Иззеха над 150 монети и металдетектор от частен дом в

...
Иззеха над 150 монети и металдетектор от частен дом в
Коментари Харесай

Иззеха старинни монети от частен дом в Джебел

Иззеха над 150 монети и металдетектор от частен дом в Джебел вследствие на партньорска работа на ОДМВ-Кърджали и ГДНП - бранш „ Културно-исторически полезности “. Подробности от сполучливата интервенция по откриването и изземването на огромно количество археологически находки – монети, оповестиха на взаимна конференция шефът на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков и административният началник на Окръжна прокуратура Желязко Стефанов.

По първични данни част от монетите са археологически обекти, които не са разпознати и регистрирани по съответния ред. Експертиза ще регистрира точният брой на обектите, които са старинни, с културно-историческа стойност. Старши комисар Илков оповести, че всички дейности по случая са били под управлението на Окръжна прокуратура и материалите са докладвани на наблюдаващия прокурор.

Окръжният прокурор Желязко Стефанов заяви, че е формираното досъдебно произвеждане е по чл.278, ал.6 от Наказателния кодекс за държане на повече от три археологически обекта, за което плануваното наказване е отнемане от независимост до 6 години и санкция от 3000 до 15000 лева, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на обвинения.

Предстои да се разпитат очевидци по формираното досъдебно произвеждане и да се назначат експертизи – историко-археологическа на конфискуваните монети и техническа – на открития металдетектор. Процесуално-следствените дейности не престават под наблюдаване на Окръжна прокуратура.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР