Изявление на г-жа Тили Мец (Зелени/ЕСА, Люксембург), председател на анкетната

...
Изявление на г-жа Тили Мец (Зелени/ЕСА, Люксембург), председател на анкетната
Коментари Харесай

Делегацията на ЕП, посетила България е загрижена за хуманното отношение към животните, изнасяни от ЕС

Изявление на госпожа Тили Мец (Зелени/ЕСА, Люксембург), ръководител на анкетната комисия на Екологичен потенциал за отбрана на животните по време на превозване (ANIT), след визитата в България.

Деветчленна делегация на Екологичен потенциал посети България на 20-22 септември 2021 година, с цел да разиска използването на настоящите правила на Европейски Съюз по отношение на отбраната на животните по време на превозване и вероятните способи за подобряването им. Те се срещнаха със заместник-министри на земеделието, представители на административните и ветеринарните органи и посетиха българо-турския граничен контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево.

След визитата госпожа Тили Мец, ръководител на комисията ANIT, съобщи: " Като ръководител на комисията ANIT и началник на делегацията, която посети България, съм задоволена от нашето посещаване. Това беше забавна и плодотворна задача, също и с помощта на приветстващото отношение и положителното съдействие от страна на българските органи. Делегацията се срещна и обмени отзиви с разнообразни заинтригувани страни, в това число високопоставени представители като заместник-министри на земеделието, само че също по този начин и с ветеринари и водачи на транспортни средства за живи животни.

Контролно-пропускателният пункт Капитаан Андрево, който посетихме, е един от главните портали за авто експорт на живи животни за трети страни. Всяка година сред 150 000 и 250 000 животни напущат Европейския съюз през българската граница с Турция и пътуват на изток. Едновременно с това се изненадахме от данните за лекото понижаване на броя на животните, преминаващи през граничния пункт през последните години, което може да бъде обвързвано с увеличение на износа по море през други европейски граници.

Въпреки напъните на локалните управляващи, и с помощта на неуморната работа на неправителствените организации за хуманно отношение към животните, за жалост стана ясно, че нарушаванията на Регламент 2001/05 са постоянно срещани при транспорта на живи животни през Капитан Андреево. Продължителността на превозването постоянно е прекомерно дълга, животните са прекомерно млади, с цел да пътуват безвредно, липсва задоволително вода или храна, и са налични проблеми свързани с топлинен стрес заради високите температури в района през летните месеци. Делегацията беше осведомена също по този начин, че наличните уреди за отмора на животните не се употребяват систематично.

Големият поток на живи животни през българо-турската граница е проблем, с който българските органи не могат да се оправят сами, изключително като се има поради фактът, че доста малко от изнасяните животни в действителност са от български стопанства. Тази задача ни оказа помощ да забележим по-ясно, че страните членки би трябвало да координират повече и по-добре разрешенията и контрола на превозването на живи животни в границите на Съюза и че Европейски Съюз се нуждае от обновени правила за отбрана на тези животни. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР