Жана Бергендорф е една от най-гласовитите български изпълнителки със специфичен

...
Жана Бергендорф е една от най-гласовитите български изпълнителки със специфичен
Коментари Харесай

Жана Бергендорф в болезнена изповед пред в. "Шоу": Срамувам се, че се хванах с наркотиците - там е ад, измъкване няма

Жана Бергендорф е една от най-гласовитите български изпълнителки със характерен глас. Родена е на 20 октомври 1985 година в София. Започва да пее още от шестгодишна. В рода й музиканти са майка й и нейните баба и дядо. Пяла е в Детския радиохор и детска вокална група „ Врабчета “. На 18 години отпътува в Южна Корея през 2010 година През 2012 година Жана взима решение да се върне в родината си. Скоро по-късно неин непосредствен другар я записва за кастингите на „ X Factor “ и по този начин тя става част от музикалния формат. По време на предаването Жана не остава нито един път на елиминации. На финала става победител с 69,9% от гласовете на феновете. Жана е измежду гласовете от новата група „ Equinox ”, които ще показват България на „ Евровизия ” на 8 май в Лисабон. Песента „ Bones ” се радва на забележителен интерес и прогнозите са обнадеждаващи за крайното класиране на страната ни на фестивала. Жана Бергендорф проговори пред нашата медия за огромния триумф на парчето, за възможностите им на „ Евровизия ”, както и за най-голямата си болежка – зависимостта от опиатите и пътят към изцелението.

- Жана, честито! Ще представиш България на тазгодишната „ Евровизия” дружно с момчетата от новосформираната група „ Equinox”. Как се сработихте между тях?
- Благодаря! Мога да кажа, че успяхме да се сработим доста бързо и за всички беше изненадващо, когато още в първите подготовки покрихме упованията чисто вокално. Разбира се, остава още работа по нашия синхрон в осъществяването онлайн, само че нещата се развиха доста по-бързо от предстоящото. Мисля, че за това спомогна, че имахме няколко дни дружно и успяхме да се опознаем като характери.

- Букмейкъри плануват вашата ария да се подреди на четвърто място. Такива ли са и вашите упования?
- Според мен тези ранглисти отразяват по-скоро моментни отзиви, в сравнение с действителни прогнози за бъдеще. Мисля, че когато дойдат подготовките в Лисабон и се види всеки какво е приготвил, ще е доста по-показателно за това, къде се намираме както ние, по този начин и другите страни. Не желая да върша прогнози, единствено знам, че целият екип работи за победа.

- Мечтаеш ли един ден да се явиш на „ Евровизия” като независим реализатор?
- За мен да се явя на „ Евровизия” беше огромна фантазия и няма значение в каква роля съм. В момента бленувам единствено да се оправя с отговорността. Само бъдещето ще покаже дали ще имам ново присъединяване под някаква форма. Първо би трябвало да го заслужа с нещо.

- Какво ще кажеш за абсурда, който провокира композиторът Вида Пиронкова и обвиняванията към теб? Прецакала ли си я в действителност и какви проекти имахте с нея?
- Искам да кажа нещо доста ясно. Това е ария, която беше демо и аз я изпълних като такова. Не желая да разгадавам други детайлности от кухнята на нашите взаимоотношения с нея, единствено желая да кажа, че беше неточно тази ария въобще да излиза без мое единодушие. Оттам нататък аз съм самостоятелен реализатор, нямам договорни връзки с Вида Пиронкова и тя няма моралното право да споделя в какви планове мога да вземам участие и в какви не. Аз съм си изпълнила дилемите правилно.

- Скочиха против регламента на състезанието, защото задгранично жури избира коя ария да ни показа на състезанието. Кое е по-добре – непознати експерти да се месят, или да си решаваме на локално равнище?
- Нямам мнение по тази тематика. Това е въпрос, който визира организацията на състезанието и аз не мога да дам умело мнение по тематиката. Има си хора, които схващат от това и щом има съответни резултати, значи е заслужено изборът да е в техни ръце.


Спечели огромна публика по време на присъединяване си във формата „ X Factor”, който завоюва

- Смяташ ли, че си „ черна “ в очите на Саня Армутлиева, с която се разделихте неотдавна и евентуално е гласяла реализатор от нейния азбучник за състезанието?
- Аз изпитвам огромно почитание към Саня, тъй като тя ми даде доста. Няма по какъв начин да съм черна на който и да било, тъй като решението кой да показва България в нито един миг не е било в моите ръце. Даже мога да кажа, че аз се озовах в този план на по-късен стадий, когато към този момент е бил подаден в Българска национална телевизия, тъй че не считам, че изобщо съм бил някакъв фактор, предпоставящ вземането на това решение. Даже поради всичко, което се изписа за мен, може би по-скоро съм била спънка.

- Какво се крие зад неочакваното анулиране на контракта ви? Наистина ли през годините си била глобявана и порицавана поради съответни твои дейности, които били в прорез с политиката на компанията?
- В един миг просто взехме решение, че и за двете страни е по-добре по този начин. Не желая да встъпвам в детайлности, тъй като това са професионални взаимоотношения и са си единствено сред нас. Искам да кажа, че съм признателна за всичко, тъй като в последна сметка съм яла бял самун от тези хора.

- Винаги съм се възхищавал на хората, които приказват намерено за проблемите си. В този ред на мисли желая да те попитам до каква степен стигна с битката от наркотичната взаимозависимост? Успя ли да се пребориш и съгласи ли се да постъпиш в клиника, където да получиш най-адекватното лекуване?
- Искам да кажа на всички младежи, които четат това – в никакъв случай не се захващайте с тези гадости! Има случаи в живота, когато човек изпитва потребност да потърси леговище и да се скрие от проблемите, само че това е допустимо най-грешният път. Наркотиците не вземат решение проблеми, а единствено прибавят още и още. За страдание, аз научих всичко това по сложния метод и в този момент се пробвам да сложа ред в живота си. Измъкването от този капан е доста мъчно и съвсем невероятно без поддръжка. Аз имах шанс да ми гласоподават доверие в един доста тежък миг за мен. В момента имам цел и посока и съм оставила това настрани в живота си, колкото и да е мъчно. Затова и откровено ме нервира това сочене с пръст „ наркоманка “ и по този начин нататък. В естествените общества на такива хора се оказва помощ, а не те сочат с пръст. Оставете ме мен, само че има доста младежи в същия капан, които не смеят да потърсят помощ, точно тъй като обществото, вместо да отговори на това им предпочитание, ще ги затрупа с обиди и квалификации. За страдание, в доста случаи това приключва и съдбовно. Срамувам се, че бях стигнала до такава степен, само че не се срамя, че потърсих помощ за казуса си и по този начин открих хора, които да повярват в мен и да ми подадат ръка в доста тежък миг.

- Какво би посъветвала тези, които не осъзнават какви вреди си предизвикват, подлагайки се на това смъртоносно всекидневие?
- Може би отговорих отчасти на въпроса ти, само че мисля, че си коства още един път да го кажа. Никога не тръгвайте по този път, тъй като там няма освобождение! Там е пъкъл, затулен зад няколко минути псевдо наслаждение. Ако имате проблеми, потърсете околните си хора, приятелите. Няма проблеми на света, които да си заслужават всичко това. Наистина, повярвайте ми, споделям го откровено, тъй като претърпях всичко това от първо лице. За хората, които са тръгнали по този път – намерете храброст и потърсете помощ и опора в хората, които ви обичат и обичате.

- Замисляла ли си се да станеш доброволец и да помагаш на нуждаещи се, давайки образец с теб и опита, който си натрупала зад тила си?
- Да, даже имам хрумвания в тази посока и считам след „ Евровизия” да се посветя на това. Имам потребност да знам, че с нещо съм потребна и някой разчита на мен и това е метод да преодолея предишното си. Искам да вкарам живота си в някакъв логичен коловоз и да се опитам да оказа помощ на други хора в усложнение. За задачата обаче, първо би трябвало да дам персонален образец и по тази причина мотивацията ми в този момент в никакъв случай не е била по-голяма и по-силна. Чувствам, че ми се дава късмет да открия смисъла на живота си.

- Ти си образец, че след всяко неприятно нещо, идва и хубаво. След поредност удари, в този момент още веднъж имаш шанса да се извисиш и да спечелиш още фенове. На приливи и отливи ли са при теб хубавите моменти и елементарно ли изпадаш в депресивни положения?
- Мисля, че съм доста спорен човек – от една страна, се имам за мощна, от друга, съм елементарно ранима и изпадам в дупки, които ме тласкат към личното ми опустошение. В други моменти мощното ми „ Аз “ още веднъж надвива. Като цяло, както написах във фейсбук – аз съм една непрекъсната битка сред светлината и тъмнината. Много се надявам някой ден положителната част от мен да надделее дефинитивно.
 Небивал интерес към песента за „ Евровизия” 2 милиона гледания има „ Bones» в формалния канал на „ Евровизия 2018” в YouTube. Това е нечуван до момента триумф за българска ария, която се състезава в състезанието, осведомят от Българска национална телевизия, продуцент на родното присъединяване в интернационалната конкуренция. Най-голям интерес към парчето е регистриран от Израел, Испания, Англия, Германия, Гърция, Полша, Русия, Португалия и Холандия. „ Bones» е на трето място в класацията на Spotify България „ Viral 50» за миналата седмица. Също е на трето място и в класацията на ПРОФОН за най-слушаните български песни в радио- и телевизионния ефир. Петимата реализатори от група „ Equinox» отпътуват за първия си промоционален концерт в Европа идната седмица. На 5 април те за първи път ще извисят гласове онлайн пред интернационална аудитория - на London Eurovision Party в английската столица. Това е едно от най-големите събития в Европа, предшестващи състезанието. В 11-ото издание на London Eurovision Party ще се включат още 20 реализатори от „ Евровизия 2018”. Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл приготвят и специфична изненада за почитателите в „ Cafе de Paris “ в Лондон.
Интервю на Красимир Красимиров
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР