Извънредно заседание на Светия синод ще има днес, което е

...
Извънредно заседание на Светия синод ще има днес, което е
Коментари Харесай

След смъртта на българския патриарх: Каква е процедурата

Извънредно съвещание на Светия синод ще има през днешния ден, което е обвързвано с кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, заяви в среднощ пред публицисти пред Синодалната палата, Белоградчишкият свещеник Поликарп, който беше викарий на патриарх Неофит.

Епископ Поликарп не посочи в какъв брой часа ще стартира съвещанието на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП). Заедно с него беше и основният секретар на Светия синод Мелнишкият свещеник Герасим, който прочете формалното известие на БПЦ-БП за кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит:

" На 13 март 2024 година след дълготрайно боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в 22:22 ч., в резултат на многоорганна непълнота, се престави в Господа Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна черква, който е заслужен последовател на делото на своите именити прародители в най-новата ни църковна история - блаженопочившия български патриарх Максим, негов нравствен ментор, и приснопаметния български патриарх Кирил ", се посочваше в формалното известие на Българската православна черква - Българска патриаршия за кончината на патриарх Неофит.

На това изключително съвещание на Светия синод се чака да бъде избрана датата за поклонението и погребението на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Според Устава на БПЦ-БП, " когато патриаршеският трон овдовее, Светият синод краткотрайно се управлява от старшия по митрополитско служение член на понижения му състав. Той уведомява за кончината Поместните православни църкви, президента на България, ръководителя на Народното събрание и министър-председателя, и управлява делата на Българската православна черква - Българска патриаршия до избирането на наместник-председател, което се прави в седемдневен период от овдовяването на патриаршеския трон ".

Наместник-председателят със Светия синод подхваща нужното по отношение на избирането на нов български патриарх, което би трябвало да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския трон.

Светият синод дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в избран неделен ден епархийските гласоподаватели.

" Избираемият за български патриарх и Софийски митрополит би трябвало да има следните качества: да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква; да е не по-млад от 50 години; да е управлявал епархия, като митрополит най-малко пет години; да се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред ", се споделя в Устава на БПЦ-БП.

Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески изборен църковен събор, който се състои от: архиереите - митрополити и епископи на Българската православна черква - Българска Патриаршия; по петима представители на всяка епархия - трима клирици и двама миряни, а от Софийската епархия 10 представители - шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, определен от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири - един духовник и една монахиня, избрани от съответния епархийски митрополит; по един представител на междинните духовни учебни заведения, избрани от управленията им.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР