Известеният шедьовър на Пабло Пикасо Приклекналата беднячка е криел втора

...
Известеният шедьовър на Пабло Пикасо Приклекналата беднячка е криел втора
Коментари Харесай

Откриха втора картина под шедьовър на Пикасо

Известеният шедьовър на Пабло Пикасо Приклекналата беднячка е криел втора картина. Това беше открито благодарение на рентгенови лъчи и към момента не е ясно кой е нарисувал първото платно.

Експерти по изкуството още през 1992 година забелязали, че има нещо неправилно в картината Приклекналата беднячка, защото тук-там нормалният надолнище на четката бил изменен.

Това се виждало най-много при лицето на дамата, а години по-късно, когато боята почнала да се пропуква, почнал да прозира цветът и на картината изпод.

Този метод съвсем постоянно е знак или коренна промяна на композицията или за изобразяване върху друга картина, разяснява Сандра Уебстър-Кук пред английския Гардиън.

До откритието се стигнало благодарение на рентгенови лъчи, а рентгенофлуоресцентният разбор /виж галерията/ е осъществен от специалисти на Северозападния университет в Торонто.

Проучването е разкрило пейзаж, като на няколко места Пикасо е употребявал истинските цветове на платното, с цел да нарисува своята картина Пейзажът най-вероятно е въодушевен от Барселона, а създателят му към момента не е прочут.

Учените обаче откриват и още нещо, което не са очаквали – в началото просякинята на Пикасо е държала парче самун в дясната си ръка, само че неизвестно тъй като в следствие художникът е решил да го махне.

Детайлното изследване разкрива още, че Пикасо е употребявал цветовете на хълма от първата картина, с цел да сътвори контурите на дамата от своя шедьовър.

Не за първи път под картини на Пикасо са откривани втори платна. Подобно изобретение е правено още при Гладещата жена и Синята стая в така наречен Син интервал на Пикасо. Експертите допускат, че е рисувал върху непознати картини, тъй като не е имал пари за нови платна.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР