Известният български билкар д-р Петър Димков, внук на легендарния Петър

...
Известният български билкар д-р Петър Димков, внук на легендарния Петър
Коментари Харесай

9 билки и растения, които трябва да присъстват в домашната аптечка

Известният български билкар доктор Петър Димков, внук на именития Петър Димков, разказва пред OFFNews за брането, съхранението и използването на най-разпространените билки, които би трябвало да има във всеки дом. 

Най-доброто време за събирането им е от май до октомври. Ако желаеме да си ги наберем сами, би трябвало да го вършим с нож или ножица, с цел да можем да запазим растението и то да порасне и на идната година, поучава билкарят. Важен е и методът на сушене и предпазване, защото при неправилното им осъществяване се понижава резултатът и скъпите съставки в билките. Най-добрият метод е да се съберат на букет и да се окачат на изсъхнало, топло и проветриво място с недиректна слънчева светлина.

Ето кои билки са наложителни в аптечката на всеки дом:

1. Бъз

Плодовете на храстовидния бъзак са най-ценни, когато са добре узрели. Те би трябвало да се берат в края на август, началото на септември, тъй като другояче могат да бъдат токсични.

Бъзът е едно от най-хубавите имуностимулиращи средства. Той съдържа всички витамини и минерали и изработен на сироп, може да се приема целогодишно.

2. Жълт кантарион

Тази билка има кръвоспиращо, антисептично и антибактериално деяние. Помага на стомашно-чревния тракт, при възпалителни процеси и инфекции.

3. Бял равнец

Той има болкоуспокояващ и стягащ резултат. Полезен е за стомашни разстройства, гастрит, язва, проблеми с венците и инфекции на устната празнина и се счита за едно от най-богатите на мастноразтворимия витамин К растения.

4. Мента

Ментата има болкоуспокояващо, антисепептично и невроуспокояващо деяние. Подобрява храносмилането, подтиква сърдечната активност и намалява кръвното налягане.

5. Риган

Съставките, извлечени от ригана имат антисептично деяние. Благоприятсват при нервна превъзбуда. Ползват се за откашлячно средство, оказват помощ при остри хронични бронхити, болки в стомаха и стомашно-чревния тракт, мъчителна менструация и при чернодробно разстройване. Имат и доста положително противоглистно деяние.

6. Мащерка

Тя има отхрачващ, противовъзпалителен и болкоуспокояващ резултат. Успокоява нервната система. При деца може да се употребява при коклюш, бронхиална астма, белодробни възпаления, колики, конвулсии.

7. Шипка

Плодът на шипката има високо наличие на витамин C. Успокоява стомаха, бъбреците и оказва помощ при сърдечни проблеми.

8. Невен

Помага при болки в стомаха и червата, усъвършенства апетита, успокоява централната нервна система, усилва сърдечната активност и успокоява пулса при хора с тахикардия. В композиция може да се употребява при онкологични проблеми.

9. Глухарче

Глухарчето съдържа витамин B и C. В растението него има обилни количества фосфор, желязо, калций. Сокът или салатата от глухарче оказват помощ при анемия, авитаминоза и кожни проблеми.

„ Всяка билка сама по себе си може да има чудесни свойства и да е скъпа при доста проблеми, само че преди билколечение е доста значима комбинацията. Грамажът и съчетанието са извънредно значими поради синергизма в действието на обособените билки ”, поучава доктор Димков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР