Известният руски политолог и публицист Андрей Пионтковски в разказва за

...
Известният руски политолог и публицист Андрей Пионтковски в разказва за
Коментари Харесай

Руският публицист Андрей Пионтковски: Ако Русия използва ядрено оръжие, САЩ ще изпепелят цялата руска военна групировка в Украйна

Известният съветски политолог и журналист Андрей Пионтковски в споделя за това какво се крие зад нуклеарния шантаж на Путин, за какво съветският деспот готви всеобща кавга с генералитета и каква вътрешна борба се води в Белия дом. Публикуваме изявлението му със съкращения.
 
Американският президент Джо Байдън преди дни съобщи, че в случай че Русия употребява нуклеарно оръжие, Съединени американски щати ще извършат " Армагедон ". Според вас - какво може да се случи?
Той не сподели тъкмо това. Там думата " Армагедон " не беше казана. На мен тези диалози за нуклеарното оръжие към този момент ми омръзнаха. Още повече, че това е блъф на един, който неотдавна навърши празник (Путин, който на 7 октомври навърши 70 г, бел. ред.). По тези тематики аз приказвам към този момент няколко месеца. Моята позиция постоянно е била, че вероятността Путин да употребява тактическо нуклеарно оръжие е доста дребна. Имам три аргумента в поддръжка на тази моя позиция и след нещата, които се случиха през последните дни, включително заявките на Байдън, Съливан и Блинкен, а по този начин също и отговорът на Москва, моята убеденост, че това е нещо малковероятно, се усилва. 

Първо: сходен удар не би имал никакво военно значение. Това е просто едно чудовищно закононарушение. Да предположим, че унищожат с него някакъв украински град. Ще загинат десетки, а може би и стотици хиляди хора. И какво, Украйна ще спре да се съпротивлява? Западът ще престане да я поддържа? Нищо сходно. Тъкмо в противен случай - ще има противоположна реакция. Такъв удар е неправилен от военна позиция. Ядреният удар не взема решение нито един боен проблем на Русия. 

Второ: след сходен удар ще последва доста съществено наказване. Американските военни неколкократно предизвестиха за това съветските си сътрудници - ръководителят на Обединения комитет на шеф щабовете на Водоснабдителна система на Съединени американски щати военачалник Марк Мили приказва по този мотив с началника на Генерален щаб на съветската войска Валерий Герасимов, а Остин (военният министър на Съединени американски щати, бел. ред.) приказва за това с Шолц. Байдън предходната седмица три пъти сподели: " Путин - недей, недей, недей ". 

За да няма никакви подозрения. Когато Путин по време на своята безумна ескалация от 19 септември насам, когато той разгласи готовност, взриви тръбопроводи и още веднъж заплаши с нуклеарно оръжие, американците в неделя, 2 октомври, особено пуснаха Съливан (съветник по националната сигурност, бел. ред.) и Блинкен. Ние към този момент свикнахме, че тези хора отразяват разминаващи се гледни точки в американската администрация. Остин и Блинкен са правилни другари на Украйна. Остин на 25 юни повтори, че задачата на Съединени американски щати в тази война е успеха на Украйна, цялостно възобновяване н анейната териториална целокупност и отслабването на Русия дотам, че тя в никакъв случай повече да не може да извърши сходна експанзия. Той повтаря това от самото начало. 
 
На идващия ден се изрече Съливан и посочи, че задачата на Съединени американски щати е да не позволен проваляне за Украйна. Това не е единствено стилистична разлика. Тя има практическо значение. При всеки пакет с помощ Съливан се пробва или отчасти да редуцира помощта, или да извади от нея избрана сериозно значима част. Понакога му се отдава. На всички към този момент омръзна тази полемика ще бъдат ли дадени или не на Украйна ракути ATACMS за HIMARS с далекобойност 300 км. В администрацията на Байдън има несъгласия и битка. 
 
За да няма никакво подозрение в Кремъл по отношение на реакцията на Съединени американски щати при положение на потребление от Русия на нуклеарно оръжие, Байдън ги пусна и двамата - и Съливан, и Блинкен, с цел да изпратят изцяло ясно известие на Кремъл (...) Съливан даде обещание на Русия при положение, че извърши нуклеарен удар против Украйна пагубни последствия, а Блинкен - ужасяващи такива (...) 
 
Официалните лица не можеха да навлязат в детайлности, само че генералите от запаса Ходжис и Петреъс на идващия ден обясниха всичко. През първия половин час (след съветски нуклеарен удар, бел. ред.) ще бъде погубен съветския Черноморски флот и всички негови бази на брега. Ако това не провокира нужното усещане на Москва, то в течение на няколко дни ще бъде изпепелена цялата съветска военна формация, която се намира на територията на Украйна. Съединени американски щати никога няма да отговорят с нуклеарно оръжие, защото това е безсмислено терористично закононарушение. Те ще санкционират руснаците доста по-болезнено като употребяват голямото си стандартно предимство. Освен това, ще нанесат удари по тези места, откъдето са изстреляни нуклеарните бойни глави. Като недвусмислено намекнаха на Путин, че и той ще си изпати. Преведено на елементарен език това значи, че просто ще го убият. Това остави нужното усещане в Москва и нуклеарната изразителност беше внезапно съкратена. Практически въпросът е завършен. 
 
Това са два аргумента, които акцентирах: първият - че нуклеарният удар е неправилен от военна гледна точка; вторият - след него ще последва сурово наказване. Тук някой би могъл да ми възрази, че Путин е вманиачен, нали той сподели: " Всички ще умрат, а ние ще отидем в парадайса ". Но Путин не е шахид, той доста обича живота. Спомнете си единствено с каква безумна параноя той се пазеше по време на ковида -  настояваше Макрон да прави тест преди срещите, всички тези дълги маси и седмични карантини за депутатите (...) Той доста се обича и се цени.  

Третата причина - той няма пред себе си копче, което да натисне. Да се употребява стратегическо нуклеарно оръжие е по-сложно, в сравнение с да се приложи тактическо. За това е нужна цяла серия от заповеди. Цяото това оръжие се намира в хранилища. Американското разузнаване следи всички тези премествания, а то би трябвало да бъде доставено. В тази интервенция ще бъдат ангажирани най-малко двадесетина офицари и всички те би трябвало да са луди (...)
 
Как мислите, ще повлияят ли тези несъгласия на даването на въоръжение на Украйна по ленд-лийза?
По този въпрос доста добре писа генерл Залужни (командващият на украинската войска, бел. ред.) в своята публикация с военачалник Забродски (първи заместник-председател на Комисията на Върховната рада на Украйна по национална сигурност, бел. ред.). Тя е ориентирана към американските им сътрудници. Мисля, че тя е написана по молба на ген. Мили и Остин, с цел да ускори техните позиции. Залужни написа, че единствената мощ на съветската военна машина е нейната безотговорност, нейното двадесетократно предимство в средствата за огнево влияние (...)
 
Всичко стартира при Обама - даваха единствено медицински палатки и в никакъв случей не " Джавелини " (притовотанкови ракети, бел. ред.) - да не предизвикали Путин. Тогава сътрудниците на Путин настяваха: " Ако дадете " Джавелини ", руснаците ще стартират нуклеарна война ". Е, и - в този момент бяха дадени и " Джавелини ", и " Стингери " бяха дадени, беше обещано и тежко въоръжение. Американците към този момент отхвърлят да отговорят дали са дали на Украйна ATACMS. Хипотезата ми е, че известно количество е обещано, само че, първо - украинските военни би трябвало да се срещнат (с тези ракети, бел.ред.)...
 
Видяхте ли обърщението на украинския министър на защитата Алексей Резников към съветската войска?
Не единствено го видях, само че и го препостнах неведнъж. 
 
Как го оценявате от позиция на въздействието върху съветската войска? Ще го чуят ли, ще доближи ли до тях и ще им повлияе ли?
Подобни сигнали Залужни даваше и в обърщенията си към Герасимов. Това са доста навременни и верни послания, включително в подтекста, че той е наясно със обстановката в Москва. Не желая да възвеличавам съветските военни, те иззвършиха голямо количество военни закононарушения. За разлика от военачалник Залужни, аз нямам такова високо мнение за техните интелектуални качества, само че виждаме, че против тях е пусната от Путин акция за оклеветяване. Пуснаха против тях Кадиров, Пригожин, представителят на Думата Володин и тези мерзавци, които назовават " военни репортери ". Тях ще ги съдят за дейнията им групово. 
 
Кой е отговорен: фюрерът или генералите?
Русия търпи проваляне. Тя към този момент претърпя колосално военно провали. Ако до края на месеца украинците съумеят да освободят Херсон, това ще бъде цялостна злополука на съветската страна и власт. Кое е отговорен: фюрерът или генералите? Фюрерът разпростра акцията, очерняща генералите. Това е апел към тях да сложат оръжие и да се отстранят, изчаквайки момента, когато ще стартира чудовищна кавга с тях. Същото, което Сталин извърши с военачалник Павлов след провалянето през 1941 година (...) Оказва се, че съветската войска няма нищо: нито чорапи, нито боти, нито униформи, нито въоръжение - всичко е окрадено. В тази обстановка съветската агитация слага въпроса, че " великият Путин е измамен от генералите ". Готви се всеобща кавга с генералите (...) Путин готви ужасна кланица за съветските генерали...
 
Какво ги чака тези генерали? Или те ще вземат нещата в свои ръце, или...?
Подтъкстът на изявлението на министър Резников е точно подобен. Давайте, момчета, или ще ви приключат, или ще прекратите тази незаконна война. Мисля, че доста от тях са се замислили. 
 
Ще им стигне ли храброст на съветските генерали? Всички приказват за аморфността на съветското общество и обкръжението на Путин.
При всички положения с такива настроения е мъчно да се води война. Путин към този момент внесе ерес измежду тях и сътвори цяла пирамида от несъгласия. Кои са всички тези нещастни бягащи от мобилизацията? Всички са хора от междинната класа, имат пари, връзки - всички изчезнаха от Русия. Една споделят цифрата 200 хиляди, други - 700 хиляди. Много са. Средната съветска класа си отпътува. Мобилизират на фронта служащи и селяни. Това ще им сътвори голям проблем след войната. Половината от тези мобилизираните ще бъдат убити, другата половина по някакъв метод ще оцеле и със своите автомати ще се върне в съветските градове. Представяте ли си какво ще създадат там? Същото, което са създали съветските бойци през 1917 година в Петроград, когато са напуснали фронта и са пристигнали да потърсят сметка на тези, които са ги изпратили. Путин сътвори колосално количество проблеми в Русия. 
 
Той изпадна в гняв на форума в Самарканд, когато видя, че го презират сякаш най-близките му съдружници. На челото му бе изписано " неудачник " и към него се отнасяха по съответния метод. И когато се върна, той обърна всичко наобратно - направи няколко внезапни стъпки по повдигане на залозите и в посока на срутва на всички вероятни договорености - това са готовност, референдумите и анексията, нуклеарния шантаж и дори взриви двата " Северни потока ", с вярата, че ще " накараме Европа да мръзне ". Последната му съдбовна неточност бе, че пусна две от псетата си - Кадиров и Пригожин - против генералитета. 
 
Има още един противен подарък за 70-годишнината на Владимир Владимирович - това е осмият пакет наказания, които бяха признати от УС, както и рестриктивните мерки на цените на нефта. Този пакет ще стартира да работи от декември- Каква е вашата прогноза - до каква степен този нов пакет наказания ще отслаби опциите на Русия да води война?
Да отслабят опциите на Русия да води война могат Въоръжените сили на Украйна. Всичко ще се реши до декември. Аз към този момент не се интересувам от тези пакети със наказания. За мен е доста по-важно по кое време ще дойдат ракетите ATACMS и танковете Leopard. Това е хиляда пъти по-важно, от всевъзможни наказания на УС, въпреки че в дълготраен проект те са вярно решение. Ще се разпадне цялата стопанска система на Русия. Но в този момент всичко се взема решение на бойното поле. Въоръжените сили на Украйна печелят победи, единственият въпрос е по кое време - до зимата или напролет? Това се взема решение в този момент. Всичко зависи от темповете на доставката на далекобойни ракети. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР