Изявените ученици на Райна Кабаиванска и стипендианти на Нов български

...
Изявените ученици на Райна Кабаиванска и стипендианти на Нов български
Коментари Харесай

Българска премиера на Реквием от Леонкавало в зала „България“

Изявените възпитаници на Райна Кабаиванска и стипендианти на Нов български университет Мерили Санторо, Рейналдо Дроз и Даниел Ким ще бъдат солисти в българската премиера на „ Реквием “ от Руджеро Леонкавало в концерта на Софийската филхармония на 19 ноември 2020 година. Премиерата ще води унгарският маестро Янош Аш.

Едно от най-красивите творби за пиано - Вторият концерт на Шопен в осъществяване на италианския пианист Антонио ди Кристофано ще добави удоволствието от вечерта.

По незнайни аргументи „ Реквиемът “ на Руджеро Леонкавало Леонкавало остава незавършен. Написан е след убийството на италианския крал Умберто I в Монца през 1900 година Умберто I е крал на Италия от 9 януари 1878 до гибелта си.

Заради твърдия си консерватизъм, той е надълбоко ненавиждан измежду левите кръгове, изключително измежду анархистите. На Леонкавало, който към този момент е имал международна популярност с операта „ Палячи “, е предоставено да напише огромна погребална литургия в памет на убития суверен.

Леонкавало приема задачата драговолно, като желанието му е да сътвори истинска творба, като подчертае мистичния темперамент с грегориански напеви, които проникват в цялото произведение.

Не знаем за какво създателят е прекъснал писането на грандиозната комбинация, само че е несъмнено, че тези тематики и претекстове са намерили своето място в трагичните творби, композирани по-късно.

В началото на нашия век с реконструкцията на творбата се заема Йозеф Аш, брат на маестро Янош Аш, който желае да запознае публиката с този аспект от гения на Леонкавало. Той основава три версии на творбата.Световната премиера е на 22 август 2009 година на 14-ия Международен фестивал в Брисаго.

Българската премиера ще води един от най-големите оперни диригенти на ХХ – ХХI век - унгарският маестро Янош Аш.

Янош Аш

Още като млад той има огромен афинитет към италианските опери. През лятото на 1974 година отпътува за Италия и придобива италианско поданство. Работи като оперен корепетитор в огромни италиански театри като „ Ла канара “ в Милано, „ Ла Фениче “ във Венеция и „ Театро комунале “ във Флоренция. Дълги години е асистент-диригент на Питър Маас.

Янош Аш дирижира в доста от оперните театри в Италия и по този начин стартира неговата впечатляваща международна кариера. През 1991 година Янош Аш се среща с Лучано Павароти и става негов помощник, като дирижира доста от концертите му по света, които са записани за телевизионни канали. През 1998 година съпровожда Арета Франклин на премиите Грами в Ню Йорк с оркестъра и хора на „ Метрополитън опера “.

През декември 2000 година дирижира концерта на Тримата тенори в Чикаго пред повече от 60 000 души. През лятото на 2001 година управлява концертите на Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти в Япония, Корея и Мексико, както и концерта им в Бат, Англия.

Янош Аш е прочут и като пианист и възпитател. Работи с Катя Ричарели, Самюъл Рамей, Мариела Девия, Руджеро Раймонди и Никола Мартинучи. Провежда майсторски класове по италианска опера с артисти като Мирела Френи, Ева Мартон, Джани Раймонди и доста други.

Янош Аш дирижира италианската премиера на „ Реквием “ през 2019 година със същите солисти, които ще имаме удоволствието да чуем в София.

Мерили Санторо

Мерили Санторо приключва Консерваторията „ Франческо Чилеа “ в Реджо Калабрия. Участник и стипендиант в Майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет, сега Марили Санторо учи при нея в Модена.

Отличена е с Първа премия от Третия интернационален конкурс „ Спирос Аргирис “ в Сарзана, Италия. Финалист е на 45-ото интернационалното съревнование „ Тоти дел Монде “ и 57-ото издание на състезанието „ Вердиеви гласове “ в Бусето, Италия.

Марили Санторо дебютира напълно млада в ролята на Виолета в „ Травиата “ от Джузепе Верди в Театро „ Голдони “ в Ливорно, Италия, през 2015 година През 2017 година дебютира в ролята на „ Норма “ в Софийската опера. После извършва същата роля в спектакъл „ Франческо Чилеа “ в Реджо ди Калабрия, Италия.

През 2018 година показва с огромен триумф ролята на Леонора в „ Трубадур “ от Джузепе Верди в спектакъл „ Джузепе Верди “ в Триест. Следва ролята на Моника в „ Медиум “ от Джан Карло Меноти в Театро комунале „ Лучано Павароти “ в Модена; присъединяване във „ Фестивал на двата свята “ в Сполето, Графиня Розина в „ Сватбата на Фигаро “ в Театър „ Голдони “ в Ливорно.

Рейналдо Дроз

Тенорът Рейналдо Дроз е роден във Венецуела. Учи в консерваторията „ Симон Боливар “ в Каракас. През 2015 година дебютира публично по време на Седмицата на италианската просвета в Каракас с концерт, проведен от Културния институт.

Мечтата му да учи с Райна Кабаиванска го довежда в Майсторския ѝ клас в Нов български университет, където печели стипендия за образование в Музикалния институт „ Веки-Тонели ” в Модена, Италия.

През октомври 2018 година той е измежду основните настоящи лица в Театро Комунале „ Лучано Павароти “ в Модена на концерта, отдаден на Лучано Павароти, и взе участие в голям брой концерти в разнообразни градове на Италия.

През 2019 година дебютира в операта на Доницети „ Betly “ в Швейцария, концертно сложена и в Модена с оркестър „ Бруно Бартолети “.

Даниел Ким

Баритонът Даниел Ким е роден в Южна Корея. Завършва музика в университета Йонсей, след това учи в Миланската консерватория и в Гражданското музикално учебно заведение в района Ломбардия. Специализира в майсторските класове на Райна Кабаиванска.

Ролите му на Ренато от „ Бал с маски “ и Фалстаф от едноименната опера от Джузепе Верди, Белкоре от „ Любовен елексир “ от Гаетано Доницети и Фигаро от „ Севилският бръснар “ от Джоакино Росини му носят голям брой награди от италиански състезания за оперни артисти. С триумф се изявява в концерт в спектакъл „ Виктория “ в Торино в Рим и в спектакъл „ Олимпико “ във Виченца.

Гостува в концертната зала на „ Ла канара “ по покана на асоциацията „ Приятели на Ла Скала ” в Милано. Участва в тържествата в памет на Лучано Павароти в Театро комунале „ Лучано Павароти “ и в тържествения концерт във връзка годишнината от рождението на театъра в Модена.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР