Известен български мореплавател и океанолог празнува днес, научи Sofia24.bg. Дончо

...
Известен български мореплавател и океанолог празнува днес, научи Sofia24.bg. Дончо
Коментари Харесай

Известен български мореплавател и океанолог празнува днес

Известен български мореплавател и океанолог чества през днешния ден, научи Sofia24.bg . Дончо Папазов е роден на 21 февруари 1939 година в София. Той е осъществил през 70-те години на предишния век пет експедиции в границите на научноизследователската стратегия " Планктон “. 

Обиколил е самичък света по вода по време на експедицията " Невъзможният път “ (1988).

През 1988-а с яхтата " Тивия “ той обикаля света самичък, без прекъсване, като по-голяма част от пътя минава през зимния сезон на южното полукълбо.

Морските си завършения разказва в четири книги и голям брой документални филми. Бил е над двадесет години тв публицист, сценарист, редактор, продуцент, зам.-председател на Съюз на българските журналисти,  експерт в Националния съвет за радио и телевизия.

От 1990 е член на Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили. През лятото на 1991 дружно с Блага Димитрова са признати в палатковия лагер на протестиращите депутати, с цел да вземат участие в гладната стачка, присъединявайки се към Протеста на 39-имата против приемането на Конституцията.

Депутат е в XXXVI национално заседание (1991 – 1994) на мястото на Стоян Ганев, до момента в който последният е министър на външните работи. Членува в Демократическата партия и взе участие в нейното управление. Носител на медал " Стара планина " първа степен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР