Изявление на досегашния вицепремиер и министър на икономиката и индустрията

...
Изявление на досегашния вицепремиер и министър на икономиката и индустрията
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Правителството ще е реваншистко към БСП. Радев за пореден път ни предаде

Изявление на досегашния вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова при предаването на властта в министерството:

Предавам ръководството на министерството с три добре свършени неща, един въпрос, който търпи продължение и то бързи дейности и няколко рекомендации и препоръки към новия министър, както и ще разясня един доста необятен публичен въпрос.

Трите добре свършени неща, които предават и се надявам новото управление на Министерството на стопанската система и промишлеността да продължи, са:

Първо - положителната политика, която водихме към работодателските организации и компаниите, докара и до европейското самопризнание за България, макар всички рецесии, да бъдем сложени преди всичко по промишлено и индустриално произвеждане. Г-н Стоянов ще се убеди като влезе вътре, че то не е от произвеждане и търговия с оръжия и ток, а от действителна стопанска система и промишленост. Надявам се в идващите два месеца да може да удържи първото място за България в Европа.

Второ - свършихме доста добра работа за държавните предприятия и излекуване на държавната благосъстоятелност. Когато пристигнах тук кано министър споделих, че един от първите ни цели ще бъде политиката в държавните предприятия, и че ще потвърдим, че държавната благосъстоятелност може да се ръководи обществено, транспарантно и да печели. И това се случи - спряхме кранчетата на източване, спряхме рекета върху компаниите, отрязахме обръчите от компании, които бяха обрасли в държавните предприятия. резултатът е следният - оставяме държавните предприятия с платени на страната 20 млн. лв. дял, с върнати заеми в размер на 19 млн. 254 хиляди лв. и с насъбрани средства в сметките на предприятия в размер на 46 млн. и 106 хиляди лв.. Заедно с този триумф и излекуване на държавните предприятия, организирахме доста мощна обществена политика, приблизително заплатите в държавните сдружения се усилиха с 12% плюс други обществени придобивки, като ваучери за храна и средства за отмора.

Трето - потребителската тематика. За първи път тематиката “потребители “, тяхното здраве, далавера, цени, злоупотреби с хората стана приоритет номер едно на Министерството на стопанската система и промишлеността. Направили сме за тези шест месеца над 13 хиляди инспекции - магазини, бензиностанции, нощни заведения с една цел - отбрана на потребителя. Защото индивидът е най-съществен в политиката. Знаете в последно време и неповторимия случай по какъв начин за три дни вдигнахме тематиката за райския газ и беше признат на две четения закон, който не разрешава неговата продажба на деца.

Остава един въпрос, по който още доста би трябвало да се работи - тематиката за язовирите. Оставям на новия министър един отчет на Междуведомствената група от над 10 министерства и организации, който дава цялостна визия за положението на язовирите в България - благосъстоятелност, стопанисване, надзор, проблеми. Предала съм в прокуратурата отчета на Сметната палата, който потвърждава, че 500 млн. лв. са изхарчени нелегално за ремонт на един язовир. Очакваме господин Гешев по тази тематика да си свърши работата.

Предстои доста работа, защото нашият екип изготви цялостна стратегия по какъв начин да се работи оттук насетне с общини, притежатели, законодателни промени, които за жалост няма да могат да се случат, защото Народното събрание не работи. Казах и на господин Стоянов: “Постарайте се в идващите два месеца да няма прелели язовири, скъсани стени и да изложите хората и стопанствата на някаква заплаха “.

Информирах за това, че по мое време се пробваха 20 язовира да бъдат дадени на концесия или чартърен. Препоръчвам на новия министър да не го прави. Аз стопирах тези концесии и давания чартърен, убеждавам ви, че хората, които ги взимат за гледане на риба, не демонстрират нужната отговорност към оборудването и сигурността на популацията. Така че ние ще следим доста зорко какво се случва по тази тематика.

Въпросът, който споделих, че е доста необятно публично обсъждан - оръжия, произвеждане на оръжия, търговия с оръжия, експорт за Украйна. Изговориха се доста неистини и операции - за незаконен експорт, през трети страни, за медиатори, за комисионни в офшорки. Много неистини и операции и против тези, които ги изговориха, съм завела каузи. Надявам се господин Стоянов да види истината и да опровергае всички тези изказвания.

И още нещо - комисия не е провеждана от 27-и юни. Има насъбрани над 200 заявки за близо 1 милиарда евро., които чакат решение. От тях към 600 млн. евро са за Полша. Оттук нататък ще проследявам всеки ден какво решение се взима, за къде потегля това оръжие и ще задавам същите въпроси, на които ми се постановяваше да давам отговор аз 6 месеца. Ще търгува ли новото управление на министерството или президентът Радев през служебния кабинет с оръжия в Украйна през трети страни? И един патрон као излезе за Полша ще запитвам “Къде отива? “, “Имате ли гаранции, че не отива в Украйна? “, “Имате ли гаранции, че няма офшорни компании и не се взимат комисионни? “.

Искам да благодаря на целия екип на Икономиката и промишлеността, с които свършихме добра работа, оставяме положително завещание. Надяваме се новият екип да продължи положителното и да продължава да се бори с корупционните схеми, които сме разкрили и сме дали в прокуратурата - това е отчетът на Сметната палата да всичко, което се е случвало в ДКК във връзка с - нелегално ремонтирани язовири, нелегално построен тръбопровод да Перник, нелегално строителство на държавния комплекс. Всичко това е установено от органите на страната, а от нас до момента е предадено в прокуратурата и чакаме господин Гешев да си свърши работата.

На журналистически въпрос за Българска социалистическа партия и служебния кабинет Нинова отговори: По мненията на публицисти, политолози и анализатори, виждам какво е най-отличителното за държавното управление. Заглавията са " Анти-БСП " и " Анти-Нинова " държавно управление. Очевидно държавното управление ще бъде реваншистко към Българска социалистическа партия, ще се употребява акцията, с цел да бъде злепоставяна Българска социалистическа партия, с цел да се измислят и показват пред обществото компромати против Българска социалистическа партия. Както виждате на мен президентът е обърнал особено внимание. Не знам с какво съм заслужила цялото държавно управление да бъде наречено " Анти Нинова ". Специално внимание, имам поради господин Стоянов. Аз особено съм удостоена с тази чест да бъда заменена от човек, който съм уволнила. Можеше президентът да прояви повече въображение, да назначи да вземем за пример господин Михайлов от Кинтекс, против него най-малко има две каузи, против господин Стоянов има единствено инспекция.

Но другояче всъщност. Както споделя мъдрият български народ - всяко зло за положително. С дейностите си за 1 час президентът свърши нещо, което аз не можах за 1 година - отвори очите на българските социалисти. Че два пъти използва Българска социалистическа партия, с цел да стане президент и два пъти ги съобщи. Сега най-малко съм спокойна за партията, че знае защо става дума.



Подкрепете ни като последвате или харесате вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР