Изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по

...
Изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по
Коментари Харесай

Европа среща сенки от миналото заради безсмислената агресия на Русия

Изявление на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен по случай Деня на Европа:

Скъпи европейски съграждани,

Днес нашият континент среща още веднъж сенки от предишното, което мислихме, че от дълго време сме оставили зад тила си. Жестока война, безсмислена експанзия и разрушение на градове. Милиони почтени хора бягащи от домовете си. Един народ, който обезверено се бори самичък да дефинира личното си бъдеще.

Европа застава на страната на Украйна.

Същевременно, нашествието на Кремъл ни припомня за какво честваме Деня на Европа. Денят, в който се роди нашата мирна, просперираща и обединена Европа. Седемдесет и две години по-късно Европа е по-силна и по-единна от всеки път. Ние сме единни в поддръжката си за нашите украински другари.

Възстановяваме се от рецесията с Коронавирус. Държавите членки към този момент получиха 100 милиарда евро от нашия фонд за възобновяване NextGenerationEU. Мащабни вложения обезпечават милиони работни места и основават нови благоприятни условия в Европа всеки ден. Работим интензивно, с цел да защитим климата и да създадем нашия континент самостоятелен от вноса на изкопаеми горива. Нашият Съюз основава правила, които ще оформят цифровата епоха оттатък границите ни. Европа съумя да реализира всички тези неща, тъй като бяхме единни и решителни.

Ето за какво съм уверена и съм оптимист, че нашият Съюз може да се оправи и с предизвикването, подбудено от войната в Украйна.

Европейските жители сами ни демонстрират пътя. Милиони европейци — във всички краища на нашия Съюз и от всички пластове на обществото — се активизираха, с цел да оказват помощ на своите съседи в потребност. Милиони отвориха вратите си за украинските бежанци. Милиони други изпратиха храна и облекла или направиха дарения. Повече от всеки път европейците усещат, че принадлежат към едно европейско семейство.

Това изпълва сърцето ми с горделивост.

Честит рожден ден, Европа. И цветущ Ден на Европа на всички Вас!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР