Изварата е диетичен млечен продукт, който е достъпен и дори

...
Изварата е диетичен млечен продукт, който е достъпен и дори
Коментари Харесай

Домашни маски с извара

Изварата е диетичен млечен артикул, който е наличен и даже елементарно се подготвя вкъщи. Той е обичан на всички, които внимават за калориите и харесват по-леките вариации на сиренето и кашкавала. Но с изключение на като хранителен артикул, изварата намира необятно приложение и в грижата за външния тип.

“ Задължително е, обаче, да запомните, че изварата, която можете да употребявате в козметичните си опити, безусловно би трябвало да бъде безсолна! ”

Извара се употребява в обичайните домашни маски за разкрасяване, известни още на нашите баби. За козметични цели бихте могли да си приготвите извара и сами - по този начин ще бъдете сигурни, че полученият артикул е естествен, няма консерванти и не в допълнение преработван.

Ето и рецептата за домашна извара:
Един литър пълномаслено прясно мляко се поставя на котлон да заври. След завирането се прибавят 2 - 3 суп. лъжици оцет или лимонтозу. Белтъкът незабавно се пресича и се отделят " парцали ". Вари се към 1 минута и се отдръпва от котлона. Сместа се слага на тензух или цедилка за толкоз време, едвам се отцеди непотребната вода.

Домашни маски за красива кожа с извара:

За тонизиране на лицето - смесете една супена лъжица безсолна извара с лъжица мед и няколко капки сок от био портокал. Разбъркайте добре до приемане на еднородна примес и нанесете на лицето за 20 минути. Ако кожата ви е суха и сензитивна, заменете портокаловия сок с няколко капки розова вода.

За разчистване на кожата - смесете безсолната извара с авансово приготвена запарка от лайка и малко сок от лимон, до приемане на кашичка. Разбъркайте добре и нанесете на лицето, като деликатно избягвате зоната към очите. Тази маска почиства порите в дълбочина, с помощта на съдържащите се в лайката антисептични субстанции. Лимонът стяга порите, а изварата подхранва и дава кадифена мекост на кожата, като подтиква процеса на регенерация на клетките.



Против прекалено омазняване - изварата се смесва с един белтък и две-три капки кислородна вода. Нанесете на лицето и отмийте след 10-15 минути. Тази маска контролира производството на себум и придава разтегливост на кожата.

За ексфолиране на кожата смесете супена лъжица извара с една чаена лъжичка сода бикарбонат и обтрийте добре след душ, когато порите за отворени

Тъй като изварата има избелващо деяние, тя е главен артикул в националните предписания за отнасяне на пигментни петна и белези- високото наличие на цинк изяснява това. Намажете засегнатото място с малко безсолна извара и оставете да засъхне- белезите избледняват след няколко третирания. Тази рецепта е изключително удачна за използване по време на бременност, когато пигментните петна са досадно, само че постоянно събитие, а нападателните избелващи артикули по никакъв начин не са за предпочитане.

Кожата на ръцете също се повлиява удобно от изварата- разтърквайте два пъти в седмицата дланите със примес от безсолна извара, няколко капки растително масло по желание и лъжица кристална захар- тази примес по едно и също време подхранва кожата, избелва я и нежно отстранява загрубяванията.

Използвайки безсолната извара за основа, бихте могли да приготвите и други домашни разкрасителни маски, като употребявате съставки, подобаващи за вашия вид кожа. Капки лимон - при мазна кожа, растително масло (бадемово, кайсиево, сусамово)- при суха и загрубяла кожа, сок от краставица- при повяхнала кожа, нуждаеща се от тонус…списъкът с предписания може да бъде доста дълъг.

Още изгоди от изварата:

Тъй като има охлаждащо деяние, изварата повлиява добре слънчеви изгаряния. Смесете безсолна извара с няколко капки рибено масло и 1 ч.л. пчелен мед. Тази примес работи хидратиращо, подкрепя бързата регенерация на кожата.

Една друга рецепта заслужава необикновен интерес - компрес с извара за облекчение на възпаления и гнойни налепи по гърлото. За приготвянето му използвайте домашно приготвената безсолна извара- нанесете към 1 см. върху марля и сложете компреса. Завийте с транспарантно домакинско фолио и чиста забрадка. Прилагането на този компрес, изключително при дребни деца, би трябвало да става след консултация с доктор, макар напълно натуралните съставки.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР