Известният пловдивски живописец Иван Краевски увенча своята 80-та годишнина с

...
Известният пловдивски живописец Иван Краевски увенча своята 80-та годишнина с
Коментари Харесай

Откриха ретроспективната изложба на Иван Краевски

Известният пловдивски живописец Иван Краевски увенча своята 80-та годишнина с огромна ретроспективна галерия в Зала „ 2019 “ към Градска художествена изложба – Пловдив. Художникът беше обсипан с цветя и поздравления от десетки другари и фенове, от сътрудници от Национална художествена гимназия „ Цанко Лавренов “, където е преподавал 30 години, от тогавашните си възпитаници – през днешния ден одобрени създатели. Юбилярят получи формален приветствен адрес от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов.

В ретроспекцията си Иван Краевски е показал най-важните тематики, сюжети и жанрове, които го вълнуват през целия му креативен път: природата, пасторалът, Пловдив, Момичето, Жената, портретът, красиво ситуирани български градове и международно известни такива (Венеция, Истанбул).

„ Неговите пейзажи не са умозрителни естествени картини или фотографско прекопирване на действителността, а прочувствено претърпени и пренесени на бялото платно, с доста възприятие и обич, красиви кътове от Средногорието, Родопите, Балчик, Несебър, Стария Пловдив… “- акцентира по време на откриванвето дългогодишният му другар и почетен жител на Пловдив проф. Стефан Станев. И още: „ Вгледайте се в пейзажите и в „ Лазарките “ на Краевски, плод на неговата сантиментална и лирична душа, и вие ще усетите тяхната откровеност и изстрадана обич в името на изкуството и хубостта “.

Ако се доверим на цитирания от проф. Стефанов прославен френски режисьор Рене Клер, че изкуството е несъизмерим развой – не би трябвало да се изяснява, а да се усеща, то безспорно страстта превзема и задълго задържа посетителя на тази живописна галерия.

Празничната вечер, отдадена на създателя Иван Краевски, беше обогатена и от майсторските осъществявания на двама млади даровити музиканти, ученици на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “, и двамата с многообещаващо бъдеще –  цигуларя Стефан Хубенов (обявен за студент на България за 2023 година в региона на изкуството) и пианиста Борис Петков – джазмен, продължаващ образованието си в Мюнхен.

Изложбата може да се види до 30 март.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР