Известен руски военен блогър и командир на фронтова единица твърди,

...
Известен руски военен блогър и командир на фронтова единица твърди,
Коментари Харесай

Кремъл използва елитни дивизии за пушечно месо в Украйна, разкрива американски институт

Известен съветски боен блогър и пълководец на фронтова единица твърди, че командирът на съветските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински е " избавил " съветската 31-ва гвардейска ВДВ бригада, която се сражавала южно от Бахмут, което е отражение на изказванията на доста по-малък боен блогър за частите на ВДВ в западната Запорожка област. Това се показва в дневния разбор за войната в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).
 
Командирът на батальон " Восток " Александър Ходаковски си спомня за диалог с тогавашния пълководец на 31-ва гвардейска бригада ВДВ полковник Андрей Кондрашкин преди гибелта на Кондрашкин в покрайнините на Бахмут в средата на септември, в който Кондрашкин разкрива, че силите му са претърпели загуби на персонален състав и че мотивацията им за битка е спаднала до сериозно равнище.
 
Според известията Кондрашкин декларира, че съветското военно командване изисква от силите му да подхващат " решителни дейности ", до момента в който той знае, че персоналният му състав страда от сериозна липса на мотивация. Ходаковски отбелязва, че Кондрашкин се въздържал да изрази загрижеността си пред военното командване и траял да упреква за военните си неуспехи неналичието на единодушие измежду съветските сили.
 
Ходаковски на собствен ред отбелязва, че казусът не е в сплотеността, а в това, че Кондрашкин е трябвало да направи избор: или да " изхарчи " бойците си в багра, или да стачкува против заповедта на съветското военно командване с цената на кариерата си. Ходаковски означи, че Кондрашкин по този начин и не е имал опция да направи този избор, тъй като е получил пострадване в багра незабавно след диалога, и че Теплински е " избавил " 31-ва бригада ВДВ, като е взел " остатъците [от бригадата] под крилото си " и им е дал опция да си починат от багра. Канал в Telegram, който се застъпва за Теплински, също уголемява информацията на Ходаковски, като твърди, че съветските сили на ВДВ - а точно детайли от съветските 7-а и 76-а дивизия на ВДВ - са изправени пред сходни проблеми в западната част на Запорожка област.
 
Военният блогър твърди, че Теплински обаче към този момент не е в положение да избавя тези дивизии, защото тихомълком е бил лишен от отговорностите си. ISW не може да удостовери нито изказванията на Ходаковски, нито на подкрепящия Теплински боен блогър, само че и двата описа се пробват да показват Теплински като пълководец, който цени благополучието на силите си повече от кариерата си - евентуално за реализиране на политически цели, които биха могли да поддържат промени в съветското военно командване. Разказът на Ходаковски за алтернативата на Кондрашкин преди гибелта му поддържа и предварителната оценка на ISW, че украинските контраофанзивни интервенции на юг от Бахмут може да деградират съветските елементи, които защитават и контраатакуват региона.
 
Инструктор от съветското щурмово поделение " Щурм Z " изрече съмнение, че съветското министерство на защитата (МО) е отстранило генерал-лейтенант Андрей Сичевой от командването на направлението " Бахмут " заради неприятното му показване. Инструкторът твърди, че на 1 октомври съветското военно командване е отстранило Сичевой от длъжността му поради провеждането на неподготвени и неподдържани контраатаки южно от Бахмут в региона на Клишчиевка и Андриевка.
 
Настоящата публична позиция на Сичевой в съветската войска не е известна. Преди това Сичевой е командвал съветската Западна група войски в Харковска област до уволнението си при започване на септември 2022 година Това изказване е първата следена нечиста сделка, че Сичевой е имал роля във военните интервенции в Украйна от септември 2022 година насам. През август 2023 година известната съветска ултранационалистическа медия " Царьград " твърди, че Сичевой отхвърля всички журналистически претенции за коментар, което демонстрира, че Сичевой е запазил публична позиция и може би е възнамерявал да резервира тази позиция в загадка.
 
На 2 октомври украинските сили напреднаха в граничната зона сред Донецка и Запорожка област на фона на продължаващите контраофанзивни интервенции в западната част на Запорожка област и край Бахмут. Публикуваните на 2 октомври геолокационни фрагменти сочат, че украинските сили са напреднали северозападно от Новомайорске (на 18 km югоизточно от Вейлка Новосилка). Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са траяли настъпателните интервенции в посока Мелитопол (Западна Запорожка област) и Бахмут.
 
ISW актуализира оценката си от 1 октомври, съгласно която украинските сили са изгубили позиции в окопна система югозападно от Роботине (13 км южно от Орихов) вследствие на съветски контраатаки сред 13 и 30 септември. Публикуваните на 2 октомври геолокационни фрагменти и сателитни фотоси демонстрират, че украинските сили евентуално са заели още веднъж тези позиции някъде сред 12 и 17 септември и сега ги държат. Изтъкнати участници в съветското осведомително пространство не престават да спекулират с възможното бъдеще на групата " Вагнер "  в рамките на Росгвардия.
 
Свързан с Кремъл боен блогър твърди на 2 октомври, че Съветът на командирите на " Вагнер " и командирът на " Вагнер " Антон Елизаров (повиквателнa позивна " Лотос " ) са постигнали съглашение с Росгвардия, съгласно което личният състав на " Вагнер " би трябвало да подпише самостоятелни и групови съглашения за присъединение към Росгвардия преди 1 януари 2024 година Военният блогър твърди, че груповите съглашения " служат като гаранция, че [Вагнер] няма да бъде " раздран " и че личният състав на " Вагнер " ще може да резервира своите знаци и повиквателни знаци, до момента в който служи под Росгвардия.
 
Военният блогър твърди, че въпреки да не е ясно къде Росгвардия ще разположи своя личен състав на " Вагнер " в Украйна, това евентуално няма да е в региона на Бахмут, където съгласно известията работи някогашният личен състав на " Вагнер ", подписал контракти с съветското МО под управлението на някогашния представител на " Вагнер " и сегашен чиновник на МО Андрей Трошев.
 
Военният блогър декларира, че бъдещето на интервенциите на " Вагнер " в Африка и Близкия изток също не е ясно, защото съгласно известията Росгвардия е одобрила единствено потреблението на самолети на " Вагнер " за интервенции във войната в Украйна, а новият водач на " Вагнер ", синът на Евгений Пригожин - Павел, се концентрира единствено върху бизнеса на " Вагнер " в Русия.
 
ISW продължава да прави оценка, че концепциите на Кремъл за връзките сред детайлите на " Вагнер " и съветското държавно управление към този момент са неразбираеми, защото съветският президент Владимир Путин обществено прегърна Трошев и подчини някои детайли на " Вагнер " на съветското МО, от една страна, а от друга - съветското МО ще трябва да доставя Росгвардия с изчезналото й съоръжение.
 
Продължителното разискване на въпроса от съветските военни блогъри в последно време демонстрира, че връзките евентуално към момента не са изцяло избрани или оповестени. Междуетническото напрежение и изказванията за превъзходството на чеченските сили " Ахмат " над постоянните съветски сили не престават да провокират дискусия в съветското осведомително пространство.
 
Председателят на политическата партия " Патриоти на Русия " и на комисията по националностите в Държавната дума Генадий Семигин оповестява, че на 29 септември е разгласил на уеб страницата на " Патриоти на Русия " изтрито към този момент изказване в поддръжка на сина на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, откакто синът на Кадиров е заснет да бие арестуван, упрекнат в изгаряне на Корана. В обявата се показва, че " в случай че съветският боец защитаваше идеалите си толкоз безкомпромисно, тогава на [чеченския] батальон " Ахмат " нямаше да се постанова да изритва бойците на съветските въоръжени сили на бойното поле ".
 
На 2 октомври постът на Семигин провокира необятна рецензия в съветското осведомително пространство, като един от съветските публични представители стига до такава степен, че приканва съветските управляващи да забранят на членовете на Думата да приказват обществено за войната в Украйна.
Един съветски блогър упреква Семигин, че се пробва да разпалва етническа ненавист, като съпоставя " храбрите чеченци със страхливите руснаци ".
По-късно Семигин направи изказване в Телеграм, в което твърди, че неустановени лица са хакнали уеб страницата " Патриоти на Русия ", с цел да разгласяват изказването в символ на митинг против законопроекта за междуетническите връзки, който неговият екип създава.
 
Един боен блогър също разкритикува изказванието на Семигин, че хакер е разгласил известието, като попита за какво Семигин не е свалил изказването по-рано или по какъв начин Семигин е имал достъп до уеб страницата на " Патриотите на Русия ", в случай че е бил хакнат. ISW от дълго време следи напрежение сред чеченски и нечеченски публични лица и военни елементи, а продължаващата прочувствена реакция в границите на съветската информация допуска, че това напрежение към момента е налице.
 
През нощта на 1 против 2 октомври съветските сили нанесоха дребен по мащаб удар с дрон Шахед-131/136 по Украйна, откакто през септември 2023 година съветските сили нанесоха рекорден брой удари с дрон по украинската зърнена и пристанищна инфраструктура. Украински военни оповестиха, че руските сили са изстреляли седем дрона от посока Краснодарския край и че украинската противовъздушна защита е свалила четири дрона.
 
Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат съобщи, че макар че през последните дни съветските сили са изстреляли по-малко дронове, съветските удари към момента са ориентирани към украински военни и инфраструктурни региони и разузнават украинската противовъздушна защита. Украинският боен специалист Александър Коваленко съобщи на 1 октомври, че през септември 2023 година съветските сили са изстреляли рекорден брой от 521 безпилотни самолета, които са били ориентирани най-вече към украинската пристанищна и зърнена инфраструктура.
 
Коваленко съобщи, че Русия към момента е подвластна от Иран за производството на дронове заради проблеми с вътрешното произвеждане и че това нарастване през септември се дължи на вероятното увеличение на производството на Иран от 100 дрона Shahed-136 на месец в края на 2022 година до 150-200 на месец до май 2023 година
 
Превод: News.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР