Изящни порцеланови фигури пази във фонда си музеят в Русе.

...
Изящни порцеланови фигури пази във фонда си музеят в Русе.
Коментари Харесай

Музей в Русе пази изящни порцеланови фигури и сервизи

Изящни порцеланови фигури пази във фонда си музеят в Русе. Част от тях са включени в експозиция в Къщата на Калиопа, а има и други, които ще бъдат показани в границите на задгранични изложения.

Русе

Най-ценните експонати на музея - колесница с кон и файтонджия от майсенски порцелан, сервиз за хранене със супник и порцеланов комплект за подправки, попадат в азбучник на българска колекционерка.
Искра Тодорова, организатор в Музей на градския обичай в Русе: Tези, които са по-атрактивни, можем да кажем, че това са порцелановите фигурки, които са купувани края на 19-и и началото на 20-и век за декорация на дома. Те носят естетическа приятност, украсяват интериора и демонстрират и авторитет, несъмнено. Този авторитет се показва, да речем, в богатите семейства посредством порцелановите сервизи за хранене. Защото би трябвало да кажем, че в този интервал, който ние най-много събираме и демонстрираме изключително в Музея на градския обичай, порцеланът е едно скъпоструващо произведение.
Редом с тях обаче в сбирката от порцелан към този момент има ново попълнение. Според Тодорова, това е доста атрактивна колесница, която „ споделя “ история.
Искра Тодорова: Tя е едно от последните неща, които получихме в музея. Тъй като тази, която преди красеше интериора на втория етаж в формалната гостна, взе участие от март месец нататък в една австрийска галерия в замъка Шалбург. Тя е взаимна сред няколко страни, които са по поречието на Дунав.
Когато я огледа човек, основава усещането, че е някъде от 17-18 век, само че в действителност поради печата, който има на дъното на самата статуя „ Made in Japan “, ние към този момент знаем, че тя е късно произвеждане. Защото този щемпел се поставя след 1945 година. На нашата написа „ Произведено в Япония “, което е доста необичайно, тъй като сюжетът е извънредно европейски. И в действителност се оказва, че след окупацията на Япония от американците, те стартират да употребяват техните заводи за порцелан и да създават такива изящни неща, които обаче се пласират най-много на европейския пазар.
В музея в границите на експозицията „ Светът на модерността “ са изложени още съдове от порцелан. С тях е показан европейския градски метод на нареждане на маса, в който участват чинии с позлата и доста съдове с орнаменти.
Искра Тодорова: Порцеланови сервизи за хранене, единият от които е юридически в Тюрингия, с един доста елегантен супник, с красиви украшения от флорални претекстове. Също по този начин една доста забавна барокова фруктиера.
Комплектът подправки е с забавна история, защото е с кирилски надписи за всяка от подправките. Но в действителност е създаден в Германия, във фабриката „ Дитмар “. Това е любопитното, че преди 1944-а година български поръчители задават някаква поръчка в немска фабрика, само че с условието надписите да са на кирилица.
Повечето изящни произведения от порцелан с изключение на сантиментална, имат и колекционерска стойност. По задгранични аукциони цените на фините порцеланови фигури стартират от 1 000 евро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР