като просто той не съблюдава политиките на страната и не пази страната от финансовите рецесии. Просто методът, по който той подхожда, е да разхищава средства във всевъзможни насоки, да дава обещание на хората неизпълними неща и по тази причина сега страната се намира в такава обстановка, в която се постанова всеки месец да тегли повече от милиард заем, с цел да може да действа. Забележете – всеки месец сега страната тегли по 1 милиард лв. заем, с цел да може да действа, с цел да могат да се заплащат пенсии, заплати на служители на реда, на учители и така нататък

Г-н Станков, доста напреднахме във времето. Искам единствено да ви попитам още нещо. Стана ясно, че през днешния ден стартирате договаряния с другите партии. Ще търсите ли поддръжка от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия?

Като имате поради поддръжка, тук още веднъж търсим решение по-скоро, търсим решение на политическата рецесия. Търсим решение на това страната да има бюджет, който да е постоянен. Търсим решение на поетите задължения за влизане в Шенген, в еврозоната и тук…

Т.е. решение не значи обединения, по този начин ли?

Не, никога обединения. Тук приказваме за показване на няколко сюжета. Първият от тях може да си е чисто държавно управление с лица от политическа партия ГЕРБ в коалиция със Съюз на демократичните сили, които да показват своите политики и те да бъдат изчистени, а другият вид е лица, които са почтени и способени в своите области, да могат да образуват също едно такова държавно управление с необятна поддръжка, което още веднъж в кратковременен проект да извърши главните задания, още веднъж: финансово стабилизиране на страната, Планът за възобновяване и резистентност, по който апропо, на първа линия би трябвало да стигнат парите до хората за саниране на многофамилните жилищни здания, до общините, до бизнеса, с цел да може да се стабилизира страната. Това са главните задания, плюс Шенген и еврозоната, естествено.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР