Известният руски композитор Александър Зацепин (роден на 10 март 1926г.

...
Известният руски композитор Александър Зацепин (роден на 10 март 1926г.
Коментари Харесай

Песни на Александър Зацепин в изпълнение на Алла Пугачова

Известният съветски композитор Александър Зацепин (роден на 10 март 1926г. в град Новосибирск), станал прочут с музиката си за над 120 игрални кино лентата, (измежду които комедията „ Диамантената ръка ”, добре позната на българският фен от 1968 година на режисьора Леонид Гайдай) и над 10 анимационни (сред които „ Ну, Погоди ” - Епизод 2), е получил голям брой награди и оценки за творчеството си. Някои от тях са „ Почетен актьор на Руската федерация ”, „ Народен Артист на Русия ”, Орден за „ Заслуги към Отечеството ”, Медал за „ Трудово Отличие ” и доста други самопризнания. Освен като композитор на кино музика, е работил и с най-известните съветски артисти на своето време и е написал над 300 песни.
В зората на кариерата си, певицата Алла Пугачова има достойнството да бъде поканена от надарения композитор да извърши негови песни, като част от саунтрака към филмите „ Центърът от небето ”, „ Готвачът и певицата ”, „ Фантазиите на Веснухин ”, „ Жената, която пее ”, „ Смелият Ширак ”, „ Между небето и земята ”, „ 31 юни ” и „ Хвърлянето на топката или всичко стартира в събота ”.
Записите на тези песни са направени в интервала от 1975 до 1978 година, а по-късно издадени като събирателен албум.
Слушайки ги, се любувам на професионализма, умереността и скромността на двамата създатели.
Тя - начинаеща певица, той - към този момент одобрен композитор.
Богатите оркестрации на песните, в комбиниране с чистият тембър и интониране на певицата, се сплотяват превъзходно без непотребна показност и фасон.
В своята младост, тогава когато Алла Пугачова е била на 26-29 години, а гласът й е бил пресен, почтен и необременен от следите на времето, стилът й - лишен от непотребни резултати и орнаменти, бих нарекла осъществявания й забележителни, а този албум първокачествен!
За професионализма и гения на маестро Александър Зацепин не се осмелявам да приказвам и да проучвам, тъй като те са безспорни. Бих могла да го сравня с други кино композитори от европейски и задокеански страни, само че ще избегна сравненията съзнателно.
Творческият тандем на Александър Зацепин и Алла Пугачова, се подрежда в редиците на класическите мостри в съветската известна музика, а за какво не и в международната.
Вярвам, че този албум, който имам удоволствието да ви показва, би донесъл наслада освен на русофилите, само че и на останалите слушатели, а песните от него умерено можем да назовем евъргрийни.
Защо избрах да показва тъкмо този съветски композитор? От прочувствени, сантиментални подбуди и мемоари.
Може би е било през 1977-78 година когато композиторът Александър Зацепин е бил на посетители у дома, при родителите ми. Тогава аз пет- шестгодишна, го гледах изпод нагоре подпряна на стената в коридора, а той ми се усмихваше... единственото, което ми се е запечатало в съзнанието.
Моят татко (композитора Ангел Заберски) наричаше Саша Зацепин другар и вероятно са били. Жалко, че преди време, когато ми е разказвал детайлности, не съм го слушала с внимание, а в този момент го няма към този момент, с цел да го попитам още веднъж...
Но аз, от своя страна с удивление ще споделя една дребна част от огромното творчество на съветския композитор с вас!
Заповядайте, дружно да чуем песните на Александър Зацепин в осъществяване на младата тогава Алла Пугачова.

четвъртък, 18 януари от 11 часа
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР