Извънредното положение и принудителната социална изолация се отразиха и на

...
Извънредното положение и принудителната социална изолация се отразиха и на
Коментари Харесай

Предконгресно: Коронадрама в БСП

Извънредното състояние и насилствената обществена изолираност се отразиха и на лидерската борба за председателския пост в Българска социалистическа партия. Няма по какъв начин пленумът да се събере онлайн, защото здравният министър Кирил Ананиев не дава. Ето за какво в партията зрее нов скандал, означават медиите. Поводът е предлагането на управлението на Българска социалистическа партия да няма съвещание на Националния съвет, а решенията да се вземат на автограф.
До всички членове на пленума е разпратен план, с който се дефинира графикът в партията след края на пандемията, написа в. „ 24 часа “. Коронакризата отсрочи както директния избор на водач, който бе плануван за 22 април, по този начин и съвещанието на юбилейния 50-и конгрес, което трябваше да е на 9 май.Но не би, заради изключителното състояние.
Две нови дати оферират от “Позитано ” 20 - гласуването за водач да е на 26 септември, а конгресът да се събере на 10 октомври. Графикът на отчетно-изборните събрания ще се възвърне след края на изключителната епидемиологична конюнктура, те би трябвало да приключат до 16 август.
Някои партийци обаче изричат подозрение, че може да възникне нова епидемиологична конюнктура, или здравният министър отново да разгласи такава и събранията да се осуетят.
Като публична причина да вземат тези решения на автограф се показва точно фактът, че епидемиологичната конюнктура е до 14 юни. А за периода ѝ със заповед на здравния министър е неразрешено събирането на закрито на повече от 10 души. По този мотив преди дни лидерката Корнелия Нинова е питала по телефона министър Кирил Ананиев дали може да заседава пленумът, който е към 180 души, само че отговорът бил негативен.
От опозицията на Нинова обаче упорстват да има съвещание на Националния съвет онлайн. “Тя е обезпокоена да ни събере, тъй като не е сигурна, че ще получи поддръжка за предлаганите от нея решения ”, споделят те.
В проекторешението обаче е записано, че Изпълнителното бюро ще свика пленума още през първата седмица след края на епидемията.
Опозицията се бори за привикване на съвещание на сегашния 49-и конгрес, на което да бъде изменен уставът и по този начин да се върне остарялото състояние - не директен избор за водач, а да се избира от делегатите. Затова и в този момент оспорват до каква степен ще е законно решение, взето на автограф.
Като мотив, че към този момент има сходна процедура, от “Позитано ” припомнят, че при оповестяването на изключителното състояние през март Народно събрание на Българска социалистическа партия реши точно на автограф да се спре краткотрайно партийната акция. От пресцентъра пък разпространиха позиция, че решения по този метод са вземани и през годините, когато отпред на партията бяха Сергей Станишев и Михаил Миков.
Вижте още:
Ананиев взема решение може ли да се свика пленум на БСП
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР