Изявленията, направени от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на

...
Изявленията, направени от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на
Коментари Харесай

Ердоган към Швеция и Финландия: Забравяте за НАТО, ако не изпълните обещанията си

Изявленията, направени от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на конференцията след края на срещата на върха на НАТО в Мадрид, са поместени на първите страници на водещите турски вестници тази заран.

Ердоган през вчерашния ден приказва пред публицистите по редица въпроси, в това число за напъните на Швеция и Финландия за присъединение към НАТО, за битката против тероризма, за пазаруването на изтребители Ф-16 от Съединени американски щати, за украинската рецесия, оповестява Българска телеграфна агенция.

Вестниците цитират президента, който съобщи, че подписването на меморандума с Швеция и Финландия по отношение на настояването им за присъединение към НАТО е " дипломатическа победа " за Турция. Същевременно изданията извеждат на напред във времето думите на Ердоган, че в случай че не бъдат изпълнени обещанията на двете страни, в турския парламент няма да бъде изпратен за ратификация протоколът за присъединението им към НАТО. Президентът също по този начин заяви, че Швеция е дала обещание да съобщи на Турция 73-ма терористи.

" Не сме споделили последната си дума. Ако не ни предадете 73-мата терористи, забравете за НАТО " ( " Хюриет " ), " Ако не изпълнят обещанията си, ще възпрепятстваме приема им в НАТО " ( " Сабах " ), " Забравете за НАТО, в случай че не спазите обещанията си " ( " Тюркийе " ), " Изпълнете най-сетне обещанията си " ( " Миллиет " ), " Няма място място за залъгване " ( " Тюркгюн " ). Това са някои от заглавията по тематиката на вестниците, поместени на първите им страници.

На 28 юни Турция даде зелена светлина на процеса по присъединение на двете скандинавски страни към НАТО след среща на Ердоган с водачите им в Мадрид, която бе проведена директно преди срещата на върха на водачите на страните от НАТО.

Президентът изиска Швеция и Финландия да спазят всичките обещания, които са дали (включително за смяна на законодателството, обвързвано с тероризма, и предаването на 73-ма терористи), в противоположен случай двете страни ще би трябвало да не помнят за НАТО. Ердоган насочи предизвестие към тях, като сподели, че Република Северна Македония е чакала 20 години, с цел да стане член на алианса, написа " Хюриет ".

Той добави, че макар че в Мадрид бе подписан тристранен меморандум, двете страни не трябва никога да залъгват Анкара, показва изданието.

" Най-важно е да спазят обещанията си. Ще следим стъпките, които подхващат ", сподели още Ердоган, представен от проправителствения в. " Тюркийе ".

" Миллиет " извежда на напред във времето думите на президента, съгласно който подписването на меморандума в Мадрид съставлява " дипломатическа победа за Турция ", като надлежно прибавя, че това е едвам началото на процеса на Швеция и Финландия за присъединение към НАТО. Държавният глава е добавил, че двете страни са взели значимо решение " във връзка със прекъсването на терористичната агитация, ориентирана против Турция ".

Турция се противопоставяше на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО на съображение, че обезпечават леговище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), както и заради обстоятелството, че двете страни са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 година

На конференцията в Мадрид през вчерашния ден Ердоган сподели още, че Турция от 40 години се бори против тероризма и през тези години са починали хиляди турски жители, измежду които и доста деца, написа " Тюркгюн ".

Продължаваме да оказваме поддръжка на НАТО, само че чакаме същия метод и към нас, уточни президентът.

В. " Хюриет " отбелязва, че друго позитивно развиване за Турция на срещата на върха на НАТО е обвързвано с настояването на страната за пазаруване на изтребители Ф-16 от Съединени американски щати. Изданието написа, че американският президент Джо Байдън е споделил на турския си сътрудник Ердоган, че Вашингтон би трябвало да продаде изтребители Ф-16 на Турция.

По информация на " Хюриет " процесът, обвързван с настояването за пазаруване на Ф-16, продължава девет месеца. Турция желае да купи 40 изтребителя от Съединени американски щати.

Изданието цитира Ердоган, който сподели, че има позитивно развиване по въпроса в договарянията сред външните министри на двете страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР