Извънредно заседание на бюджетната комисия в неделя. След спорове и

...
Извънредно заседание на бюджетната комисия в неделя. След спорове и
Коментари Харесай

Ресорната комисия прие на второ четене проектобюджета за 2024 година

Извънредно съвещание на бюджетната комисия в неделя. След разногласия и обещания за митинги, болшинството одобри на второто четене плана за държавните пари следващата година. Парламентът ще гледа проектозакона тази седмица, посочи NOVA.
 
На изключително съвещание депутатите в бюджетната комисия се заеха с кроенето на план-сметката на страната за идната година. Още при започване на съвещанието всички партии извадиха картите на масата. Първи бяха от опозицията.
 
" Считаме, че би трябвало да се понижава недостига. Отново сме предложили увеличение на Данък добавена стойност за заведенията за хранене, а това носи 300 млн. за хазната. Трябва да има и понижаване на дотацията на партиите на 1 лева ", счита Павела Митова от Има Такъв Народ.
" Над 1% е нарастването на разноските. Около 1 милиарда и 400 млн. лв. са свързани с нарастване на майчинските във втората година, както и с растеж на помощите за безработни. Важно е също и довършването на промяната за пенсионното обезпечаване ", уточни Румен Гечев.
 
Според " Възраждане " е нужно подсилване и увеличение на заплатите в държавната администрация. " В Министерството на земеделието, в Агенцията за битка с градушките, в Стопанската академия и Държавен фонд " Земеделие " възнагражденията да се усилят с 30%, с цел да се компенсира инфлацията от последната година ", прикани Цончо Ганев.
 
От опозицията настояха и да отпадне събирането на 100% дял от държавните сдружения – основен инструмент на финансовото министерство за увеличение на приходите на страната. Управляващото болшинство имаше други хрумвания.
 
" Допълнителни 5 млн. лв. от горната страна в НЗОК за медицинските произведения за хора с увреждания. 10 млн. лв. за Българска академия на науките. Предлагаме в допълнение 2,7 млн. лв. за стипендии, както и 37 милиона лв. за създаване на Център на киберсигурност в ДАНС ", сподели Венко Сабрутев от ПП–ДБ.
 
Теменужка Петкова уточни, че спомагателните 68 милиона лв. в бранш " Култура " е значима стъпка напред, с цел да се покажем значимостта на сферата.
 
А вносителят уточни какви са съгласно него плюсовете. " За първи в този бюджет се виждат плановете и тяхното остойностяване. Това съгласно мен една добра стъпка към цялостна бистрота. Смятам, че в подготовката за финансовата стратегия би трябвало да вземат участие специалисти от други комисии, които схващат по тематиките ", акцентира Асен Василев.
 
Спорове породиха към бюджетите на общините, както и настояванията за скок на заплати в земеделието, строителството, обществените служащи и превоза. Засега - пари няма. А по думите на финансовия министър – и да има, те не би трябвало да идват " с панделка ".
 
" Това е част от модернизацията на администрацията. Идеята е да се види на всички места какви са заплатите и да не е " за теб 5 лв., а за другия 10 лв. ". Трябва да се види къде има огромна потребност да се даде и къде няма ", счита Василев.
 
Пламен Димитров предизвести, че за Коледа може да няма превоз, поради назряващо неодобрение, подбудено от ниските заплати. Финалното гласоподаване на Бюджет 2024 се чака идната седмица.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР