Изводът от Коалиционния съвет е, че имаме консенсус по всички

...
Изводът от Коалиционния съвет е, че имаме консенсус по всички
Коментари Харесай

Ето какви мерки договори коалицията за икономиката

Изводът от Коалиционния съвет е, че имаме консенсус по всички ограничения, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. “Ние сме на позиция, че българският туристически бранш би трябвало да бъде подсилен. Причината да нямаме решение е неяснотата по какъв начин и какъв летен сезон ще имаме. Ще разработим няколко различни хипотези “, посочи Дончев.

На Коалиционния съвет бяха детайлизирани други тематики, в това число отварянето на заведения за хранене, кафета, добави Дончев.

Икономическата рецесия ще има отражение и върху демографията, тъй като тези от хората, които след рецесията не намерят опция за прехранване в България ще се принудят да работят в чужбина, сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов. По думите му след година или две това ще докара до липса на работната ръка.

Каракачанов сподели, че са признати някои от предложенията, които са предложили НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация във връзка с туризма. „ Целта не е да се подкрепя един бизнес единствено поради самия бизнес туризъм, а за това парите на българските жители, ползващи туристически услуги, да подкрепят българския туризъм, а не да изтекат на открито “, разкри Каракачанов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изясни какви са ограниченията по отношение на туристическия бранш. „ Ще се ползва потреблението на талони или купони познати със звучната българска дума ваучери за туристическите услуги. Групите хора, които ще имат достъп до тях, методът им на използване и периодите, ще бъдат в допълнение разисквани. Разбрали сме се те да важат единствено за обществено обезпечени хора, които нямат отговорности към страната. Всички ние горещо желаем колкото се може по-скоро да се отвори туристическия сезон. Ако нещата се развият по-неблагоприятно, това може да стане август, само че по този начин или другояче, при започване на този сезон ние ще бъдем подготвени да предоставим тези ваучери и да помогнем на самия туристически отрасъл “, описа Валери Симеонов. Най-вероятно такива ваучери ще се дават и на възпитаници, добави Симеонов.

Второто, за което се споразумяхме, е да създадем жест към къщите за посетители, дребните фамилни хотели - така наречен микротуризъм. Ще бъде ориентиран към дребните обитаеми места, изясни Симеонов.

Категорично се разбрахме - плажните такъми за сезон 2020 (чадъри, масички, шезлонги), ще бъдат безвъзмездни.

Разстоянието сред масите в откритите заведения се трансформира от 2,5 на 1,5 м, тъй като в случай че остане в първия случай, е нерентабилно.

Последното съглашение е да се удължи правото на строителство в курортите до 15 юни, вместо 15 май, изясни Симеонов.

Управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на автомагистрала "Хемус ", градежа на тунел Шипка, както и да се продължи работата по нуждаещи се от незабавен ремонт мостове и виадукти.

Имаме поръчка за поправки на над 200 язовира, ще се насочват средства и са планувани към 500 млн. лева и в в този момент настоящия бюджет, тъй че за язовирите като евентуална опасност за в бъдеще време, ще продължи ремонтът по техните стени.

Ще бъде засилена и работата в посока създаване на ВиК обекти на стойност 1,3 милиарда, което беше доказано и от вицепремиера Дончев.

Като съдружни сътрудници сме единомислещи, че в случай че санирането се възобнови, то би трябвало да бъде с най-малко 30% присъединяване на етажната благосъстоятелност, добави Симеонов.

Ще следим възобновяването на футболните шампионати и по този метод ще обновим и нашите. Ще се предизвикват самостоятелните спортове като тенис, плуване и така нататък, сподели още Симеонов.

Позициите сред нас и съдружния сътрудник в региона на земеделието са в една посока, извънредно близки и сходни, сподели министърът на земеделието Десислава Танева. „ От началото на пандемията сме подхванали всички вероятни ограничения за поддръжка на земеделския бранш, тъй че освен да преминем сполучливо през тази рецесия, по какъв начин се отразява пандемията върху земеделието на първо място и най-много като напън върху пазарите поради затворени канали за реализация и натиска върху фермерите, върху цените на тяхното произвеждане “, изясни министърът.

Десислава Танева сподели, че все още тече процедура за публичен спор и връзка и по спомагателни ограничения.

Искам да благодаря на сътрудниците, че даже и по сложните тематики с мъдрост и отговорност за бъдещето, съумяваме да намерим консенсус, безапелационен е вицепремиерът Дончев.

По думите му, към този момент няма цялостен консенсус по отношение на ваучерите за туризъм, защото да вземем за пример хората с високи приходи нямат потребност от такива.

Този месец и половина в изключително състояние, ние успяхме да свършим доста - самите лекари и медицински сестри натрупаха опит. РЗИ-тата карантинираха евентуално инфектирани и взеха ограничения за ограничение на огнищата, изясни Дончев.

„ На база на този опит, ние нямаме потребност от изключително състояние. Икономиката, обществения живот, би следвало да работят с най-малко ограничавания, с ангажимента, че това ще бъде оптимално гъвкаво “, изясни вицепремиерът.

Сега би трябвало да забележим това злополучие какъв брой ще ни върне обратно - една година, година и половина, с цел да може да се върнем към нашите цели за развиване, съобщи още Томислав Дончев.

Ще подкрепим законопроекта на Министерски съвет в зала, само че ще има корекции по текстовете, изключително в частта за туризма, посочи Валери Симеонов. По думите му обаче, става въпрос за леки корекции.

Нашата рекомендация е - който има пазар, който има клиенти, да работи, добави Дончев.

Имаме случаи на заразяване на хора, пристигнали от чужбина и те подвигнаха растежа на заболелите. Дали през вчерашния ден, през днешния ден или на следващия ден сме били в пика на платото, ще стане ясно тези дни, тъй че би трябвало да отправите този въпрос към Щаба, разяснява Симеонов.

Относно отварянето на детските градини, вицепремиерът съобщи, че се следи обстановката в европейските страни и в случай че опитът там е добър, идната мярка на държавното управление ще бъде ориентирана в тази посока, сподели в умозаключение вицепремиерът Дончев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР