Изземането на непотърсените (т.нар. спящи) акции от масовата приватизация ще

...
Изземането на непотърсените (т.нар. спящи) акции от масовата приватизация ще
Коментари Харесай

БСК против изземането на спящите акции от масовата приватизация

Изземането на непотърсените (т.нар. " спящи " ) акции от всеобщата приватизация ще сътвори извънредно рискови и противоконституционни практики за наложително лишаване на благосъстоятелност от български жители. Това обявиха от Българска стопанска камара в свое документално мнение във връзка оповестената за публично разискване " Концепция за персоналните сметки на физически и юридически лица, водени от Централен депозитар АД.

Според съюза на българския бизнес сходни ограничения са неприемлива социална неправда към всички, които са придобили скъпи бумаги от процеса на всеобщата приватизация в България.

По тази причина от БСК насочат няколко оферти по законопроекта.

Те са съгласни с посоченото в Концепцията, че "...част от притежателите на тези сметки, които са показали интерес към книжата, не са подхванали дейности по ръководството им, защото обвързваните с това разноски (за прекачване по подсметка на капиталов медиатор, в това число при унаследяване, както и за предпазване и продажба) в множеството случаи са по-високи от цената на самите скъпи бумаги. "

От БСК обаче акцентират, че в законопроекта не се оферират съответни ограничения за разрешаване на този проблем.

От Камарата не утвърждават и че макар констатацията, че "...Публичните сдружения от всеобщата приватизация, по предоставените данни от ЦДАД, са 91 от общо 265, непубличните сдружения от всеобщата приватизация са 545 от общо 942. Тази информация следва да се актуализира и синхронизира сред регистрите на ЦДАД и КФН.. ", в Концепцията не се плануват ограничения за обвързване на регистрите на Централния депозитар с тези на Търговския указател.

В мнението си те показват и своето противоречие с предлагането осъществяването на плануваните ограничения да се трансферира на страната, а провеждането на " дейна национална осведомителна акция " считат за безпредметно, в случай че не бъде улеснен достъпът до информация и не се сътвори аргументиран стопански интерес за жителите и бизнеса.

Според БСК предлагането за задължаване " всички акционери в обществени сдружения с персонални сметки в ЦДАД, т.е. водени в Регистър А, да подхващат дейности и да ги трансферират по подсметка при капиталов медиатор в Регистър Б, " ще натовари жителите с още такси, които в допълнение ще ги откажат да задействат обездвижените си акции.

Представителите на бизнеса се афишират и изрично срещу предлагането за изземане на акциите от жителите и прехвърлянето им в " особено основан за задачата фонд ". След продажбата на дяловете им пък се предлага внасянето на паричната равноценност в Сребърния фонд, за който страната продължава да води политика за ограничение на постъпленията и пасивно ръководство на средствата, показват от БСК.

Те декларират, че са сюрпризирани, че Концепцията въобще не е обсъждана от основания Съвет за развиването на финансовия пазар в България. Те припомнят, че са създали категорично предложение за присъединяване в него на Министерството на стопанската система и Министерство на финансите, с цел да не се позволява междуинституционална несъгласуваност.

В умозаключение от БСК показват, че упорстват за изцяло преправяне на Концепцията, което да бъде в съгласие в Съвета за развиване на финансовия пазар, и едвам по-късно законопроектът да се показа за публично разискване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР