Извънредно заседание на здравната комисия в парламента. Експертите се събраха,

...
Извънредно заседание на здравната комисия в парламента. Експертите се събраха,
Коментари Харесай

Какво ще се промени с края на епидемичната обстановка

Извънредно съвещание на здравната комисия в Народното събрание. Експертите се събраха, с цел да създадат промени, свързани с анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура от 1 април.

Внесеният законопроект планува след приключване на изключителната епидемиологична конюнктура у нас въпреки всичко да бъдат налагани ограничения, само че от общ темперамент – съблюдаване на отдалеченост и стерилизация , както и носене на маски на избрани публични места . Също и увеличение на броя на имунизираните българи. Остава в действие европейският правилник – всички, които идват у нас, да показват документ за имунизация, преболедуване или негативен тест.

Няма да се постанова цялостна възбрана за влизане у нас, няма да се стопира и работата на разнообразни, публични места, като молове, кина и театри.

Ако въпреки всичко има утежняване на епидемиологичната конюнктура и потребност от нови ограничавания, право да ги постановат ще имат шефовете на районните здравни инспекции , а също и здравният министър по предложение на основния държавен здравен контрольор.

Председателят на здравната комисия в Народното събрание доцент Антон Тонев уточни, че измененията в Закона за здравето ще влязат в действие сега, който Народно събрание ги гласоподава на второ четене. " Това ще стане може би първата седмица на месец април. Ще влязат със задна дата от 1 април и ще дадат благоприятни условия на министъра на опазването на здравето и на шефовете на РЗИ да се вкарват районни ограничения при потребност ", сподели още Тонев. По думите му този законопроект дава опция да не се затваря страната .

Председателят на Здравната комисия акцентира, че със Закона за здравето се урежда за още три месеца до актуализацията на бюджета да има законово съображение да продължат да се изплащат парите на медиците.

Думите на Антон Тонев бяха по отношение на изказването на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили пред медиите, който сподели, че измененията будят доста повече въпроси . " Категорично не дават отговори какво се случва с парите на първа линия на медиците и обезпечените от спомагателни средства от нашето държавно управление на лекарите, сестрите и санитарите.

По думите му препоръчаните промени връзват ръцете на министъра на опазването на здравето .

Той разяснява и отпадането на маските. " Бих се доверил по-скоро на специалистите, които споделят, че маските би трябвало да останат. Нивото на имунизация в България е доста ниско и това е следващият неуспех ", съобщи Ангелов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР