James Wilson 2019, ft.com Географията на страната я прави превъзходна

...
James Wilson 2019, ft.com Географията на страната я прави превъзходна
Коментари Харесай

Как гръцките енергийни източници имат неизползван потенциал


James Wilson 2019, ft.com

Географията на страната я прави превъзходна територия за възобновими енергийни източници, само че пречи на проектите за понижаване на потреблението на изкопаеми горива

Агиос Георгиос разказва собстевната си Terna Energy като първата сухоземна вятърна плантация в Гърция с „ офшорни характерности " - и след 10 минути с хеликоптер, доближаваме до нея, с цел да стане ясно за какво е по този начин.

Тесните, стръмни, пресечени острови се издигат от Егейско море. По протежението на гърба им 55-метровите лопатки на 23-те вятърни турбини се въртят пламенно: вятърът тук е доста по-силен, в сравнение с континента, на повече от 20 км.

Йоанис Курис, един от ръководителите на Terna, който оказа помощ за основаването на вятърния парк, споделя за преимуществата на местоположението: покрай брега, необитаема територия (макар и с голям брой археологически остатъци, които са внимателноразкопани) и прохладно. Бризът духа от север 80% от годината, което прави ориентацията на Agios Georgios идеална за вятърна сила.

73MW вятърна централа Agios Georgios, която коства 150 милиона евро,е открита през 2017 година, създава задоволително електрическа енергия годишно за 40 000 семейства. Terna към момента влага, построява жилища за дребното инженери и спомагателен личен състав, които работят там в двуседмични смени. Като цяло, компанията има 536MW вятърни паркове в Гърция; страната има общо за 2,860MW ветропаркове, произвеждащи 6,300GWh годишно.

Анализаторите на енергийната промишленост настояват, че Гърция може да се възползва от офшорните вятърни турбини, които са станали нещо всекидневно в други елементи на Европа, като Северно море, само че държавното управление на Гърция забрани развиването на офшорните зони през 2010 година

„ В гръцките морета има забележителен капацитет, макар че не е толкоз елементарно софтуерно, защото това е много дълбока вода “, споделя Джордж Перистерис, основен изпълнителен шеф на Terna. „ Разработихме дълга поредност от планове. Тогава държавното управление реши да спре всички частни съоръжения в морето. ”Една от аргументите, препоръчани от други в бранша, е опълчването на мощната туристическа промишленост на Гърция.

Днес Гърция има упоритости да стане енергиен център за района. Географията и климатът допускат огромен капацитет запроизводство на сила от възобновими източници: щедро слънце, планински скатове и обстойно крайбрежие с хиляди острови, доста от които могат да бъдат употребявани за слънчева и вятърна сила.

Що се отнася до обичайните енергийни източници, страната се надява на понататъшно разкриване на нефт, основавайки се на добива, който стартира през 1981 година в офшорното поле Prinos в Егейско море в североизточната част на страната. Prinos е благосъстоятелност на Energean, компания с корени в Гърция, която е записана в Лондон през 2016 година и в мочента има показател FTSE 250. Найновите сонадажи на Energean в региона бяха пуснати за рандеман през април. Очаква се добивът през тази година да бъде към 5 500 барела дневно.

Страната също е и точка на конвергенция за разнообразни елементи от районната енергийна инфраструктура. Сред проектите найнапреднал е Транс-Адриатическият водопровод (TAP) на стойност 4,5 милиарда Евро, който от 2020 година би трябвало да донесе газ от Азербайджан през Гърция до Албания и Италия. Проектът – интернационален консорциум, управителен от английската нефтена компания BP и Socar, държавната газова компания на Азербайджан - е част от самодейността за Южен газов кулоар, ориентирана към понижаване зависимостта на Европа от съветския газ.

„ Нашият план – свързване на нов източник на газ с европейски мрежи – е значим принос към превръщането на Гърция в интернационален газов център “, споделя Катерина Папалександри, управител на TAP за страната. Газопроводът от 880 км ще има годишен потенциал от 10 милиарда кубически метра, от който се чака Гърция да заеме 1 милиарда куб.м.

Междувременно Revithoussa, терминал за полутечен природен газ покрай Атина, благосъстоятелност на DESFA, неотдавна приватизираната газопреносна компания, е значим център за Балканите. Тази година " иглата ще стартира да се движи ", т.е. обстановката ще се промени към по-висока степен за Revithoussa след разширението през 2018 година, споделя Fernando Kalligas Castiella, член на борда на DESFA.

„ Смятаме, че в Гърция има доста стойност - тя към момента има какво да развива”, споделя Kalligas, който също е представител настраната в Enagás, един от вложителите в TAP.

В бранша петрола и газ Exxon и Total изследват към Крит, както и разискват източносредиземноморския газопровод, който ще включи Гърция, която има дарба да се развива, защото изследването демонстрира повече открития от Кипър и Израел.

Такъв водопровод „ ще образува огромно многообразие - той ще отвори достъпа до европейския пазар за всички в района “, споделя Mathios Rigas, изпълнителен шеф на Energean, който вижда в газовите залежи на компанията в израелските води източник на напредък. Той споделя, че Energean е заинтригувана да влага " на всички места, където може да се стигне с полет до три часа от Атина ".

Независимо от това, Rigas показва страдание за неприсъствието на Гърция в по-широка нефтена и газова екосистема и споделя, че страната се нуждае от „ един или два триумфа “, с цел да притегли повече огромни компании. " Все още сме единствената компаия добиваща газ в Гърция ", сподели той.

Rigas счита, че политиците са възпирали задграничните компании с рецензиите си към промишлеността. „ Това не спомага за привличане на вложения в страната. За да създадете промишленост, имате потребност от повече играчи. Искаме страната да сътвори вярната постоянна среда. Започваме да виждаме огромните компании да идват в страната, само че с цел да ги запазят, даги задържат, политиците би трябвало да схванат, че би трябвало да има непоклатимост и поредност в посланията си. "

Енергийният бранш на Гърция остава стеснен също и от от проблемите на свързването на неговата комплицирана територия. Голям брой от нейните острови действително са изключени от мрежата и зависят от скъпото произвеждане на дизел. Нещо повече, пазарът е доминиран от държавната електирческа компания, която има към две трети от индустриалните мощности и господства в снабдяването на семействата. Нейните електроцентрали, захранвани от лигнитни въглища - замърсяваща, вътрешно добитивъглища, които са едни от найголемите източници на сила в страната: през 2016 година лигнитните въглища оказват помощ за към 30% от производството на сила в Гърция. През февруари се провали опитът на държавната електрическа компания да продаде три завода за лигнитни въглища - договорка, изисквана от Гърция от кредиторите.

Имаше и различен опит през април. „ Стратегически, от решаващо значение е да продаваме “, споделя George Stathakis, министър на енергетиката. Защитниците на околната среда избират Гърция да се отдалечи от лигнита, като затвори заводите.

Понастоящем националният енергиен проект слага Гърция като цел да понижи до 2023 година производството на лигнитни въглища до 16%, катовъзобновяемите източници, в това число хидроенергията, плануват да доближат 58%. За да се осъществя тази упоритост, вложенията, които се влагат в локалната преносна мрежа на Гърция, са от първостепенно значение.

По-добрите взаимовръзки „ ще разрешат на островите да създават повече сила от възобновими източници ", споделя Stathakis. " В момента те са в застой. " Manousos Manousakis, изпълнителен шеф и притежател на електропреносната мрежа ADMIE, разказва вложения от 4,2 милиарда Евро до 2028 година, като централната част е първата връзка с Крит, най-големият и найгъсто обитаем остров в Гърция. Един кабел ще влезе в употреба през идната година, а по-нататъшно свързване на поголям потенциал с района на Атина ще коства 1 милиарда Евро и е планувано за 2022 година. Крит, споделя Manousakis, би могъл да спести 400 млн. Евро годишно – разноски, които в този момент се поемат от всички гръцки консуматори, като се свърже с националната мрежа, тъй че връзката сред Крит и Атина ще се изплати в границите на три години.

Друг източник от енергийния бранш споделя: " В момента, в който Крит бъде обвързван, ще има огромно развиване на възобновимите източници. " По-нататъшните вложения ще свържат групите на островите Додеканез и Цикладите, съгласно Manousakis. " Това са планове, които трябваше да бъдат направени преди години ", споделя той.

Статакис е задоволен от обстоятелството, че „ интервалът на промяна “ е в ход, само че отбелязва, че вложителите са загрижени за бързината на лицензиране и яснотата на законодателството. „ Ние имаме съществени вложения в енергетиката “, споделя той. " Направихме доста промени. "

Преводът е оповестен в Бюлетин на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР