Жалбата до Конституционния съд (КС) на Възраждане и Има такъв

...
Жалбата до Конституционния съд (КС) на Възраждане и Има такъв
Коментари Харесай

Жалбата до Конституционния съд на Възраждане и ИТН вече е подписана

Жалбата до Конституционния съд (КС) на " Възраждане " и " ИТН " (ИТН) против измененията в Конституцията към този момент е подписана. Това оповестиха водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов и ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов в взаимно изказване пред публицисти в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че са решили екипите на " Възраждане " и на Има Такъв Народ да работят редом и дружно в интервала около празниците и почивката на Народното събрание. Договорихме се в първия работен ден на новата сесия на Народното събрание да подпишем жалбата против измененията в Конституцията и надлежно да я внесем в Конституционния съд - жалбата към този момент е подписана, сподели Костадинов.

Той акцентира, че в жалбата има 40 страници обосновка по безусловно всяка една от точките, по която Конституцията беше изменена от това Народно заседание.

Още когато тази сглобка съобщи, че счита да „ пипа “ Конституцията, казахме, че това е неприятна концепция и ще я нападаме в съда, напомни Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. " Атакуваме всяко едно нещо, което предложиха, тъй като те за изцяло творчество получиха голяма двойка ", разяснява той.

Йорданов посочи, че това мнение за измененията в Конституцията е освен на двете парламентарни групи, а и на всички професионални гилдии в региона на правото, в това число на Венецианската комисия. „ Може би за първи път две партии работиха редом и по едно и също време “, уточни Тошко Йорданов и изясни, че екипите на Има Такъв Народ и " Възраждане " са имали обособени визии по съответните промени в Конституцията, които са били обединени.

Той изрази вяра Конституционен съд да си влезе в ролята и да не се бавят. Ще е забавно да забележим има ли политическо въздействие в Конституционен съд в този миг. Знаете, че се пробват да вкарат политически лица като конституционни съдии, което е извънредно доказателство за демократичността на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи, разяснява той.

Петър Петров от " Възраждане " изясни, че двете парламентарни групи са изготвили стимулирано искане, с което апелират всички 23 параграфа, изменени в Конституцията. Считаме, че са налице фундаментални нарушавания на главния закон, както във връзка с неналичието на подготвеност на това Обикновено Народно заседание (ОНС) да прави такива промени във формата на държавно ръководство, във връзка с нарушаването на процедурите и периодите за приемането на сходни оферти, по този начин и по отношение на нарушаване на главните правила, въздигнати от Конституцията, посочи Петров и уточни правилата на правовата страна, на разделяне на управляващите, за самостоятелност на правосъдната система и за баланс и взаимно управление сред трите власт.

Това, което ни отличава от настояването, импортирано от президента, е, че за разлика от него, ние оспорваме сърцевината на конституционните промени, точно тези в глава правосъдна власт, уточни Петров и добави, че настояването ще бъде импортирано през днешния ден в Конституционен съд.

 

Депутатът уточни още, че всъщност орязването на пълномощията на основния прокурор, разделянето на Висшия правосъден съвет и в действителност основаването на нови управителни органи, смяната на мандатите на ръководителите в правосъдната власт и смяната на метода на назначението на тези управителни фигури в правосъдната власт не може да бъде осъществено от Обикновено Народно събрание, също така то трансформира салдото сред управляващите и опцията за съвместен надзор сред тях.

На въпрос какъв би трябвало да бъде профилът на индивида, който ще отиде в Конституционен съд, Костадинов уточни, че на първо място би трябвало да бъде добър правист, с без значение мислене.

 

Попитан допустимо ли е кандидатурата да бъде взаимна сред Има Такъв Народ и " Възраждане ", Костадинов сподели: " Ние не сме говорили с тях, тъй като те споделиха, че няма да имат своя кандидатура ".

 

Наясно сме, че тази кандидатура няма да бъде утвърдена, добави той. По думите му има договореност сред ПП-ДБ, Движение за права и свободи и ГЕРБ, това е тройната коалиция, която ни ръководи. „ Има ли някой, който да си мисли, че те не са разпределили към този момент тези постове и позиции “, разяснява той. Костадинов посочи, че от " Възраждане " ще разгласят кандидатурата си след няколко часа.

Според Костадинов Десислава Атанасова е блестящо оцветена политическа фигура. " Веднага задавам следния въпрос – тя влиза в Конституционен съд хипотетично, в Конституционен съд е нашата тъжба във връзка с погазения референдум от това антиконституционно болшинство, по какъв начин тъкмо ще гласоподава тя в едно такова правосъдно дело, при изискване, че е гласувала към този момент срещу референдума и самата тя е нарушила закона ", разяснява той. Според него не би трябвало да има партийни водачи и политически оцветени фигури в Конституционния съд.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР