Известният пловдивски художник Жорж Трак, който е концесионер на подлез

...
Известният пловдивски художник Жорж Трак, който е концесионер на подлез
Коментари Харесай

Време е да превърнем Стария град в свободна зона за култура

Известният пловдивски художник Жорж Трак, който е концесионер на подлез „ Археологически “, гостува на Радио Пловдив. Той разяснява предлагането на кмета Иван Тотев за нова визия на Стария град.

Хубаво е, че кметът желае публичен разговор на тази тематика. Той е стигнал до чувството, че може да се опре на всички жители, с цел да може това емблематично за Пловдив  място да заживее. Моето мнение е, че до в този момент не се употребява капацитета, нито на културните дадености, нито на хората, които имат опция, и гражданските организации на територията на Стария град. Това са Гражданския клуб, младежката организация „ Аз обичам Пловдив “ и организацията на етносите. Тези жители би трябвало да бъдат поканени да дадат своите оферти към общината. На територията на Стария град има нещо неповторимо, което няма на никое място в сходни резервати. Там има ВУЗ, което се назовава Академия за музикално танцово и изобразително изкуство. Неговата съществена активност е изкуство, реституция, възобновяване, музициране във всички форми на изкуството. Според мен планът за Стария град, не трябва да се реализира без експертната помощ на всички преподаватели от този ВУЗ. Само желая да припомня, че в света има такива образци. Много малко хора знаят, че Силиконовата котловина е план на Института Станфорд. В света са доста известни свободните стопански зони, мисля си, че е пристигнало времето, Пловдив да разгласи резервата Стария град в зона свободна за просвета, съобщи в предаването " Точно през днешния ден " на Радио Пловдив Жорж Трак. Той е безапелационен, че архитектурния резерват не би трябвало да се трансформира в копие на квартал " Капана ".
 
Извинявам се, само че " Капана " замязя на Димитровградския пазар. За да не се случи това и в Стария град – АМТИИ би трябвало да бъде главен фактор, който дефинира придвижването и развиването на културните процеси, разяснява Жорж Трак. 

Миналата година стана ясно, че Жорж Трак е на път да изгуби Културен център „ ТРАКАРТ “, защото изтича договорът, подписан с Община Пловдив. Той е подписан за 15 плюс 10 години, а през лятото на 2018 година изтича петнайсетгодишния период. Пловдивчани поддържаха Жорж Трак за опазване на център „ Тракарт “ с петиция, която завърши през вчерашния ден. Тя е импортирана в Общинския съвет с 850 подписа на пловдивчани, и още 450 по интернет.

Мисля, че това е една сериозна обществена поддръжка от страна на всички жители, които потвърждават, че през тези 15 години Културният център е извършил своята задача. Превърна се в едно живо пространство за просвета, за изкуство, със театралните си действия, с културно-историческия си темперамент. Надявам се нашите избраници в Общинския съвет да се съобразят с публичното мнение. Това е тест, не за мен, това е тест за тях, за нашето гражданско общество, дали имаме потребност от културни пространства, и по какъв начин се грижим за тях. 
Цялото изявление с Жорж Трак е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР