Извънредното положение и кризата, която все повече завладява живота ни,

...
Извънредното положение и кризата, която все повече завладява живота ни,
Коментари Харесай

Борисов: Настоящата криза ще продължи още 2-3 месеца

Извънредното състояние и рецесията, която от ден на ден превзема живота ни, ще продължи 2-3 месеца. Това стана ясно от думите на образеца Бойко Борисов, който дружно с шефа на спешния щаб проф. Венцислав Мутафчийски и вицепремиера Томислав Дончев отговаряха на въпроси на жители в предаването " Господари на ефира " във Facebook. Борисов даде обещание още да бъдат раздадени гратис маски на тези, които нямат пари да си ги купят. " Ясно е, единствената най-работеща мярка е дистанцията. Маската служи, в случай че някой се изкиха, изкашля и да не пристигна капката ", отговори Борисов на въпрос за проверката на позицията на властта по отношение на задължителността на защитните маски. " Една кутия цигари коства колкото една маска ", даде образец той. 

На въпрос за високата санкция от 5000 лева за неспазване на взетите ограничения, министър председателят отвърна, че не е предпочитание да се вземат безусловно парите на " човечеца ", а хората да схванат, когато са невнимателни и могат да заразят близките. " Затова спряхме и задължението да се носят маски на публични места, умоляваме жителите да го вършат ", разгласи Борисов, като даде да се разбере, че в действителност той е ревизирал заповедта на здравния министър за носенето на маските. По думите му 1 млн. от тях ще бъдат създадени в България, а за 1 млн. ръководещите са платили от Китай. " Във всички случаи носенето на маски оказва помощ ", счита той.  Премиерът счита, че наши производители могат да шият към 100 000 плътни маски месечно за медиците.

Премиерът още веднъж разгласи, че сме в състояние на война. Призна, че несъмнено позволяват неточности, само че не са " приключили институт за битка с ковид ". По думите му рецесията сега към този момент е по-лоша от тази през 2009 година " Мечтая за времето, когато подехте да гледате една плочка на " Граф Игнатиев ", ожали се Борисов. По мотив за рецензиите от опозицията преди изключителното състояние и изключителното състояние в Перник за водата, той съобщи: " Още са в ареста тези, които са виновни за източването на язовир " Студена ".

Премиерът атакува и президента Румен Радев като разгласи, че " доста неща не е схванал за тези години ".

Борисов заяви, че се обмисля през КПП-та на регионалните градове да бъде омекотен режима за прекосяването на колите и заран рано да минават пътуващите за работа и други належащи случаи, а по-късно да бъдат пропускани другите коли. Проф. Мутафчийски пък сподели, че даването на термометри на служителите на реда по пунктовете единствено ще усложни ситуацията. " Призоваваме още веднъж да се пътува единствено в последна нужда ", сподели той.

Запитан за 10-те милиарда лева, които ще бъдат изтеглени като заем и за актуализацията на бюджета, министър-председателят отговори, че средствата са, с цел да се подготвим и да имаме " буфери ". " Няма да харчим в този момент. Но в един миг фактически ще останем без пари. И да не се постанова да тичаме до Народното събрание, може и депутатите да излязат в карантина ", изясни Борисов последните ограничения на държавното управление за фискалната политика.

Вицепремиерът Томислав Дончев от своя страна разяснява въвеждането на следенето на сложени под карантина с СМС-и и възможното въвеждане на декларация за излизане от вкъщи, че това са крайни ограничения и занапред ще се мисли за тях, в случай че се наложи. 

" Господари на ефира " пуснаха и собствен материал с близка на умрелите майка и щерка в Благоевград, в който се описа по какъв начин двете дами да били размотавани десетина дни и не са били одобрявани в болница, а са били с висока температура и зле. Венцислав Мутафчийски обаче не съумя да даде явен отговор какво в действителност е станало с тях, единствено сподели, че болничното заведение в Благоевград не е дребна и че има експерти. Обясни и че към този момент всички лечебни заведения в страната, без значение от собствеността им, са подготвени да одобряват инфектирани с ковид. " Заболяването протича с непредвидим излаз ", заключи той.

А на въпрос за какво е трансформирал позицията си отпреди месец, че коронавирусът не е толкоз рисков и че той не се отличава от други респираторни болести, Мутафчийски отговори с образци за големия брой починали в Италия и Испания през последните седмици. " За разлика от останалите страни, Европа е със застаряващо население. А и ресурсите ни се изчерпват ", добави той. Мутафчийски още веднъж прикани да не се прибягва до самолечение. 

Премиерът Борисов обаче не съумя да отговори на въпрос за какво Българската православна черква няма да затвори храмовете и ще продължат да се струпват доста хора на литургиите за Великденските празници, въпреки и на открито. " За момента остават по този начин нещата ", заключи той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР